Platforma nationala de dialog pentru zonele rurale

trusesti 2

 

 

 

 

Reprezentanta Comisiei Europene organizeaza luni, 7 decembrie 2015, conferinta intitulata „Dezvoltarea integrata a mediului rural in Romania„, lansand o platforma nationala de dialog cu scopul identificarii si abordarii principalelor provocari socio-economice si de dezvoltare din zonele rurale.

Evenimentul va avea loc la hotelul Radisson Blu (Calea Victoriei 63 – 81), sala Atlas, cu începere de la orele 09.30. Accesul participantilor este permis de la orele 09.00.

Evenimentul lansează o platforma națională de dialog cu scopul identificării și abordării principalelor provocări socio-economice și de dezvoltare din zonele rurale.

Deși rata de ocupare în agricultură a fost de 28% în 2014, contribuția acestui sector economic la PIB este de doar 4,6%. Aceste cifre reflectă o productivitate scăzută și o lipsă de alternative reale și arată, în același timp, sub-ocuparea în agricultura de subzistență. Potențialul de creștere în agricultură este limitat de structura polarizată a exploatațiilor agricole și de fragmentare. Accesul la împrumuturi bancare este dificil, în timp ce lanțurile de aprovizionare și piețele locale rămân subdezvoltate. Crearea de locuri de muncă și diversificarea activităților din mediul rural întâmpină dificultăți substanțiale.
Rata sărăciei și a excluziunii sociale rămâne foarte ridicată (55%), reprezentând un procent aproape dublu comparativ cu mediul urban. În ceea ce privește educația, discrepanța între mediul rural și cel urban începe să se manifeste de la vârste timpurii și devine mai pronunțată pe măsura ce se avansează în ciclurile de învățământ. Rata abandonului școlar timpuriu este de trei ori mai mare în mediul rural față de mediul urban, în timp ce participarea la învățământul superior secundar și la învățământul terțiar rămâne scăzută, rezultând în dobândirea de competențe scăzute. În același timp, accesul la îngrijire medicală și furnizarea de servicii sociale rămâne limitat. Infrastructura de bază este subdezvoltată, având un impact negativ  asupra calității vieții și reprezentând un obstacol major în calea creșterii economice în zonele rurale.

Proiectul de agenda al conferintei

http://ec.europa.eu/romania/images/04122015_agenda_rural_challenges_final_%28ro%29_%282%29.pdf

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: