ADR Nord-Est ne promovează la Buxelles

http://adrnordest.ro/user/file/news/17/30695591060_5e936169a4_o.jpg

Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor de la Bruxelles – de cinci ani pe agenda Regiunii Nord-Est

Fidela misiunii sale, ADR Nord-Est si-a facut un scop din promovarea Regiunii la nivel European, fructificand la maximum toate oportunitatile in acest sens. Participarea la OPEN DAYS se inscrie in sfera acestor preocupari si, de 5 ani a devenit o traditie pentru noi.

Anul acesta, ADR Nord-Est va organiza, in data de 11 octombrie 2017, la Bruxelles (Belgia), un eveniment dedicat POR 2014-2020, in cadrul Saptamanii Europene a Regiunilor si Oraselor 2017, ce isi propune dezvoltarea relatiilor de colaborare si parteneriat cu toate institutiile relevante in scopul imbunatatirii implementarii POR 2014-2020 in Regiunea Nord-Est. Evenimentul se va desfasura la sediul Regiunii Abruzzo din Avenue Louise 210, Bruxelles, Belgia.

 Evenimentul, intitulat “Regiuni si orase pentru tranzitia climatica si energetica: Un exercitiu comun” este organizat in parteneriat cu regiunile Abruzzo (Italia), Republica Srpska (Bosnia si Hertegovina), Creta (Grecia), Municipiul Sisli (Turcia), Slavonia si Baranya (Croatia). Acestor regiuni li s-au alaturat Assembly of European Regions (Adunarea Regiunilor Europene AER) si FEDARENE, impreuna cu reprezentanti ai Comitetului Regiunilor si ai Comisiei Europene.

 In conditiile in care in cadrul apelurilor de finantare destinate eficientei energetice, din cadrul POR, potentialii beneficiari din regiunea Nord-Est au manifestat un interes redus, in contrast cu alocarea financiara generoasa, o mai buna promovare si popularizare a instrumentelor de care dispun este absolut necesara. Co-organizarea acestui eveniment in Bruxelles este importanta pentru ca transmite un mesaj partilor interesate din cadrul Comisiei Europene, in particular DG Regio, ca interesul nostru pentru aceste instrumente este prezent si ca incercam sa imbunatatim gradul de aplicabilitate. Mai mult, in cadrul consortiului de eveniment, ADR Nord-Est are sansa de a invata, de la regiuni care s-au confruntat cu situatii similare in trecut, despre cum sa imbunatateasca comunicarea si sa creasca interesul potentialilor beneficiari pentru tematica adaptarii climatice.

 OPEN DAYS este un eveniment anual, care se desfasoara la Bruxelles pe durata a patru zile, timp in care functionari din cadrul administratiilor regiunilor si oraselor, precum si experti si reprezentanti ai mediului academic au ocazia de a face schimb de bune practici si cunostinte in domeniul dezvoltarii regionale si urbane. De asemenea, este o platforma recunoscuta pentru dialog politic cu privire la dezvoltarea politicii de coeziune a UE si pentru sensibilizarea factorilor de decizie in privinta importantei regiunilor si oraselor in procesul de elaborare a politicilor UE. OPEN DAYS este cel mai mare eveniment public de acest gen la nivel european.


La inceputul lunii octombrie vor veni la Bruxelles aproximativ 6 000 de participanti si 600 de vorbitori din toata Europa si din afara ei pentru a lua parte la un program ce cuprinde in jur de 100 de ateliere, dezbateri, expozitii si manifestari vizand stabilirea de contacte pe tema dezvoltarii regionale si locale.

 Regiunile si orasele sunt implicate in elaborarea majoritatii politicilor UE. Autoritatile publice subnationale din UE raspund de o treime din cheltuielile publice (2 100 de miliarde EUR pe an) si de doua treimi din investitiile publice (aproximativ 200 de miliarde EUR), acestea din urma fiind adesea cheltuite in conformitate cu dispozitiile legale ale UE.

Constantin Amarinei

 ************************************************

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est

Birou Regional de Informare

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: