Comitetului Regiunilor al UE – Buletin Informativ octombrie 2015

Buletin informativ
al Comitetului Regiunilor al UE

Buletin informativ al Comitetului Regiunilor al UE – octombrie 2015      

  bird.gif Facebook.png 

Ştiri

Un număr record de comisari la cea de-a 114-a sesiune plenară a CoR (#CoRplenary)
A început cu OPEN DAYS, a continuat cu dezbateri pe tema #migrației în UE, a agriculturii și a pieței unice digitale și s-a încheiat cu uniunea energetică, iar între timp s-au desfășurat multe alte evenimente.

Prezență record pe Twitter a experților în comunicare, cu ocazia EuroPCom 2015
Timp de două zile, un program intens de seminare, ateliere și ceremonii de decernare au adus EuroPCom în centrul atenției, la Bruxelles

OPEN DAYS 2015

Agenția Locală a Energiei Alba sprijină autorităṭile publice locale în procesul de obṭinere a datelor privind consumurile de energie ṣi costurile asociate
Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA), în calitate de partener al proiectului european DATA4ACTION, a participat pe 14 octombrie a.c. la masa rotundă europeană privind accesibilitatea datelor în domeniul energetic, manifestare organizată la Comitetul Regiunilor, cu ocazia Open DAYS.

Puterile locale de nivel intermediar din Europa – actor cheie pentru dezvoltarea economică a spaṭiului rural
Pe 12 octombrie a.c., Uniunea Naṭională a Consiliilor Judeṭene din România, a organizat la sediul său din Bruxelles, împreună cu partenerii din Confederaṭia Europeană a Puterilor Locale de nivel Intermediar (CEPLI), side event-ul Open Days “Provinces reinforcing economic development in rural areas”.

Open Days 2015 a creat perspective mai bune pentru viitorul orașelor europene mici și mijlocii
​In cadrul în cadrul OPEN DAYS 2015, si urmând șirul evenimentelor organizate în 2013 și 2014, ADR Nord – Est, în calitate de organism intermediar regional pentru POR în România, a organizat în data de 14 octombrie 2015 o dezbatere publică cu tema „Modernizarea orașelor europene mici și mijlocii prin măsuri inteligente și durabile – provocări actuale și perspective pentru viitor”.

CoR la lucru

ÎR/VP Federica Mogherini: politicienii europeni de la nivel local joacă un rol crucial în politica externă a UE
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat ieri, în fața celor 350 de lideri ai regiunilor și orașelor, participanți la cea de-a 114-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor (CoR): „aveți de jucat un rol în politica noastră externă”.

COP21: Succesul acordului privind schimbările climatice depinde de capacitatea de acțiune a autorităților locale
Pentru ca noul acord global privind schimbările climatice să-și atingă scopul, autorităților locale trebuie să li se dea posibilitatea de a acționa astfel încât să accelereze eforturile guvernelor naționale de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Piețele agricole: administrațiile locale solicită simplificarea PAC și revizuirea politicii de dezvoltare rurală a UE
Lideri locali și regionali din UE au afirmat că o politică agricolă comună mai simplă și mai flexibilă va reduce impactul volatilității pieței și va revitaliza economiile rurale.

Îmbunătățirea cooperării dintre autoritățile locale, Comisia Europeană (CE) și Banca Europeană de investiții (BEI) este indispensabilă pentru o mai bună utilizare a instrumentelor financiare
În cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor (CoR) din 14 octombrie a fost adoptat un aviz elaborat de mareșalul voievodatului Mazovia, Adam Struzik (PL-PPE).

Ştiri locale

Delegaţia României la Comitetul Regiunilor s-a întâlnit cu Comisarului european pentru Politică Regională ṣi Urbană, doamna Corina Creţu
Delegaţia României la Comitetul Regiunilor s-a întâlnit pe data de 13 octombrie a.c., la sediul Comisiei Europene, pentru o reuniune de lucru, cu Comisarul european pentru politică regională ṣi urbană, doamna Corina Creţu.

Un program pilot în spațiul european – Programul Comun de Specializare Inteligenta Olanda de Nord – Romania de Nord-Est
Reprezentanții Alianței Provinciilor din Olanda de Nord (SNN) și ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au inițiat la inceputul acestui an o misiune de explorare a posibilităților de cooperare între aceste două regiuni cu un potential important de dezvoltare complementara: Olanda de Nord si Regiunea de Nord-Est a României.

Noutăţi despre Programul Operational Regional 2014-2020
Peste 140 de persoane au avut ocazia să se informeze despre noutăţile din Programul Operaţional Regional 2014-2020, la sesiunea de informare organizată de Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, la Suceava, în data de 7 octombrie a.c.

JCI Danube Conference 2015 – Oraṣe inteligente ṣi inovatoare, Cluj-Napoca
​În perioada 15 – 18 octombrie a.c., oraṣul Cluj-Napoca a fost gazda unui eveniment internaṭional desfăṣurat sub umbrela conceptului JCI Danube Conference şi a temei generale „Smart and Innovative Cities”. Manifestarea a fost organizată de către Junior Chamber International (JCI) cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca şi al Consiliului Judetean Cluj, sub egida Cluj-Napoca – Capitală Europeană a Tineretului.

Agenda

​​4 noiembrie

Dejun de informare: Coeziune şi creştere economică: provocări și perspective pentru procesul de elaborare a politicilor UE

4 – 6 noiembrie

Orașe vitale – creștere economică durabilă și calitatea vieții Copenhaga/Malmö

5 noiembrie

„Revine Europa pe calea creșterii economice grație uniunii energetice și promovării inovării?”

5 și 6 noiembrie

A 43-a Adunare generală a Conferinței regiunilor maritime periferice , Toscana, Italia

11 noiembrie

Dejun de informare: Anuarul regional Eurostat 2015 – 11 noiembrie 2015

12 noiembrie

Adunarea generală și Conferința anuală a Asociației Regiunilor Europene de Graniță 2015, Bruxelles, Belgia

16 noiembrie

A 6-a ședință a Comisiei CIVEX

18 noiembrie

Raportul UE privind tineretul 2015 – principalele provocări pentru procesul de elaborare a politicilor de tineret la nivel regional și local

19 noiembrie

A 6-a ședință a Comisiei SEDEC

20 noiembrie

A 6-a ședință a Comisiei ENVE

24 noiembrie

A 6-a ședință a Comisiei NAT

30 noiembrie

Conferința privind schimbările climatice COP21

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: