Stop irosirii alimentelor nevandute

DSC03086.jpg-

Iepurasii din fotografie se vor vinde, probabil, aproape toti pana la sarbatoarea Pastelui catolic !

Corespondență specială din Elveția pentru Europe Direct Botoșani de la prof. Octavia Viviana Buhociu

Alimentele nevandute au dreptul la o a doua viata

Franta a decis sa legifereze in ceea ce priveste irosirea alimentelor nevandute. Marile magazine nu vor mai putea sa arunce  alimentele sau sa le faca nepotrivite consumului. La inceputul lunii februarie, parlamentul francez a adoptat o serie de directive tocmai pentru a lupta contra risipirii alimentelor ; se spera ca si alte tari din UE vor merge pe aceeasi cale.

In Elvetia nu exista legi, ci doar recomandari care dau rezultate. Redistribuirea alimentelor  se bazeaza pe inititive individuale, sustine Barbara Phenninger, responsabila sectorului alimentar la Federatia romanda a consumatorilor. Cateva cifre :

-4300 tone de hrana distribuita in 2015 de catre asociatia Table Suisse (Masa elvetiana) ;

-45 % din deseurile alimentare sunt furnizate de gospodariile individuale  din totalul de 2 milioane de tone /an aruncate;

-se distribuie produsele nevandute intre  600 donatori ( majoritatea proveniti din marea distributie alimentara) si 500 de institutii sociale ;

-in 2013, autoritatile au creat mai multe grupe de lucru cu scopul de a face compatibile anumite sectoare ale acestei risipiri a alimentelor : datele de perimare (de consumat pana la data de…), calitatea (preferabil de consumat inainte de …),  redistribuirea alimentelor si sensibilizarea la aceasta sarcina ; in schimb,data limita de vanzare nu ar mai fi obligatorie .

Irosirea alimentelor nevandute este foarte costisitoare pentru toti : costa mult, nu aduc niciun castig si contrazic politica de dezvoltare durabila a tarii. Marile lanturi de magazine distribuie aceste produse, cu pretul redus desigur,  unor organizatii caritative. Daca marfa este stricata, atunci, cand este posibil, este transformata in biogaz, in compost sau trimisa spre adaposturile de animale.

Iata cateva sfaturi date de Barbara Pheninger :

1.Respectarea cu constiinciozitate a datei limita de consum mai ales pentru peste, carne tocata si cruda.

2.Data « de consumat de preferinta pana la » este mai supla, fiecare consumator poate judeca si observa  singur calitatea produsului (consistenta, mirosul, gustul, ambalajul in stare buna/rea). Pentru produsele uscate, limita de consum este mai extinsa (atentie la ambalaj, insecte).

3.Daca se cumpara numai ceea ce este neaparat nevoie, se arunca mai putin.

4.Asezarea alimentelor ce trebuie consumate mai repede in fata, in frigider, pentru vizibilitate.

5.Notarea continutului congelatorului familiei.

6.Valorificarea resturilor prin retete mai simple (exemple pewww.frc.ch/gaspillage)

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: