Comisarul Corina Crețu: Inițiativa „Regiuni mai puțin dezvoltate” merită cel puțin 50 milioane de euro

Comisarul Corina Crețu s-a întâlnit cu ministrul-delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a primit, la Bruxelles, vizita ministrului-delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, pentru a discuta stadiul implementării politicii de coeziune în România.

Reuniunea dintre cei doi înalţi oficiali a avut loc în contextul dialogului constant purtat de Comisia Europeană, prin Direcția Generală pentru Politică Regională (DG REGIO), și autoritățile române, dialog care are în vedere găsirea de soluții comune în ceea ce privește modalitățile de a îmbunătăți și de a accelera absorbţia fondurilor.

În cadrul discuţiilor cu ministrul român, comisarul european Corina Creţu a declarat:

„În perioada 4-5 iulie a avut loc la București o misiune la nivel înalt condusă de directorul general-adjunct al DG REGIO, Normunds Popens, pentru a discuta și a conveni cu autoritățile române o agendă de lucru comună, care cuprinde toate măsurile și angajamentele care trebuiesc îndeplinite în următoarele săptămâni pentru a accelera absorbția. Felicit autorităţile române pentru munca şi eforturile depuse, alături de colegii din DG REGIO, pentru identificarea blocajelor şi întârzierilor în implementarea programelor operaţionale. Progresele  înregistrate recent sunt îmbucurătoare, mai ales în ce priveşte desemnarea autorităţilor de management şi control ale Fondurilor structurale şi de investiţii europene. Aşteptăm acum cererile de plată în vederea rambursării, odată ce desemnarea va fi finalizată”.

Totodată, pe agenda discuţiilor a figurat inițiativa „Regiuni mai puțin dezvoltate”, ce are ca scop analizarea blocajelor în dezvoltarea acestora și oferirea de recomandări și asistență privind modul de deblocare a potențialului lor de creștere. Aceasta a început să dea rezultate în cele două regiuni unde este implementată, respectiv Nord-Est şi Nord-Vest, unde administrațiile, universitățile și întreprinderile colaborează și fac schimb de bune practici în ceea ce privește oportunitățile de inovare. Pe această temă comisarul european Creţu a menţionat:

„Am iniţiat acest program pentru a ajuta regiunile mai puțin dezvoltate să identifice mai bine nevoile lor concrete și să maximizeze impactul investițiilor europene pe teren. La aproape un an de la lansare, observăm că au fost elaborate rezerve de proiecte mature, cu un puternic accent pe parteneriat și un impact mai mare asupra dezvoltării regionale, ceea ce demonstrează valoarea adăugată a iniţiativei. Contăm pe sprijinul Ministerului pentru modificarea Programului Operațional Regional în așa fel încât să permită finanțarea proiectelor propuse de cele două regiuni cu un buget de cel puțin 50 milioane de euro.”

Cu această ocazie, Corina Creţa subliniat încă o dată importanța consolidării capacității administrative a orașelor ce intră sub incidența Articolului 7: „Sunt foarte bucuroasă să constat că au fost găsite mai multe soluții privind modalitatea de a sprijini orașele în implementarea fondurilor europene. Totuși unele dintre ele sunt în continuare lipsite de experiență în ceea ce privește atragerea de finanțare din partea UE și îmi doresc să le putem ajuta mai mult. Puteți conta pe sprijinul meu personal în acest efort!”

Context

România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune, pentru perioada 2014–2020.

 

Persoană de contact pentru presă:

Sophie Dupin de Saint-Cyr – Tel. : + 32 2 29 56169

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Portalul de date deschise pentru fondurile ESI 2014-2020

Politica de coeziune în Romania 2014-2020

Twitter: @EU_Regional@CorinaCretuEU#ESIFunds

 

Mon, 07/10/2017

 

 

One Response to Comisarul Corina Crețu: Inițiativa „Regiuni mai puțin dezvoltate” merită cel puțin 50 milioane de euro

  1. […] Comisarul Corina Crețu: Inițiativa „Regiuni mai puțin dezvoltate” merită cel puțin 50 milio… […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: