Avize motivate și scrisori de punere în întârziere de la CE pentru România

România: două avize motivate în ce privește libera circulație și detașarea lucrătorilor

România este unul dintre cele 8 state membre cărora Comisia le-a transmis miercuri, 15 februarie, un aviz motivat privind neîndeplinirea obligației de transpunere completă în legislația națională a normelor privind dreptul cetățenilor UE de a lucra într-un alt stat membru.De asemenea, ea face din grupul statelor membre care au primit un aviz motivat în ceea ce privește notificarea transpunerii complete în legislația națională a Directivei 2014/67/UE, de stabilire a măsurilor și mecanismelor de control necesare pentru implementarea, punerea în aplicare și mai buna și uniforma executare a detașării lucrătorilor.

România este unul dintre cele 8 state membre, alături de Austria, Cipru, Cehia, Estonia, Lituania, Luxemburg și Portugalia, cărora Comisia le-a transmis miercuri, 15 februarie, un aviz motivat privind neîndeplinirea obligației de transpunere completă în legislația națională a normelor privind dreptul cetățenilor UE de a lucra într-un alt stat membru (Directiva 2014/54/UE). De asemenea, ea face din grupul statelor membre, împreună cu Cehia, Cipru, Croația, Luxemburg, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia, care au primit un aviz motivat în ceea ce privește notificarea transpunerii complete în legislația națională a Directivei 2014/67/UE, de stabilire a măsurilor și mecanismelor de control necesare pentru implementarea, punerea în aplicare și mai buna și uniforma executare a detașării lucrătorilor.

Obiectivul Directivei 2014/54/UE este de a permite persoanelor care lucrează sau care își caută un loc de muncă în altă țară din UE să își exercite mai ușor dreptul la libera circulație, garantat de legislația UE. Ea prevede măsuri pentru a sprijini și proteja cetățenii mobili ai Uniunii, pentru a asigura un acces mai bun la informațiile privind drepturile la libera circulație, pentru a combate discriminarea pe motive de naționalitate în ceea ce privește accesul la locurile de muncă, remunerarea și alte condiții de muncă, precum și pentru a depăși obstacolele nejustificate din calea liberei circulații.

Statele membre aveau obligația de a transpune această directivă și de a comunica măsurile naționale de transpunere Comisiei până la 21 mai 2016. Ca urmare a scrisorilor de punere în întârziere trimise în septembrie 2016, Comisia Europeană a hotărât să trimită avize motivate celor 8 state membre sus-menționate. Dacă autoritățile din aceste state membre nu iau măsuri în termen de două luni, cazul poate fi înaintat Curții de Justiție a UE.

În ceea ce privește Directiva 2014/67/UE, actele cu putere de lege și cele administrative ale statelor membre, necesare pentru a se conforma acesteia, trebuiau să intre în vigoare până la 18 iunie 2016, iar Comisia trebuia informată imediat în acest sens. Având în vedere că autoritățile naționale încă nu au notificat adoptarea măsurilor necesare, Comisia a hotărât să trimită acestor state avize motivate. Dacă autoritățile naționale nu iau măsuri în termen de două luni, cazul poate fi înaintat Curții de Justiție a UE.

 

Persoane de contact pentru presă:

Christian Wigand – tel.: +32 229 62253

Sara Soumillion – tel.: +32 229 67094

 

Pagini utile:

Comunicat de presă integral

Wed, 02/15/2017

România, aviz motivat privind normele în materie de audit

 

Comisia Europeană a cerut României, alături de Croația, Cipru, Estonia, Polonia și Slovenia, să implementeze integral noile norme UE privind auditurile, potrivit avizului motivat transmis acestor state membre miercuri, 15 februarie.

Directiva privind auditul (Directiva 2014/56/UE) stabilește condițiile pentru autorizarea și înregistrarea persoanelor care efectuează audituri statutare. Ea stabilește normele aplicabile persoanelor respective, în ceea ce privește independența, obiectivitatea și etica profesională, precum și cadrul pentru supravegherea lor publică.

Modificările aduse acestor norme prin Directiva 2006/43/CE permit o transparență și o predictibilitate sporite ale cerințelor aplicabile persoanelor care efectuează audituri. Ele îmbunătățesc și mai mult independența și obiectivitatea activității persoanelor care le efectuează.

Statele membre trebuiau să transpună aceste norme în legislația națională până la data de 17 iunie 2016. Având în vedere că nu au respectat termenul-limită inițial, cele șase state membre au primit scrisori de punere în întârziere la sfârșitul lunii iulie 2016.

Statele membre au răspuns scrisorilor și s-au angajat să adopte rapid noua legislație. Deoarece nu au reușit să facă acest lucru, Comisia a decis transmiterea unui aviz motivat. Dacă statele membre în cauză nu iau măsuri în termen de două luni, cazurile pot fi sesizate Curții de Justiție a UE.

 

Persoane de contact pentru presă:

Vanessa Mock – tel.: +32 229 56194

Letizia Lupini – tel.: +32 229 51958

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

România, două cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în domeniul pieței interne și liberei circulații a mărfurilor

 Comisia a decis miercuri, 15 februarie, să trimită scrisori de punere în întârziere României și Ungariei, pentru că normele lor naționale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole și alimentare contravin legislației UE. De asemenea, Comisia a trimis avize motivate României, precum și Ciprului, Finlandei și Irlandei, solicitându-le să transpună Directiva privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice (Directiva 2013/53/UE).

În ceea ce privește primul caz, marilor comercianți cu amănuntul li se cere, în România, să achiziționeze cel puțin 51% din produsele alimentare și agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulație a mărfurilor.

Aceeași lege prevede, de asemenea, obligația comercianților cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le astfel decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertății de stabilire (articolul 49 din TFUE).

În conformitate cu dreptul UE, restricționarea acestor libertăți este permisă numai în cazul în care există o nevoie justificată pentru a proteja un interes public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puțin restrictive.

În Ungaria, o nouă lege prevede obligația comercianților cu amănuntul de a aplica aceleași marje de profit pentru produsele agricole și alimentare interne și pentru cele importate, în ciuda faptului că prețul produselor importate este condiționat de fluctuații ale cursului de schimb valutar. Aceasta ar putea să descurajeze vânzările de produse agricole și alimentare importate față de cele naționale. Comisia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că un astfel de obstacol ar încălca principiul liberei circulații a mărfurilor (articolul 34 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, TFUE).

Nici România, nici Ungaria nu au furnizat dovada faptului că măsurile naționale sunt justificate și proporționale. Autoritățile ungare și române au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.

În cel de-al doilea caz, normele europene relevante se referă la construcția, securitatea și alte cerințe pentru ambarcațiunile folosite în scopuri sportive sau recreative. Directiva trebuia să fie transpusă integral în legislația națională până la 18 ianuarie 2016.

Cele 4 state membre menționate nu au comunicat deocamdată Comisiei transpunerea deplină a normelor în legislația lor națională. Ele au acum la dispoziție două luni pentru a notifica transpunerea completă. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE.

 

Persoane de contact pentru presă:

Lucia Caudet – tel.: +32 229 56182

Mirna Talko – tel.: +32 229 87278

 

Pagini utile:

Comunicat de presă integral

Wed, 02/15/2017

Aviz motivat pentru România în domeniul pescuitului

 

 Comisia a solicitat României miercuri, 15 februarie, să respecte principiul accesului egal la apele și resursele UE din Marea Neagră. Într-un aviz motivat, Comisia și-a exprimat opinia că România nu a reușit să respecte acest principiu, în urma unei serii de incidente care au implicat nave care arborează pavilionul Bulgariei.

Regimul de acces egal este un principiu fundamental al politicii comune în domeniul pescuitului (PCP). Astfel, navele de pescuit ale UE beneficiază de acest tip de acces la ape și resurse în întreaga UE, potrivit prevederilor articolului 5, alineatul (1) din Regulamentul UE nr. 1380/2013.

Statele membre trebuie să se asigure că navele care arborează pavilionul altor țări din UE pot avea acces la apele aflate sub jurisdicția lor în vederea desfășurării de activități de pescuit. De asemenea, statele membre trebuie să se asigure că aceste nave sunt tratate în mod nediscriminatoriu de către autoritățile naționale responsabile de controlul pescuitului.

România are la dispoziție două luni pentru a informa Comisia Europeană cu privire la măsurile luate pentru a remedia situația. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la acest caz.

 

Persoane de contact pentru presă:

Enrico Brivio – tel.: +32 229 56172

Iris Petsa – tel.: +32 229 93321

 

Pagini utile:

Comunicat de presă integral

Aviz motivat pentru neaplicarea pe deplin a normelor privind precursorii de explozivi

Miercuri, 15 februarie, Comisia Europeană a solicitat României, Ciprului și Franței să asigure deplina punere în aplicare a Regulamentul (UE) nr. 98/2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi.

Regulamentul a intrat în vigoare la 2 septembrie 2014 și este un act legislativ important care limitează și controlează accesul la o serie de produse chimice periculoase, ce ar putea fi utilizate de teroriști pentru a fabrica explozivi artizanali. Implementarea sa corectă este un element important atât al Agendei europene privind securitatea, cât și al Comunicării Comisiei privind calea către oUniune a securității reală.

Cele trei state membre menționate nu au stabilit încă normele necesare de stabilire a sancțiunilor care urmează să fie aplicate în caz de încălcare a Regulamentului. Prin urmare, Comisia le-a transmis avize motivate, îndemnându-le să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că sancțiunile sunt puse în aplicare în conformitate cu normele în vigoare.

În plus, Franța și România au fost informate în legătură cu necesitatea de a asigura o difuzare regulată către operatorii economici (și anume, către comercianții cu amănuntul) a orientărilor privind precursorii.

Dacă statele membre nu remediază situația în următoarele două luni, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la acest caz.

 

Persoane de contact pentru presă:

Tove Ernst – tel.: +32 229 86764

Katarzyna Kolanko – tel.: +32 229 63444

 

Pagini utile:

Comunicat de presă integral

Wed, 02/15/2017

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: