Jean-Claude Juncker: Europa unită – reînnoirea legămintelor

Se împlinesc acum exact 60 de ani de când  Tratatul de la Roma a consfințit unirea noastră pentru totdeauna. Aceasta este o uniune a crescut din cenușa celor două războaie mondiale, fiind clădită de mâinile și sabia celor care s-au întors de pe  câmpurile de luptă și din  lagărele de concentrare în urmă cu doar câțiva ani.

Ei reprezintă – această generație de război, părinții noștri și bunicii noștri – cei  care au rostit strigătul „război niciodată“, într-un proiect politic ambițios prin  care și-au schimbat viața în bine în acea zi.

Noi – umili moștenitori ai acestor mari  înaintași – ne aflăm întâlniți încă o dată în aceeași sală. Ne înnoim jurămintele noastre în mod solemn și reafirmăm angajamentul nostru față de uniunea noastră unică  și indivizibilă. Dar nu este o simplă nostalgie. Noi o facem pentru că numai prin faptul că rămânem uniți putem depăși provocările cu care ne confruntăm împreună.

Numai rămânând uniți, putem face trecerea la generațiile viitoare mai prospere, mai sigure și mai sociale. Exemplul de solidaritate al Uniunii este puternic, este generos, atât acasă, cât și în lumea întreagă. O Europă care face față marilor  provocări ale zilei și nu se pierde în detalii nesemnificative.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: