Modificări ale Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 favorabile beneficiarilor din România

Comisia Europeană a adoptat joi, 31 august 2017, propunerea de modificare a Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 pentru România.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat: „Modificările programului operațional vizează o serie de ajustări tehnice, menite a clarifica aspecte de eligibilitate în cadrul  unor axe prioritare, pentru a răspunde mai bine nevoilor beneficiarilor. Serviciile mele și eu, personal, am oferit și vom continua să oferim asistență autorităților române în cadrul unui exercițiu amplu de colaborare inter-instituțională, menit a simplifica procedurile și a accelera procesul de implementare pe teren.

31/08/2017

În baza modificărilor agreate, de acum înainte vor fi posibile, de exemplu:

  • parteneriate între autoritățile publice locale și alte instituții publice, pentru a se implica împreună în proiecte cu finanțare UE;
  • co-finanțarea din fonduri europene a unei game mai largi de proiecte care vizează  mobilitatea urbană, inclusiv în ceea ce privește introducerea sau reintroducerea mijloacelor de transport public electrice;
  • extinderea categoriilor de beneficiari eligibili pentru a accesa fonduri europene, astfel încât, în afara municipalităților, eligibile deja, și alte autorități locale, precum consiliile județene, vor putea gestiona proiecte cu finanțare europeană în domeniul transportului public urban;
  • extinderea categoriilor de unități de sănătate eligibile pentru finanțare, asigurând astfel un sistem de asistență medicală de urgență mai bine coordonat.

Programul Operațional Regional va sprijini și parteneriatele și cooperarea între IMM-uri și organizațiile de transfer tehnologic, permițându-se astfel o mai bună exploatare a rezultatelor cercetărilor științifice prin transformarea lor în produse și servicii care vor putea intra pe piață, generând totodată creștere economică„, a adăugat Corina Crețu.

Context

Având o alocare din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) de 6.6 miliarde de euro, Programul Operațional Regional (POR) este cel mai vast program din România, acoperind o mare varietate de obiective tematice în domenii-cheie pentru dezvoltarea regională: accesibilitate (infrastructură), competitivitate și inovare, IMM-uri, dezvoltare urbană, eficiență energetică, mobilitate urbană, servicii sociale și de sănătate, educație, cadastru și administrare teritorială. Programul Operațional Regional (POR) fost aprobat de Comisie în data de 23 iunie 2015.

Cererea de modificare a POR a fost trimisă de autoritățile din România în data de 23 iunie 2017, având ca scop ajustarea lui și extinderea unor aspecte legate de eligibilitate.

Mai multe informaţii despre fondurile europene în România sunt disponibile pe platforma de date deschise.

 

Persoane de contact pentru presă:

Johannes Bahrke – Tel.: + 32 229 58615

Sophie Dupin de Saint-Cyr – Tel.: + 32 229 56169

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: