eBuletin de Europa #44

Pentru a vedea varianta online a newsletterului apăsați aici.
27 noiembrie – 3 decembrie 2015   #44
Topos EU
Politica regională: toate programele operaționale 2014-2020 sunt adoptate
Comisia a adoptat noul program de politică regională pentru regiunea Campania din Italia în valoare de peste 4 miliarde de euro, din care mai mult de 3 miliarde provin din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR). La fel ca în cazul tuturor programelor adoptate pentru perioada 2014-2020, investițiile din cadrul programului pentru regiunea Campania se concentrează strategic pe patru domenii principale stimulatoare de creștere: cercetare și inovare, tehnologii digitale, sprijin pentru întreprinderile mici și pentru economia cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
Comisia vs McDonald’s
Joi, 3 decembrie, Comisia Europeană a demarat o procedură oficială de investigare a tratamentului fiscal de care se bucură compania McDonald’s în Luxemburg pentru că, datorită unor soluții fiscale anticipate emise de acest stat membru, este posibil să fi fost încălcate normele UE privind ajutoarele de stat.
Focus RO
1,5 milioane de euro pentru un proiect de cercetare românesc
Proiectul INTERTRAP, propus de cercetătoarea româncă dr. Alida Iulia Gabor de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, va beneficia de un grant în valoare de 1,5 milioane de euro, din partea Consiliului European de Cercetare. El are în vedere dezvoltarea unei noi tehnici de datare cu acuratețe a perioadelor glaciare și de încălzire globală, de-a lungul unui interval ce începe acum 2,5 milioane de ani și se termină în prezent.
Top Știri

Întâlnirea comisarului european Corina Crețu cu ES Hans Klemm, ambasadorul SUA în România

Pescuit: fonduri europene de 168 de milioane de euro pentru România

Participarea comisarului european Corina Crețu la reuniunea Comisiei REGI a Parlamentului European

Prima reuniune pe tema achizițiilor publice

Semestrul european 2016 la start

Erasmus+: împrumut pentru masterat în Franța
Euro Vox Box
Marianne Thyssen, comisarul european pentru
ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă

Europa acționează în favoarea persoanelor cu dizabilități

De la numirea mea în calitate de comisar responsabil pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, am asistat îndeaproape la dificultățile concrete cu care se confruntă acestea în societate și la locul de muncă. Astfel, ele înregistrează un decalaj de 23,6% față de restul populației în ceea ce privește rata de ocupare a forței de muncă. De asemenea, 30% dintre europeni, cu unele limitări sau cu limitări funcționale grave, sunt expuși riscului de sărăcie și de excluziune socială, depășind cu mult media UE.

În timpul întâlnirilor și discuțiilor cu persoanele cu dizabilități am văzut, de asemenea, măsura în care dispozitivele și aplicațiile digitale oferă oportunități importante de îmbunătățire a participării lor în societate.

Tehnologia a modificat modul nostru de viață și de muncă. Și, pentru cei mai mulți dintre noi, indiferent dacă este vorba de a face rezervări pentru vacanță, de a-și declara impozitele sau de a comunica cu colegii, aceste dispozitive și aplicații fac viața și munca mai ușoare.

Până în 2020, se estimează că 120 de milioane de persoane din Uniunea Europeană vor avea o disfuncționalitate care le va limita accesul la anumite produse și servicii. Pe de altă parte, multe dintre acestea nu sunt în prezent suficient de bine adaptate persoanelor care ar putea, de exemplu, să nu fie capabile să utilizeze o tastatură sau să urmărească un material video.

Pentru ca digitalizarea să antreneze o schimbare veritabilă a regulilor jocului pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor în vârstă sau a altor persoane care se confruntă cu limitări funcționale în cursul vieții lor, trebuie să creăm mediul propice pentru ca întreprinderile să își pună produsele și serviciile la îndemâna tuturor.

De aceea, cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități (3 decembrie), propun noi norme privind accesibilitatea la nivelul UE pentru a ne coordona mai bine eforturile și pentru a permite libera circulație a bunurilor și serviciilor accesibile în UE.

Propunerea mea se bazează pe Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, care a intrat în vigoare, pentru UE, în 2011. Acesta este angajamentul nostru comun – atât al UE, cât și al celor 28 de state membre – să îmbunătățească accesibilitatea produselor, serviciilor și clădirilor.

Statele membre au început să pună în aplicare Convenția, dar în multe moduri diferite. De exemplu, un bancomat (ATM) cu o înălțime de funcționare de 1,25 de metri este accesibil în Franța, Irlanda și Marea Britanie, dar este considerat inaccesibil în Olanda, Germania și Spania.

Obiectivul propunerii noastre este de a crea cerințe comune la nivel european privind accesibilitatea pentru o serie de produse și servicii cheie. Această propunere include, printre altele, computerele, distribuitoarele automate, telefoanele inteligente, echipamentele TV, serviciile bancare, comerțul și cărțile electronice. Aceste cerințe europene identifică elementele care trebuie să fie accesibile.

Propunerea de astăzi este o ilustrare concretă a modului în care Uniunea Europeană poate aduce o schimbare reală pentru cetățeni în viața lor de zi cu zi prin îmbunătățirea modului în care funcționează piața internă a UE. Prin intermediul unor norme comune și clare vom putea promova o mai mare competitivitate și furniza produse și servicii la un preț mai bun pentru cetățenii care au nevoie de acestea. Propunerea pune piața noastră internă în serviciul inovării și incluziunii sociale.

Special
Consultare publică privind normele europene referitoare la anumite aspecte ale medierii în materie civilă și comercială
Grup-țintă: Cetățenii, organizațiile interesate și autoritățile publice.
Termen-limită: 11 decembrie 2015
Agenda
luni
decembrie
București
07 Dezvoltarea integrată a mediului rural în România
Hotel Radisson Blu, orele 09:00
marți
decembrie
București
08 Seminar ”Inițiative de educație digitală”
Spațiul Public European, orele 10:00
joi
decembrie
București
10 Biblioteca stereotipurilor vii
Spațiul Public European, orele 14:00

joi
decembrie
București
10 JOIA DE FILM: Recidiva / Comeback
(Republica Slovacă, 2014, regia: Miro Remo, 85 min.)

Spațiul Public European, orele 19:00

Copyright © | 2015 | Reprezentanța Comisiei Europene în România | Toate informațiile pot fi preluate cu menționarea sursei

Adresa noastră de e-mail: COMM-REP-RO-NEWSLETTER@ec.europa.eu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: