Cooperare între Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR Nord Est) și Alianta Provinciilor de Nord din Olanda (SNN)

http://adrnordest.ro/user/file/news/16/Vizita%20Olanda%201.jpg

Comisia Europeană sprijină inițiativele de cooperare transnațională ale Regiunii Nord-Est

Printr-o scrisoare comuna remisa in cursul acestei saptamani directorului ADR Nord-Est, Vasile Asandei si Directorului General SNN, Eise van der Sluis, Dl Marc Lemaitre,  Director General al DG REGIO, in numele presedintelui Jean-Claude Junker, a reiterat sprijinul pentru initiativele de colaborare ale Regiunii Nord-Est, in special in ceea ce priveste parteneriatul strategic cu SNN (Alianta Provinciilor de Nord din Olanda)

As dori sa va felicit pe amandoi pentru colaborarea stabilita intre cele doua regiuni. Comisia sprijina cu caldura astfel de initiative, prin care regiunile dezvolta initiative comune de cooperare ce conduc la investitii, pe baza domeniilor prioritare comune identificate in propriile strategii pentru specializare inteligenta. Am solicitat serviciilor mele sa fie disponibile pentru orice tip de asistenta de care ati putea avea nevoie, in special privitor la utilizarea Fondurilor Europene Structurale si de Investitii. As incuraja, de asemenea, cele doua regiuni ale dumneavoastra sa stabileasca relatii de stransa colaborare cu autoritatile de management pentru programele FEDR relevante.” – a declarat Directorul General al DG REGIO.

Parteneriatul intre Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR Nord Est) si Alianta Provinciilor de Nord din Olanda (SNN) face parte din planul ADR Nord-Est de dezvoltare a mediului de afaceri din regiune si de urmare a strategiei de specializare Inteligenta, unde au fost definite domeniile prioritare in care se va investi in urmatoarea perioada de programare 2014-2020.

Parteneriatul strategic cu SNN are ca obiective cooperarea pentru solutionarea provocarilor societale din cele doua regiuni prin proiecte comune bilaterale, dezvoltarea si implementarea conceptului cvadruplu helix in cazul proiectelor cu impact asupra comunitatii. Conceptul Cvadruplu Helix inseamna implicarea mediului academic si de cercetare, a administratiei publice precum, a mediului de afaceri  si a a societatii civile in procesul de studiu si implementare a proiectelor cu impact general in societate.

In cadrul acestui parteneriat sunt cooptate toate entitatile care fac parte din domeniile prioritare de investitii stabilite in Strategia de Specilaizare Inteligenta si confirmate in parteneriatul cu SNN.

Companiile private vizate si selectate pentru acest proiect de colaborare internationala vor fi cele care au in vedere dezvoltarea unor oportunitati de afaceri la nivel international, urmaresc reducerea costurilor, eficientizarea proceselor interne si/sau crestrerea gradului de competitivitate precum si cel al inovarii. In acelasi timp aceste companii trebuie sa aiba deschiderea sa se implice in dezvoltarea educatiei in comunitatea din care fac parte, au politici de responsabilitate sociala si dezvoltare durabila, sunt preocupati de dialogul social, ocuparea fortei de munca, protectia si informarea consumatorilor, precum si de coeziunea sociala.

Universitatile care au capacitate de cercetare si inovare, respectiv de transfer tehnologic, vor fi implicate in educarea sectoarelor strategice enuntate anterior si in  concretizarea colaborarilor de tip cvadruplu helix atat la nivel national cat si international.

In calitate de facilitatori ai intregului proces, preocupate de viitorul acestei colaborari, ADR Nord-Est si SNN au lucrat pentru a stabili cadrul organizational si procedural in care se va implementa acest program de cooperare, maparea surselor de finantare existente, agrearea unei strategii comune pentru promovare si a unui cadru comun de obtinere a sprijinului politic pentru acest mecanism de tranzitie.

Am convingerea ca am pus o caramida buna la temelia acestui program in care ne-am pus increderea ca putem ridica nivelul de dezvoltare al Regiunii Nord-Est. Colaboratorii nostri, care au dat curs acestei propuneri, vor fi partenerii nostri pe temen lung si isi vor putea vedea rasplatite eforturile prin atentia si interesul pe care comunitatea, tinerii si, mai ales, antreprenorii, le vor acorda acestor medii inovatoare de incubare a afacerilor. Programul nostru este deja un studiu de caz pentru Comisia Europeana, care ne-a facilitat si incurajat dialogul si care poate vedea in rezultatele muncii noastre, o posibila solutie pentru Politica de coeziune post 2020.” sustine Vasile Asandei, Director general al ADR Nord-Est.

Constantin Amarinei

************************************************

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est

Birou Regional de Informare

One Response to Cooperare între Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR Nord Est) și Alianta Provinciilor de Nord din Olanda (SNN)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: