Cazul bebelusilor decedati in atentia APC Romania: nu a fost descoperit ‘agentul etiologic’

Bâlbâiala autorităţilor în cazul bebeluşilor decedaţi alertează părinţii şi societatea civilă

19 Februarie 2016

În cursul zilei de 17 februarie 2016, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a solicitat autorităţilor date concrete privind statusul vaccinal al bebeluşilor decedaţi recent sau internaţi în stare gravă la spitalele “Matei Balş” şi „Marie Curie”.

Iniţiativa a apărut ca urmare a numeroaselor solicitări venite din întreaga țară din partea părinţilor îngrijoraţi de această situație și care doresc o informare corectă şi completă.

Dat fiind faptul că unii dintre părinţii bebeluşilor internaţi au declarat presei locale că aceştia au fost vaccinaţi anterior şi la scurt timp înaintea declanşării simptomelor, precum şi declaraţiile medicilor cum că toţi copiii internaţi au fost vaccinaţi, consideram vitală aprofundarea acestei ipoteze, mai ales în condiţiile în care majoritatea vaccinurilor sunt administrate nou-născuţilor şi copiilor sub 1 an.

Deşi Ministerul Sănătăţii a negat în cadrul unui comunicat transmis în data de 16.02.2016 existenţa vreunei corelaţii între vaccinurile administrate bebeluşilor şi sindromul hemolitic-uremic, pe motiv că nu există argumente medicale în acest sens, cazuistica din alte ţări raportează cazuri de corelaţie directă între vaccin şi sindromul menţionat. Aşadar, părinţii sunt deosebit de preocupaţi să primească un răspuns oficial la întrebările lor pe această temă , după o anchetă şi o investigaţie amănunţită, care să nu evite statutul vaccinal ca factor comun al situaţiei copiilor internaţi/decedaţi.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat în data de 17.02.2016, la TVR, că au fost parcurse toate etapele standard ale unei anchete în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, însă nu a fost descoperit ‘agentul etiologic’, ci acesta este doar ‘bănuit’.

Larga distribuţie geografică a cazurilor semnalate, pe întreg cuprinsul judeţului Argeş şi ulterior apariţia de noi cazuri şi în alte judeţe, excludea practic de la bun început toate cauzele externe investigate până acum de autorităţi, fapt ce sugerează că ancheta este condusă în mod greşit. De altfel, deja autorităţile au recunoscut că tratarea cu antibiotice a bebeluşilor în faza incipientă a bolii nu a făcut decât să le înrăutăţească starea deja gravă.

„Faptul că până în acest moment au fost lansate doar ipoteze contradictorii sau lipsite de o bază medicală solidă, de altfel ulterior infirmate public, sunt dovada unui management defectuos al acestei situaţii de profundă criză a sistemului medical.Ancheta legată de statutul vaccinal al copiilor decedaţi şi internaţi este esenţială pentru a se putea exclude ipoteza unei incercări de muşamalizare a aplicării unor proceduri medicale care pun în pericol viaţa şi sănătatea copiilor. Solicităm Ministerului Sanatatii să ne informeze despre situaţia livrării de loturi de vaccinuri EUVAX sau hexavalente în regiunea afectată şi perioada în care acele vaccinuri au fost administrate copiilor afectaţi. În astfel de situații, autorităţile trebuie să dea dovadă de deplină transparenţă în relaţia cu părinţii şi cu societatea civilă, pentru a evita riscul unei pierderi ingrijorătoare de încredere a cetăţenilor în actul medical şi în capacitatea autorităţilor de a gestiona situaţii de criză.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania

In absenţa oricarei preocupări pentru statusul vaccinal al copiilor internaţi, ca posibila cauză a tragediei, am solicitat în cursul zilei de ieri autorităţilor concluziile pe aceasta ipoteză, însă din păcate răspunsul este departe de a fi cel aşteptat.

Menţionăm că sindromul hemolitic-uremic reprezintă o intoxicare foarte puternică a organismului, care poate conduce la insuficienţă renală, retard mintal, epilepsie, diabet zaharat, necroză intestinală, insuficienţă cardiacă şi, în numeroase cazuri, la decesul pacientului.

Articole medicale privind corelaţia dintre sindromul hemolitic-uremic şi vaccinuri:

Precizăm, de asemenea, că hepatita B este o boală cu transmitere prin sânge contaminat, ca atare justificarea privind vaccinarea nou-născuţilor şi copiilor mici împotriva acestei maladii este foarte neclară.

Share
+1
Forward
Conf. Univ. Dr.
Costel Stanciu
Președinte al APC Romania
0723 004 407
costelstanciu@yahoo.com.
 

dezabonează-mă

Copyright © ** APC Romania,
toate drepturile rezervate.

One Response to Cazul bebelusilor decedati in atentia APC Romania: nu a fost descoperit ‘agentul etiologic’

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: