Lansarea Observatorului UE pentru Sărăcia în Energie

Imagini pentru EU Energy Poverty Observatory

Sursa imaginii: Comisia Europeană

”De exemplu, în cadrul politicii generale de protecție a consumatorilor, propunem garanții procedurale împotriva deconectării. Prin noua propunere, consumatorii vor fi informați cu privire la alternativele la deconectare. Ei vor primi aceste informații critice cu mult înainte de deconectarea planificată. Acest lucru pare evident și în multe state membre avem exemple excelente cum poate funcționa acest lucru. Dar nu este evident peste tot. Prin urmare, aș dori ca toate statele membre să aibă astfel de garanții. Unele state membre au demonstrat că se poate face acest lucru; astfel încât și ceilalți ar trebui să poată să o facă și ei”.

Bruxelles, 29 ianuarie 2018

Discursul vicepreședintelui Šefčovič, responsabil al Uniunii Energiei, la lansarea Observatorului UE pentru Sărăcia în Energie la Bruxelles.

 

 

Mulțumesc lui Dominik pentru introducerea ta.

 

Președintele Buzek,

Europarlamentarul Griffin,

Viceministrul Stankov,

Doamnelor si domnilor,

 

Astăzi este o zi importantă. Lansarea Observatorului pentru sărăcia energetică marchează un reper important în lupta noastră pentru o Europă mai dreaptă, mai solidară și mai incluzivă.

Eu adesea spun că societatea nu este măsurată doar prin cele mai de succes; fie ei cercetători sau antreprenori. Da, dorim ca Europa să fie în fruntea inovării, în special în domeniul energiei. Dar o societate este, de asemenea, măsurată prin capacitatea sa de a se îngriji de cei mai slabi și cei mai vulnerabili. De aceea, prin toate eforturile noastre de a dezvolta economia, de a ne transforma tehnologiile și de a ne desăvârși sistemele – trebuie să ne oprim în mod constant, să ne uităm în urmă și să vedem dacă cineva a rămas în urmă.

 

Să fim cinstiți. În 2018, sărăcia energetică este o problemă vizibilă în întreaga UE. A ajuns la un nivel inacceptabil – nu numai în țările mai sărace ale UE, ci și în cele mai bogate. Aceasta este o problemă critică pentru că nu este singură; creează excluziune socială, preocupări legate de sănătate și împiedică integrarea în continuare a țărilor noastre. Prin urmare, este o problemă pe care nu ne putem permite să o ignorăm.

Permiteți-mi să subliniez, de asemenea, că nu mă uit la sărăcia energetică numai prin prisma numerelor din studii și rapoarte. Având în vedere că acest subiect este foarte aproape de inima mea, am vizitat orașe afectate de această problemă pentru a le vedea cu ochii mei.

Una dintre modalitățile prin care vom agrega definițiile și cele mai bune practici este Observatorul pentru Sărăcia Energiei pe care îl lansăm astăzi. Observatorul va elabora indicatori care măsoară sărăcia energetică în UE. Aceasta va oferi, pentru prima dată, o imagine de ansamblu cuprinzătoare a situației bazate pe date comparabile.

Trăim într-un moment în care „fapte alternative” sau „știri false” sunt populare. Dar trebuie să ne asigurăm că elaborarea politicilor se bazează pe date și fapte solide și bine cercetate.

Aceste date vor fi, prin urmare, utile pentru guvernele naționale și regionale, pentru orașe, pentru societatea civilă și chiar pentru antreprenorii care își pun soluțiile.

Dar este foarte important pentru mine ca observatorul să nu furnizeze doar date și informații. Trebuie să se angajeze cu statele membre, cu părțile interesate la nivel național, regional și local. Trebuie să contribuie cu expertiza și asistența sa pentru a le încuraja să lupte împotriva sărăciei energetice.

Legislația noastră actuală solicită deja statelor membre să acționeze în privința sărăciei energetice, după identificare. Problema este că două din cele trei state membre nu definesc și nu măsoară sărăcia energetică. Acest lucru înseamnă că gospodăriile cu consum redus de energie nu sunt identificate și nici nu sunt îngrijite. Dar căutarea altfel nu va face ca această problemă să dispară.

Noile noastre propuneri (ale Directivei revizuite privind energia electrică și ale Regulamentului privind guvernarea Uniunii Energiei) iau, prin urmare, o cerință suplimentară. De exemplu, solicită statelor membre să definească și să evalueze în mod clar sărăcia energetică; să monitorizeze nivelurile și să raporteze măsurile luate pentru a preveni acest lucru la fiecare doi ani.

Desigur, recunoaștem că contextul în care se produce sărăcia energetică variază foarte mult între statele membre. De aceea nu încercăm să creăm o definiție universală a sărăciei energetice. Mai degrabă am optat pentru o descriere a termenului. Acest lucru ne va permite să continuăm să lucrăm împreună, să abordăm sărăcia energetică transfrontalieră și să învățăm din experiența celuilalt – bazată pe o înțelegere comună pe care o împărtășim cu toții.

În același timp, statele membre vor defini criteriile de măsurare și soluțiile rentabile. Părăsim flexibilitatea și libertatea fiecărei țări pentru a-l regla.

 

Doamnelor si domnilor,

Responsabilitatea noastră ca legislatori ai UE nu trebuie să se oprească la nivelul definițiilor. Nu ar trebui să aruncăm mingea înapoi în instanța statelor membre. De aceea, am propus legislația UE pentru abordarea directă a sărăciei energetice.

De exemplu, în cadrul politicii generale de protecție a consumatorilor, propunem garanții procedurale împotriva deconectării. Prin noua propunere, consumatorii vor fi informați cu privire la alternativele la deconectare. Ei vor primi aceste informații critice cu mult înainte de deconectarea planificată. Acest lucru pare evident și în multe state membre avem exemple excelente cum poate funcționa acest lucru. Dar nu este evident peste tot. Prin urmare, aș dori ca toate statele membre să aibă astfel de garanții. Unele state membre au demonstrat că se poate face acest lucru; astfel încât și ceilalți ar trebui să poată să o facă și ei.

Acestea sunt toate soluții ex-post pentru cei care sunt deja în dificultate să plătească facturile. La fel de important în tratarea problemei îl împiedică cu totul. Eficiența energetică este cel mai bun răspuns la sărăcia energetică.

Această noțiune reprezintă coloana vertebrală a unei game largi de măsuri concrete pe care le-am pus în aplicare. Suntem dedicați principiului „eficienței energetice în primul rând” ca parte a obiectivelor noastre privind clima și energia. Am propus chiar să creștem acest obiectiv la un nivel obligatoriu de 30%. Eficiența energetică nu se referă numai la decarbonizarea, calitatea aerului, inovarea sau locurile de muncă. Este, de asemenea, un remediu pentru a ajuta pe cei ale căror case nu sunt pregătite pentru iarnă, ale cărei acoperiș este scurs și ferestrele lăsate în frig. Îmbunătățind condițiile fizice de trai, putem contribui, de asemenea, la reducerea facturilor.

Tocmai de aceea propunem să solicităm statelor membre să vizeze gospodăriile cu venituri reduse din punct de vedere energetic și locuințele sociale în măsurile lor de eficiență energetică (Directiva privind eficiența energetică revizuită). Același lucru este valabil și pentru strategiile de renovare pe termen lung ale clădirilor (Directiva revizuită privind performanța energetică a clădirilor).

 

În cele din urmă, trebuie să promovăm investițiile. Inițiativa Smart Finance for Smart Buildings a pachetului Clean Energy for All a identificat mai multe măsuri pentru a debloca investițiile necesare în renovarea clădirilor. Există soluții de finanțare inteligente, dar în număr suficient și nu ajung întotdeauna la cei care au nevoie.

De aceea colaborăm cu Banca Europeană de Investiții, cu BERD, cu băncile naționale de promovare și cu băncile locale cu amănuntul pentru soluții noi. Încă nu este suficient, dar avem câteva exemple concrete din Marea Britanie, Irlanda, Franța sau Polonia, unde miliarde de euro au fost investite în renovări de clădiri, în special în comunitățile vulnerabile.

 

Doamnelor si domnilor,

Măsurile legislative și soluțiile financiare nu sunt ipotetice; ele ating viața oamenilor reali. Ceea ce am propus Parlamentului și Consiliului ar putea ridica între sărăcie jumătate de milion și trei milioane de gospodării! Ne aflăm în negocierile noastre cu Consiliul și Parlamentul cu privire la acest subiect precis. Așa cum era de așteptat, există câteva discuții intense în Consiliu și nu toate statele membre pareu încă convins că sărăcia energetică este un subiect al politicilor UE. Dar sunt optimist că vom avea discuții constructive care, în cele din urmă, vor reflecta importanța problemei.

Știu că mulți din Parlament împărtășesc această opinie și doresc ca politicile UE să abordeze sărăcia energetică. Sunt sigur că președintele Buzek și europarlamentarul Griffin ne vor spune mai multe despre climatul politic pe această temă în Parlament.

 

Aș vrea să închei prin a spune că, dacă a existat vreodată un timp potrivit pentru a-ți face auzite vocile despre combaterea sărăciei energetice – este acum. Acesta este momentul în care negociem și finalizăm legislația noastră și încercăm să construim un impuls pentru mai multe investiții în eficiența energetică. Aceasta este momentul în care contribuția dvs. poate fi extrem de utilă.

Prin urmare, aș dori să vă mulțumesc tuturor organizațiilor care stau aici pentru angajamentul și contribuția dvs. Continuați să ne ajutați să păstrăm pe ordinea de zi problema sărăciei energetice până când va fi adoptată toată legislația relevantă.

Mulțumesc foarte mult.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: