Botoşănenii şi migraţia

DSCN8899

Europe Direct Botoșani la Consiliul Județean pentru Protecția Consumatorilor

Migrație și azil,  securitatea frontierelor în Europa

 

Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului  Europe Direct Botoșani, a prezentat în cadrul Consiliului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), tema: Migrație și azil,  securitatea frontierelor în Europa.

Problemele migrației în contextul actual, a spus vorbitorul,  prezintă un interes deosebit nu numai pentru europeni, și români, în general cât și pentru botoșăneni, în particular. Interesul botoșănenilor în temă a fost remarcat și de voluntarii Centrului Europe Direct Botoșani din discuțiile avute cu cetățenii în cadrul Târgului ONG de duminică, 20 martie. Botoșănenii urmăresc cu interes și  postările privind fenomenele migraționiste difuzate prin pagina Facebook  Europe Direct Botoșani  manifestând, în general, o atitudine prudentă și moderată.

Au fost primite cu interes informații de ultimă oră din surse oficiale al Uniunii Europene  privind statele cele mai afectate de criza refugiaților, propunerile de relocare ale Comisiei Europene, criteriile de relocare pe țări,  compensațiile financiare  acordate  statelor  – membre  pentru fiecare persoană  primită cât și pentru persoanele aflate în tranzit. Membrii CJPC Botoșani au   aflat detalii din publicații ale Comisiei Europene privind responsabilitățile refugiaților de a accepta normele și valorile țării – gazdă, condițiile de repatriere voluntară sau obligatorie a emigranților clandestini, sistemul de comparare a amprentelor EURODAC și modalitățile de a descuraja solicitanții de azil să se deplaseze dintr-un stat membru în altul în căutarea unui tratament mai generos, condițiile cerute azilanților  pentru a obține un loc de muncă sau a cere reîntregirea familiei.

Europe Direct Botoșani la Consiliul Județean pentru Protecția Consumatorilor
Migrație și azil, securitatea frontierelor în Europa

Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani, a prezentat astăzi, în cadrul Consiliului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), tema: Migrație și azil, securitatea frontierelor în Europa.
Problemele migrației în contextul actual, a spus vorbitorul, prezintă un interes deosebit nu numai pentru europeni, și români, în general cât și pentru botoșăneni, în particular. Interesul botoșănenilor în temă a fost remarcat și de voluntarii Centrului Europe Direct Botoșani din discuțiile avute cu cetățenii în cadrul Târgului ONG de duminică, 20 martie. Botoșănenii urmăresc cu interes și postările privind fenomenele migraționiste difuzate prin pagina Facebook Europe Direct Botoșani manifestând, în general, o atitudine prudentă și moderată.
Au fost primite cu interes informații de ultimă oră din surse oficiale al Uniunii Europene privind statele cele mai afectate de criza refugiaților, propunerile de relocare ale Comisiei Europene, criteriile de relocare pe țări, compensațiile financiare acordate statelor – membre pentru fiecare persoană primită cât și pentru persoanele aflate în tranzit. Membrii CJPC Botoșani au aflat detalii din publicații ale Comisiei Europene privind responsabilitățile refugiaților de a accepta normele și valorile țării – gazdă, condițiile de repatriere voluntară sau obligatorie a emigranților clandestini, sistemul de comparare a amprentelor EURODAC și modalitățile de a descuraja solicitanții de azil să se deplaseze dintr-un stat membru în altul în căutarea unui tratament mai generos, condițiile cerute azilanților pentru a obține un loc de muncă sau a cere reîntregirea familiei.
– Reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern de ieri, declarația Consiliului European care ia în calcul nu numai efectele creșterii fluxului migratoriu ci și cauzele precum și Planul de măsuri anunțat de Comisia Europeană sunt de natură a detensiona situația. Acestea reprezintă, în perspectiva imediată și mai îndepărtată, subiecte de reflecție și acțiune dar și oportunități de afirmare pentru reprezentanții autorităților locale botoșănene, Poliție de Frontieră, Vamă, Poliție a subliniat reprezentantul Europe Direct Botoșani.

 

Dl  Gelu Ţigănucă, Subprefect de Botoșani, bun cunoscător al problematicii europene, a apreciat informațiile oferite de Centrul Europe Direct Botoșani drept interesante și utile.

Amănunte și foto  în atașamentul mesajului.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: