Tabără de jurnalism la Eminescu acasă

FJ 13

   Larisa Simionescu, 17 ani

În perioada 27-27 iulie, s-a desfăşurat, la Ipotești, prima tabără de jurnalism din Botoşani, organizată de Centrul Europe Direct la Ipoteşti. A fost un forum mai degrabă la care au participat reporterii ziarului Buzz, bloggeri din Botoşani, se știe deja că la Botoșani există o comunitate a bloggerilor foarte unită, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile.

În fiecare zi au fost activități stabilite susținute de traineri cu care Centrul Europe Direct Botoșani colaborează.  Am învățat despre importanța comunicatului de presă și cum îl transformăm într-o știre de presă, am avut parte de o întâlnire cu profesorul dr. Lucia Olaru Nenati care ne-a vorbit despre Mihai Eminescu în ipostaza de jurnalist. Discursul său a fost un pic prea academic pentru un public format în majoritate din copii și tineri, lucru care s-a simțit în foiala din sală.

Sâmbătă, ne-am bucurat de o întâlnire cu moderatorul emisiunii Taverna de la TeleM Botoșani, Cristian Costăchel care ne-a vorbit despre naturalețea la televizor, despre comunicarea fără ascunzișuri. A răspuns la întrebări, a pus întrebări, a fost o întâlnire plăcută! Ioana Matfeev, redactorul șef al ziarului Buzz și coordonatorul micilor reporteri în tabără, a spus că activităţile la care am luat parte, au fost adecvate vârstei copiilor și speră ca pe viitor să se aibă în vedere și invitarea unor jurnaliști din alte județe ale țării.  „Activităţile din tabără mi s-au părut potrivite şi adecvate atât vârstei copiilor participanţi, mă refer aici de la 9 la 16 ani, cât şi la bloggeri. Consider că au fost activităţi care ne-au ajutat să socializăm între noi, care ne-au ajutat să învăţăm câte ceva. Fiind prima tabără, probabil că o să avem de tras linie la sfârşit şi să punem cu x lucruri bune, lucruri rele. Poate n-ar fi rău  ca la ediţia următoare să fie o săptămână tabăra şi să participe şi oameni din televiziune şi radio şi din alte localităţi ale ţării”, ne-a spus coordonatorul ziarului BUZZ, Ioana Matfeev.

Am avut parte și de o  drumeție la lacul “Mihai Eminescu”, care pe mulți i-a impresionat, nu însă și lacul, din păcate atacat de gunoaie și neîngrijit.  A fost și un foc de tabără, dar şi şedinţe foto atât de îndrăgite în gașca Buzz.

Coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani, Radu Căjvăneanu a tras linie și a spus. “Sunt relativ mulţumit de prima ediţie a taberei. Nu mi-am pus problema de a adăuga ceva sau de a elimina ceva, ci poate de a modifica anumite lucruri, în asa fel încât să fie mai bune. Dar dacă mă gândesc poate mai puţin critic şi facem un bilanţ, cel puţin pentru partea de instruire de training a micilor reporteri şi a bloggerilor, sunt mulţumit”.

Adrian Bolocan: Pentru bloggeri a fost scânteia de care aveau nevoie pentru a se împrieteni, de a consolida comunitatea pe care o construim de jumătate de an. Activităţile au fost interesante pentru că prin intermediul lor am fost aproape de copilaşii de la Buzz şi am putut vedea cine stă în spatele ziarului. A fost foarte faină.

Gabriel Ursu: Tabăra de jurnalism a fost una extrem de distractivă, informativă şi creatoare de momente de neuitat.

Mioara Claudia Gînga:  A fost o experienţă plăcută, relaxantă, paşnică. Locaţia a fost pe placul meu, am avut ocazia să învăţ lucruri noi de la persoane cu experiență. Aş fi regretat de n-aş fi participat.  Au fost trei zile frumoase .

Daria IchimTabăra de jurnalism a însemnat trei zile de relaxare alături de oameni de calitate, atât cei de la Buzz, cât și bloggeri pe care mă bucur că i-am cunoscut. Au fost zile în care am putut învăța ceva nou într-un mod diferit.

Karina Todireanu: Ne-am distrat, am avut parte de activităţi frumoase şi, nu în ultimul rând, ne-am împrietenit cu toţii, am devenit mai apropiaţi! Mâncarea a fost foarte bună, activităţile, la fel. Distracţia nu o voi uita niciodată!

Alexandra Ciotir: Mă bucur că mai sunt oameni care se gândesc la noi, tinerii, la copii cum este domnul Radu Căjvăneanu. Îl felicit pentru această tabară reuşită. Spor la mai multe tabere de acest gen.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: