Întâlnire Corina Crețu – Cristian Ghinea: aspecte presante ale politicii de coeziune în România
-
Cabinetul Comisarului Corina Crețu Membru al Comisiei
10 mai 2016
București 1 pagină
Comunicat de presă
Comisia Europeană susține România în continuarea eforturilor privind pregătirea și implementarea perioadei 2014-2020
Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu, a avut marți, 10 mai 2016, prima întâlnire cu noul ministru român al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Discuţiile s-au concentrat pe aspectele cele mai presante ale politicii de coeziune în România, și anume: pregătirea proiectelor aferente perioadei de programare 2014-2020, desemnarea autorităților de management și control, îndeplinirea condiționalităților ex-ante, precum și finalizarea implementării programelor și proiectelor din perioada 2007-2013.
Înaltul oficial european şi-a arătat îngrijorarea faţă de startul lent în ceea ce privește implementarea perioadei de programare 2014-2020, mai ales în legătură cu întârzierile în desemnarea autorităților de management și control, precum şi în îndeplinirea așa-numitelor condiționalități ex-ante:
”Toate condiţionalităţile ex-ante ar trebui să fie îndeplinite până la sfârşitul lui 2016, altfel Comisia Europeană ar putea fi nevoită să suspende cheltuielile asociate. În acest moment, cele mai mari probleme în ceea ce priveşte îndeplinirea acestor condiţionalităţi ex-ante se înregistrează în patru domenii: achiziții publice, sănătate, gestionarea deșeurilor și transporturi, domenii în care sunt necesare acțiuni urgente.”
Discuțiile au vizat și tema implementării precedentei perioade de programare financiară. Ca rezultat direct al activității din 2015 a Grupului de lucru pentru mai bună implementare, 58 de proiecte majore urmează a fi reeșalonate pentru perioada 2014-2020. Comisarul european Corina Creţu i-a reamintit ministrului Cristian Ghinea faptul că în continuare Comisia Europeană sprijină autoritățile române pentru a accelera ritmul implementării noii perioade de programare:
“Proiectele fazate, a căror valoare totalizează 3 miliarde euro, ar putea acoperi ţintele de absorbţie pentru România în ceea ce priveşte Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de coeziune, până inclusiv în 2018. Iar pentru a crește rata de absorbție, noile proiecte trebuie pregătite încă de acum.”
La finalul întâlnirii, comisarul Corina Crețu a salutat decizia de astăzi a plenului Camerei Deputaților în privința adoptării legii referitoare la achizițiile publice. Totodată, înaltul oficial european a anunțat că va continua dialogul cu autoritățile din România și în cadrul noii vizite pe care o va efectua în țară spre finalul acestei luni.
[…] Întâlnire Corina Crețu – Cristian Ghinea: aspecte presan… […]