“Migraţia şi viitorul Europei” – cum văd copiii noştri criza imigranţilor

Ieri, miercuri, 18 noiembrie, a avut loc la Şcoala gimnazială nr. 6 “Grigore Antipa” din Botoşani, dezbaterea cu tema “Migrația și viitorul Europei”, organizată în colaborare cu Centrul Europe Direct. La dezbatere au participat elevi de clasa a VIII-a, coordonaţi de doamna profesoară Mihaela-Dorina Barbacaru.

migratie_copii
Discuţiile au făcut referire atât la cadrul general al problemei cât și la evenimente de actualitate, cum ar fi atentatul de la Paris. Reprezentantul Centrului Europe Direct a ilustrat tema cu câteva elemente esențiale privind situaţia migranţilor în Europa. Apoi, copiii au studiat, împărţiţi pe grupe, materiale informative de la Comisia Europeană și Reprezentanța CE în România. A urmat o dezbatere, în cadrul căreia fiecare grup a prezentat propriile idei şi concluzii.

migratie_azil

În partea a doua a întâlnirii participanţii au povestit episoade legate direct de tema propusă. Pornind de la experienţa personală, au relatat cum au călătorit în Europa, ce categorii de imigranţi, de diferite naţionalităţi, au văzut. Alţi elevi au spus că au părinţi, frați şi prieteni care, la rândul lor, s-au stabilit în alte ţări din motive economice.
« Am avut ocazia să constat că elevii școlii sunt în temă cu cu elemente legate de situaţia emigranţilor din Europa, dar şi privind oraşul și județul Botoșani sau euroregiunea Nord – Est. Tema a fost cu atât mai importantă pentru ei, cu cât au putut aduce exemple personale, de părinţi şi fraţi care au plecat la muncă în alte țări europene pentru că “în ţară nu erau condiţii”. A fost o dezbatere serioasă, copiii dovedind deschidere, profunzime şi maturitate” a declarat Radu Căjvăneanu, coordonator al Centrului Europe Direct Botoşani.

3 Responses to “Migraţia şi viitorul Europei” – cum văd copiii noştri criza imigranţilor

  1. Link spune:

    Sa nu uitam ca, totusi, aproape trei alegatori francezi din patru nu au votat cu extrema dreapta. Iar jumatate dintre cei chemati la urne au ramas acasa. Acum, raspunsul societatii franceze este crucial pentru viitorul Europei.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: