Întâlnire  cu organizațiile neguvernamentale din Botoșani

 Astăzi, 23 ianuarie, în sala Stefan Luchian de la Prefectura Botoșani a avut loc o întâlnire  cu organizațiile neguvernamentale din Botoșani. În cadrul şedinţei a fost dezbătut proiectul Ministerului Consultării Publice si Dialogului Social în legătură cu  modificarea OG 26/2000 privind organizațiile asociative nepatrimoniale din România. Întâlnirea a fost condusă de doamna subprefect de Botoșani, Daniela Lozneanu.
Câteva aprecieri și propuneri ale  reprezentantului APC – Europe Direct Botoșani, Radu Căjvăneanu formulate în cadrul întâlnirii:
– Documentul cuprinde o serie de prevederi rezonabile care urmăresc reducerea birocrației, descentralizarea, simplificarea procedurilor, înlesniri privind accesul tinerilor la constituirea unor noi organizații neguvernamentale, acordarea calității de utilitate publică. APC – Centrul Europe Direct Botoșani a desfășurat și a desfășoară constant,  de aproape 25 de ani, activități de utilitate publică, fără a pretinde neapărat avantaje sau  recunoașterea oficială a întregii sale activități în slujba comunității locale. Anul trecut, de exemplu, alături de alte organizații, APC Botoșani, a realizat activitățile de animație pentru proiectul  „Un nou început – GAL Botoșani- Sprijin pentru dezvoltarea unei strategii locale durabile”, proiect câștigat cu un punctaj foarte bun, care va aduce în Botoșani finanțări de aproape 7 milioane de euro.  În cadrul activităților de animare pentru proiect, Europe Direct Botoșani a participat la organizarea a 12 focus-grupuri și întâlniri cu cetățenii, dintre care unele în zone deosebit de problematice printre care Parcul Tineretului și Centrul Vechi, soldate cu sute de propuneri constructive. De asemenea, în cadrul aceluiași proiect,  a  oferit premii pentru  concursurile cu tinerii, care s-au bucurat de o largă audiență în mediul real și virtual.
În anul 2018 Centrul Europe Direct Botoșani își propune organizarea unui ciclu de activități  în sprijinul proiectelor Europa în regiunea mea și Regiuni mai puțin dezvoltate pentru care, și-au manifestat interesul înalte oficialități ale Comisiei Europene.
Asociația pentru consumatori Botoșani propune ca organizațiilor de consumatori din România, să le fie recunoscut explicit un statut special, acestea  fiind constituite în baza unei legi speciale, OG21/1992 privind protecția consumatorilor. De asemenea, sintagma ”protecția consumatorilor” să fie exclusă din lista de sintagme interzise în titulatura unor organizații, dat fiind că și organizațiile de consumatori fac protecție prin educarea, informarea  și consilierea  consumatorilor. Asociațiile de consumatori ar trebui să fie mai eficient consultate înainte de elaborarea unor documente normative de interes național și local privind protecția consumatorilor și să facă parte din organismele de soluționare alternativă a litigiilor înființate corespunzător recomandărilor Comieiei Europene.
Grupul de organizații neguvernamentale prezente a stabilit o nouă întâlnire pentru vineri, 26 ianuarie, orele 10,00, în Centrul vechi Botoșani,  în carul căreia se va da o formă finală propunerilor avansate la întâlnire de la Prefectură.
 
Clip video:
 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: