Cum să ne protejam de radiatiile electromagnetice?

„S.O.S poluarea electromagnetică”
Gadgeturile, între pericol și necesitate

02.12.2015

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) lansează Campania națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S poluarea electromagnetică”. Campania  se adresează atât utilizatorilor de gadgeturi, cât și neutilizatorilor, căci nimeni nu se mai poate sustrage astăzi omniprezenței undelor electromagnetice artificiale.

La fel ca în toate acțiunile sale, APC România își asumă misiunea să aducă la cunoștința consumatorilor informațiile necesare utilizării în cunoștință de cauză a tehnologiilor care funcționează cu unde electromagnetice artificiale. De asemenea, vom răspunde la întrebările consumatorilor, dar vom prezenta și mijloacele de protecție disponibile în acest moment.

Aproximativ în anii 1990, când tehnologiile de transmitere  a comunicaţiilor  prin sistemul GSM au ajuns accesibile publicului larg, s-au realizat concomitent și studii sanitare în laboratoare și universităţi de profil, care să valideze non-toxicitatea pentru utilizator a folosirii telefonului mobil. Rezultatele au fost de la bun început contradictorii: fiecărui studiu care obţinea efecte biologice perturbante îi corespunde un studiu care infirma acele rezultate.

Rezultate contradictorii se menţin și în 2015, deși metodele de diagnostic ale electrohipersensibilității (EHS) dovedesc astăzi fără dubiu rolul perturbator al CEM în numeroase patologii. De asemenea, incertitudinea menţinută la nivel ştiinţific face ca normele sanitare de emisie a antenelor GSM / UMTS / LTE să fie de o sută de ori mai permisibile într-un stat față de altul. În plus, în ultimul deceniu au intrat în ecuaţie și tehnologiile de conexiune a datelor fără fir: WI-fi, Bluetooth,  etc.

Din punct de vedere al APC România, odată ce există dovezi științifice despre aceste efecte negative asupra sănătății ca urmare a utilizării/consumării unui produs, se cuvine aplicarea Principiului de Precauţie. Aşa cum la o cantină şcolară se va retrage imediat un produs dacă provoacă o anumită afecţiune câtorva elevi, și în cazul poluării electromagnetice ar trebui informaţi consumatorii că utilizarea prelungită, și în anumite condiţii specifice, le poate afecta sănătatea.

Din păcate, la ora actuală câmpurile electromagnetice artificiale au invadat ambientul zonelor locuite și sunt în continuă amplificare. România nu are un cadru legal bine definit precum alte ţări europene, care să reglementeze cel puțin amplasarea antenelor și utilizarea Wi-Fi în spitale și școli. Consecinţele pe termen lung ale acestei neglijențe ar putea fi serioase.

Pentru a oferi utilizatorului o viziune completă a situaţiei, această campanie de informare se va axa și pe expunerea unor aspecte neglijate de normele sanitare oficiale. Contrar a ceea ce se afirmă la nivel oficial, undele electromagnetice artificiale sunt total diferite de undele electromagnetice naturale (solare, cosmice, etc).

Înecați într-un ocean de radiații electromagnetice

Cercetătorii au observat o creștere continuă a multor tipuri de cancer (independent de cancerele apărute din cauza tutunului, sau de creșterea populației), pe care mulți dintre aceștia o consideră că este direct proporțională cu creșterea nivelelor câmpurilor electromagnetice, care le includ pe cele din domeniile microundelor și radiofrecvențelor (RF/MW). Unii oameni de știință cred că această relație de legătură este cea mai pronunțată în cazul cancerelor glandulare și ale sistemului nervos central.

În ultimii 10-15 ani, segmentul populației care a fost cel mai expus la astfel de medii cu valori permanent ridicate ale câmpurilor electromagnetice îl constituie tinerii ce lucrează în mediul urban. Ei sunt de obicei aceia care stau mai mult timp la calculator, care își pregătesc mâncarea în bucătării high-tech, care vorbesc mult la telefonul mobil sau la cel fix fără fir, care sunt conectați la internet wireless și care folosesc și alte dispozitive de ultimă generație, toate acestea emițând diferite forme de câmpuri electromagnetice.

Cum să ne protejăm de radiațiile emise de telefoanele mobile?

Oamenii de ştiinţă avertizează că următoarele categorii de persoane sunt cele mai expuse la efecte negative cauzate de radiațiile emise de telefoanele mobile: copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă, persoanele suferind de maladii imunodepresive, persoanele cu hipersensibilitate la radiaţiile electromagnetice (electrosensibile).

În cele ce urmează prezentăm o serie de recomandări propuse de numeroși medici, cercetători, epidemiologi și alți oameni de știință pentru minimizarea efectelor expunerii la aceste radiaţii:

1. Nu permiteţi copiilor mai mici de 12 ani să folosească un telefon mobil, în afară de cazurile de urgenţă. Organele în dezvoltare sunt cele mai sensibile la influenţe negative în urma expunerii la câmpurile electromagnetice.

2. Limitaţi folosirea telefonului mobil la apelurile cele mai importante şi limitaţi durata convorbirilor. Efectele biologice sunt direct legate de durata expunerii; rezultatele cercetărilor au arătat că şi numai o convorbire de două minute modifică activitatea electrică naturală a creierului timp de până la o oră după acea convorbire. Comunicaţi mai degrabă prin SMS decât prin telefon.

3. În timpul convorbirii, menţineţi telefonul la o distanţă cât mai mare de corp. Schimbaţi în mod regulat partea capului de care sprijiniţi telefonul sau, şi mai bine, comutaţi pe speaker, care permite utilizatorului să ţină telefonul la distanţă de cap (amplitudinea câmpului scade de 4 ori la o distanţă de 10 cm şi de 50 de ori la o distanţă de 1 m).

4. Nu ţineţi telefonul mobil în buzunar în apropierea vreunui organ vital (de exemplu inima) sau la centura pantalonilor. Ţesuturile corpului din partea inferioară prezintă o bună conductivitate a radiaţiei şi o absorb mai repede decât o absoarbe creierul. Rezultatele unor studii arată că bărbaţii care îşi ţin telefoanele mobile în apropierea organelor genitale sunt supuşi riscului unei scăderi a numărului de spermatozoizi cu până la 30%.

5.  Atunci când apelaţi, aşteptaţi ca interlocutorul dumneavoastră să răspundă şi abia apoi puneţi telefonul la ureche. Intensitatea radiaţiilor este cea mai ridicată în momentul apelării, când telefonul încearcă să contacteze staţia de bază.

6. Nu efectuaţi un apel atunci când semnalul este slab, de exemplu în cazul deplasărilor rapide, precum cele cu maşina sau cu trenul, deoarece expunerea la radiaţii se măreşte în mod corespunzător, telefonul având nevoie de o putere mai mare pentru a realiza conexiunea. Acelaşi lucru este valabil şi pentru zonele cu acoperire mai redusă (precum staţiile de metrou, unele regiuni rurale etc.).

7. Evitaţi să telefonaţi de pe mobil în locurile în care se găsesc produse inflamabile, precum benzina, alcoolul, eterul etc. (staţii de benzină, spitale). În prezenţa unor astfel de substanţe, un telefon mobil poate chiar declanşa un incendiu.

8. Nu folosiţi telefoanele mobile în spaţii închise ai căror pereţi conţin metal, precum autovehiculele şi lifturile. Acestea se comportă ca o cuşcă Faraday care captează radiaţia şi o reflectă înapoi către ocupanţii acestora.

9. Depărtaţi-vă la o distanţă de mai mult de 1 m de o persoană ce vorbeşte la telefonul mobil şi evitaţi să folosiţi telefonul mobil în locuri precum metrou, tren sau autobuz, unde îi supuneţi pe cei din jurul dumneavoastră la o expunere pasivă la radiaţiile emise de telefonul mobil.

10. În timpul nopţii, ţineţi telefonul mobil închis (caz în care nu mai emite radiaţii electromagnetice), sau măcar la distanţă de doi metri de corp.

11. Deşi unii cercetători recomandă folosirea kitului hands-free, alţii sunt de părere că acesta, dimpotrivă, amplifică radiaţia emisă de telefonul mobil, direcţionând mai multă radiaţie electromagnetică direct în ureche şi spre cap (cu peste 300% faţă de cazul când telefonul este folosit fără căşti).

12. Folosiţi un dispozitiv de protecţie împotriva radiaţiilor electromagnetice validat ştiinţific.

13. Nu cumpăraţi un telefon mobil cu o rată specifică de absorbţie (SAR) mare. Multe dintre telefoanele mobile conţin în manualul lor de folosire indicaţia nivelului SAR. Aceasta reprezintă o modalitate de a măsura cantitatea de energie RF (de radiofrecvenţă) care este absorbită în corp. Evident, SAR trebuie să fie cât mai mic.

Bazându-se pe frecvenţa şi pe durata apelurilor ce produc aceste probleme de sănătate, cercetătorii recomandă limitarea duratei fiecărui apel la 4 minute, limitarea numărului apelurilor la 6 pe zi şi nedepăşirea duratei de 22 de minute de expunere zilnică la radiaţiile emise de telefonul mobil.

”Tehnologia bazată pe unde radio generează poluare electromagnetică și este cea mai perfidă formă de poluare cunoscută până în prezent. Aceasta nu poate fi detectată prin intermediul organelor de simț, ci prin metode speciale de determinare a densității de putere și a altor parametri ai câmpului electromagnetic, în același timp fiind și costisitoare.
Este adevărat că ofertele celor care folosesc astfel de tehnologii sunt foarte atrăgătoare din punct de vedere al costurilor, dar economiile realizate astăzi se vor regăsi, peste câțiva ani, în afecțiuni ale sistemului cardiovascular și ale sistemului nervos, pentru a căror ameliorare vor fi cheltuite sume foarte mari. Deci, fiți atenți la oferte, nu le evaluați numai din punct de vedere al avantajelor financiare, ci încercați să vedeți și dezavantajele. Invențiile științifice din acest domeniu pot avea consecințe nefaste asupra consumatorilor.
Nu vă așteptați ca cei care lucrează cu această tehnologie să recunoască nocivitatea undelor radio, întotdeauna vor nega acest lucru și vor utiliza toate mijloacele posibile pentru a ascunde adevărul. ”

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC România

Aici găsiți mai multe informații.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: