eBuletin de Europa #41

Pentru a vedea varianta online a newsletterului apăsați aici.
6 -12 noiembrie 2015   #41
Topos EU
1,8 miliarde de euro pentru combaterea migrației ilegale din Africa
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat joi, 12 noiembrie, la Valletta, Fondul fiduciar de urgență al UE în vederea combaterii cauzelor profunde ale migrației ilegale din Africa. România este unul din statele membre UE ce contribuie la acest Fond.
TTIP: Norme de protecție și sistem de instanțe pentru investiții
Uniunea Europeană a înaintat Statelor Unite, în mod oficial, propunerea de reformă a normelor de protecție a investițiilor și de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat prin sistemul instanțelor de profil. Propunerea este parte a negocierilor pentru Parteneriatul Transatlantic Comercial și de Investiții (TTIP).
Focus RO
Aradul, candidat la titlul de „Capitala Verde a Europei” 2018
Arad, alături de alte 6 orașe europene, și-a depus candidatura în competiția pentru titlul de „Capitală Verde a Europei”. Orașul câștigător va purta acest titlu în anul 2018.
2,5 milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare românești
Programele de promovare propuse de Bioromania (produse organice) și de Asociația Producătorilor de Vin și Produse Vitivinicole (APVPV) Dobrogea au fost aprobate de Comisia Europeană. Acestea au o durată de 3 ani și un buget total de aproximativ 2,5 milioane de euro.
Top Știri

TTIP: CE propune un capitol privind dezvoltarea durabilă

Implementarea bugetului UE din 2014 validată de Curtea de Conturi

Finanțare publică pentru politicile climatice
Euro Vox Box

61% dintre cetățenii zonei euro văd în moneda unică un factor benefic pentru propria lor țară

Cel mai recent sondaj Eurobarometru privind euro arată că nivelul general de susținere a monedei unice a continuat să crească în rândul celor 19 state membre și că majoritatea cetățenilor sunt în favoarea ideii de reforme economice.

61% dintre respondenții din zona euro au declarat că moneda euro este un lucru benefic pentru propria lor țară. Acesta este cel mai ridicat grad de susținere înregistrat de la primul sondaj realizat în 2002, cu 4 puncte procentuale în plus față de anul trecut.

Nivelul cel mai ridicat de susținere s-a înregistrat în Luxemburg (79%), urmat de Irlanda, al cărei program de ajustare economică UE-FMI s-a încheiat în decembrie 2013. 75% dintre respondenții irlandezi au declarat că moneda unică a fost benefică pentru țara lor.

De la definirea strategiei în 2010 și până în prezent, s-au întâmplat deja multe lucruri minunate; lucruri extraordinare care ne dovedesc că munca în echipă poate fi în avantajul tuturor actorilor din regiune.

Gradul de apreciere a crescut, de altfel, în toate țările în care a existat sau există programe de ajustare economică. În fruntea listei se află Portugalia, în care 61% dintre respondenți consideră că existența monedei euro este un lucru bun pentru țara lor (+11 puncte procentuale) și Spania, unde 64% dintre persoanele intervievate împărtășesc aceeași opinie (+8pp). Gradul de susținere a crescut, de asemenea, în Cipru, atingând un procentaj de 50% (+8pp), și în Grecia (65%, +6pp). O creștere de 6 puncte procentuale s-a înregistrat și în rândul respondenților din Italia, unde s-a atins 49%.

Sprijinul față de moneda euro rămâne destul de stabil (-1pp) în Letonia (54%), al doilea cel mai recent stat membru care a aderat la zona euro. În Lituania, care s-a alăturat zonei euro în luna ianuarie 2015, sondajul a arătat că 55% dintre cetățeni văd în moneda euro un factor benefic pentru țara lor.

O majoritate consolidată (71%) dintre respondenții din întreaga zonă euro consideră, de asemenea, că moneda unică este benefică pentru UE. Deși majoritatea respondenților din fiecare țară este de acord cu acest punct de vedere, există totuși diferențe semnificative între cele 19 țări.

Citiți articolul integral în pagina de internet a Reprezentanței Comisiei Europene.

Special
Consultare publică privind strategia pentru statistică agricolă
Grup-țintă: utilizatori externi de statistici agricole europene (factori de decizie publici și privați, cercetători, universități, jurnaliști), fermieri, organizații de agricultori, cetățeni, realizatori de statistici europene agricole (institutele naționale de statistică și alte autorități naționale).
Termen limită: 18 noiembrie 2015.
Agenda
joi
noiembrie
București
19 JOIA de film – Epuizați/Potrošeni (Croația, 2014, regia: Borut Šeparović, 93 min.)
Spațiul Public European, orele 19:00
Copyright © | 2015 | Reprezentanța Comisiei Europene în România | Toate informațiile pot fi preluate cu menționarea sursei

Adresa noastră de e-mail: COMM-REP-RO-NEWSLETTER@ec.europa.eu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: