Comisarul Corina Crețu: proiecte culturale cu reguli mai simple și mai clare pentru beneficiari

Întâlnirea comisarului european Corina Crețu cu președintele Institutului Cultural Român Radu Boroianu

Comisarul european Corina Crețu, președintele Institutului Cultural Român

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu l-a primit miercuri, 9 noiembrie, la Bruxelles, pe  dl. Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român. Discuțiile s-au concentrat pe relațiile dintre Institutul Cultural Român și instituțiile europene, precum și pe oportunitățile de finanțare a proiectelor de patrimoniu cultural cu ajutorul fondurilor europene.

În cadrul întâlnirii,  d-na Corina Crețu l-a informat pe dl. Radu Boroianu despre propunerea sa și a comisarului pentru Educație, Cultură și Sport, Tibor Navracsics, de modificare a Regulamentului Comisiei Europene privind Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) destinat finanțării proiectelor culturale și turistice. În mod concret, cei doi comisari europeni au propus eliminarea pragului de finanțare de 5 milioane de euro pentru proiectele de patrimoniu cultural, respectiv de 10 milioane de euro pentru siturile UNESCO.

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a declarat: „Prin această modificarea legislativă, dorim să simplificăm modul în care pot fi folosite fondurile europene pentru proiecte culturale,  asigurând reguli mai simple și mai clare pentru beneficiari. Propunerea mea și a comisarului Navracsics vine ca urmare a discuțiilor purtate în ultimul an cu 10 state membre, între care și România, pe marginea finanțării prin FEDR pentru proiecte culturale. În opinia mea, astfel de proiecte trebuie încurajate, cu atât mai mult cu cât turismul și cultura contribuie semnificativ la crearea de noi locuri de muncă și creștere economică, asigurând, totodată, alternative de existență chiar și în zonele defavorizate.”

În finalul întâlnirii, comisarul european Corina Crețu și-a exprimat speranța că Parlamentul European și Consiliul vor sprijini propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului pentru Fondul european de dezvoltare regională în ceea ce privește finanțarea proiectelor de patrimoniu cultural, o decizie în acest sens fiind așteptată pentru începutul anului viitor.

Context:

În perioada de programare 2014 – 2020, peste 390 de milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională sunt destinate, în cadrul Programului Operațional Regional, proiectelor de patrimoniu cultural din România. Prin aceste investiții se urmărește nu doar creșterea gradului de conservare a obiectivelor de patrimoniu sau a numărului de vizitatori, ci și conservarea identităţii culturale şi dezvoltarea economică locală.

Wed, 11/09/2016

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: