Cumpărături online: stop blocării geografice și a redirecționării țării

O veste bună pentru cumpărătorii online: geo-blocarea și redirecționările de țări ar putea să se oprească până la sfârșitul anului 2018 în UE, în conformitate cu noi norme care urmează să fie adoptate de deputații europeni. Citiți mai departe pentru a afla mai multe.

Mulți europeni fac cumpărături online zilnic. Fie că este vorba despre electronică, aparate sau mobilier, 57% dintre cetățenii UE au cumpărat ceva online în 2017. Cumpărăturile online reprezintă una dintre activitățile preferate ale utilizatorilor de internet, dintre care 68% au cumpărat online în 2017.

Cumpărăturile online nu se opresc la graniță: în 2017 o treime din cumpărătorii online au cumpărat de la un comerciant cu amănuntul într-o altă țară din UE. Cu toate acestea, cumpărătorii se pot confrunta cu diferite bariere care le împiedică să obțină ceea ce doresc.

  Un studiu realizat de Comisia Europeană , care a analizat mii de site-uri web din întreaga UE, a descoperit că în numai 37% din cazuri oamenii au putut cumpăra o altă țară UE și au cumpărat bunurile pe care le-au dorit. În celelalte cazuri, cumpărătorii online au prezentat o formă de restricție, cunoscută sub numele de geo-blocare

Ce este geo-blocarea?

 Orice restricție impusă de magazinele online pe baza naționalității, locului de reședință sau a locului de conectare.

De exemplu, când faceți cumpărături din Belgia și găsiți coasta pe care o doriți pe un site web francez. Puteți să vă completați coșul de cumpărături, verificați dacă ați ales dimensiunea potrivită și faceți clic pe „cumpărare”. Mesajul „Sunteți redirecționat pe pagina belgiană a acestui site web” apare pe ecranul dvs. și vă aflați pe pagina belgiană a site-ului, unde obiectul viselor dvs. nu este disponibil.

Aceasta se numește redirecționare a țării și este una dintre mai multe bariere care împiedică cumpărătorii să aleagă magazinul online pe care îl preferă.

Alte forme de discriminare a clienților includ:

  • Site-ul web care nu acceptă un mijloc de plată (de exemplu carduri de credit) dintr-o altă țară UE
  • Nu puteți să vă înregistrați pe site, din cauza locului în care trăiește cineva de unde se conectează cineva

Ce face Parlamentul European pentru a opri blocarea geologică?

Parlamentul dorește ca această discriminare să se încheie, astfel încât oamenii să poată beneficia, atât online, cât și offline, de o piață unică integrată.

Membru al PPE  din Parlamentul European, Róża Thun , responsabil de direcționarea noilor reguli prin Parlament, a declarat: „Ceea ce am realizat este că cumpărăturile online și cumpărăturile din lumea reală se apropie și mai aproape, că nimeni nu poate fi discriminat Internet.”

Deputații europeni vor vota marți, 6 ianuarie, o  reglementare pentru blocarea geo-blocării, conform căreia comercianții cu amănuntul din UE trebuie să le permită consumatorilor accesul la bunuri și servicii în aceleași condiții în întreaga UE, indiferent de locul în care se leagă.

Noile reguli se aplică pentru o gamă largă de bunuri și servicii, inclusiv:

  • bunuri fizice, cum ar fi mobilierul și electronica
  • servicii online cum ar fi serviciile cloud sau găzduirea site-urilor web
  • servicii de divertisment, cum ar fi bilete la parcurile de agrement și concerte

Noile norme vor intra în vigoare până la sfârșitul anului 2018.

Cum rămâne cu blocarea geo-blocării pentru alte produse? 

Parlamentul a asigurat că Comisia Europeană va efectua o evaluare a încetării blocării în termen de doi ani, luând în considerare, de asemenea, includerea materialelor protejate prin drepturi de autor, cum ar fi cărțile electronice și produsele audiovizuale, care sunt, în prezent, excluse din regulament.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: