Promovarea produselor agricole europene: Comisia majorează finanțarea

Imagini pentru Promoting Europe's agricultural products: Commission

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Bruxelles, 12 ianuarie 2018

Comisia va acorda o finanțare suplimentară de 169 de milioane EUR pentru a promova produsele agricole din UE în întreaga lume – cu 27 de milioane EUR mai mult decât în 2017.

Comisia Europeană a lansat astăzi cereri de propuneri privind programe pentru promovarea produselor agricole europene, atât la nivel mondial, cât și în cadrul UE. În total, 169 de milioane EUR sunt disponibile pentru cofinanțarea programelor, față de 142 de milioane EUR în 2017. Programele pot viza o gamă amplă de tematici, de la campanii generale privind alimentația sănătoasă la sectoare de piață specifice.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: „UE este cel mai mare comerciant de produse agroalimentare la nivel mondial și se plasează pe primul loc în lume din punct de vedere al ofertei de alimente de înaltă calitate. Am avut ocazia să constat în mod nemijlocit interesul pe care îl manifestă consumatorii și întreprinderile la nivel mondial față de produsele agroalimentare din UE cu prilejul diverselor mele misiuni comerciale desfășurate în străinătate. Salut aceste noi programe de promovare care au deschis în trecut oportunități pentru noi candidați și au sporit vizibilitatea noastră în întreaga lume. Anul trecut, ofertele de programe de promovare a produselor agroalimentare au depășit bugetul disponibil de aproape zece ori. Așadar, dacă sunteți o organizație eligibilă, acum este momentul să vă depuneți candidatura.”

Aproximativ două treimi din finanțarea disponibilă este destinată promovării produselor alimentare din UE în țările din afara UE, în special în cele în care există un mare potențial de creștere a exporturilor agroalimentare din UE, precum Canada, Japonia, China, Mexicul și Columbia. În ceea ce privește programele din cadrul UE, accentul ar trebui să se pună pe informarea consumatorilor cu privire la diferitele sisteme și etichete de calitate ale UE, precum indicațiile geografice sau produsele ecologice. Finanțarea sectorială va fi dedicată programelor care promovează creșterea durabilă, inclusiv a ovinelor și a caprinelor. De asemenea, este prevăzută alocarea unei finanțări pentru campaniile menite să promoveze alimentația sănătoasă și creșterea consumului de fructe și legume. Lista completă a priorităților și a finanțărilor disponibile ale Comisiei poate fi consultată aici.

Cine își poate depune candidatura?

O gamă vastă de organizații, precum organizații comerciale, organizații de producători și organisme agroalimentare responsabile pentru activități de promovare, sunt eligibile pentru a solicita finanțare prin intermediul cererii de propuneri lansate astăzi. Așa-numitele programe „simple” pot fi prezentate de una sau mai multe organizații din aceeași țară a UE; programele „multinaționale” pot fi prezentate fie de cel puțin două organizații naționale din cel puțin două state membre, fie de una sau mai multe organizații europene. campaniile subsecvente se desfășoară de obicei timp de trei ani.

Propunerile ar trebui să fie prezentate până la data de 12 aprilie 2018 prin intermediul portalului specific. Comisia va evalua propunerile și va anunța în toamnă care vor fi beneficiarii.

Agenția Executivă a Uniunii Europene pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente (CHAFEA) furnizează o serie de instrumente menite să-i ajute pe candidați să își prezinte cu succes propunerile. Mai multe informații vor fi disponibile în cadrul unei serii de „zile de informare” care vor avea loc în întreaga UE. Prima zi de informare va avea loc la Bruxelles la 31 ianuarie și va fi deschisă tuturor potențialilor beneficiari, agențiilor de publicitate și autorităților naționale.

Informații suplimentare

Mai multe informații despre politica UE în materie de promovare a produselor agricole

Programul anual de lucru pentru 2018 în cadrul politicii de promovare

Rezultatele cererii de propuneri din 2017 (programe simple)

IP/18/101

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: