Pentru consolidarea poziției fermierului în lanțul de aprovizionare alimentar

Un eșantion de părți interesate reprezentative a reacționat cu o majoritate majoră în favoarea unei abordări a UE care să vizeze funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente.

Printre contribuabili s-au numărat state membre, grupuri de agricultori și organizații agricole, procesatori, comercianți cu amănuntul, ONG-uri, o universitate, un sindicat și un comerciant.

Analiza inițială a Comisiei (așa-numita  evaluare a impactului inițial ), publicată la 25 iulie, a stabilit patru opțiuni de politică cu impactul lor probabil, fără a aduce atingere  consultării publice online  deschise la 16 august.

Feedback-ul privind cele patru opțiuni a fost deschis pentru feedback online, în perioada 25 iulie – 22 august. Au fost depuse 67 de contribuții, o înregistrare în ceea ce privește reacția la evaluările impactului inițiale.

Comentând rezultatele raportului, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: ” Consider că aceste constatări sunt foarte încurajatoare în contextul efortului Comisiei de a consolida poziția fermierului în lanțul nostru de aprovizionare cu alimente din UE. realitatea că toți comercianții cu amănuntul ai barierelor interesate sunt în favoarea unei acțiuni la nivelul UE pentru a aduce mai multă echitate și echilibru lanțului nostru de aprovizionare cu alimente. 

O coaliție puternică de factori de decizie și părțile interesate favorizează acum apărarea și dezvoltarea unei piețe interne funcționale și coerente, care să acopere întregul lanț de aprovizionare cu alimente din UE. Acum trecem la etapa următoare de elaborare a unei propuneri legislative. Speranța mea sinceră este că toți actorii care recunosc problema vor sprijini, de asemenea, în mod proactiv, soluția potențială „. 

Consultarea publică în curs de desfășurare și evaluarea impactului de la început se bazează pe activitatea  Grupului operativ al piețelor agricole (AMTF), înființat de comisarul Hogan în ianuarie 2016.  AMTF a sugerat o serie de modalități concrete  de consolidare a poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente , iar consultarea se va baza pe această lucrare pentru a informa viitoarea lucrare potențială a Comisiei.

O evaluare completă a impactului va fi efectuată și asupra oricărei inițiative viitoare de îmbunătățire a lanțului de aprovizionare cu alimente. Orice propunere viitoare a Comisiei va fi, de asemenea, coerentă cu abordarea mai amplă a simplificării și modernizării  politicii agricole comune .

Sursă: Stakeholders favour EU approach to make the food supply chain fairer, as shown in preliminary feedback

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: