ESA AVERTIZEAZĂ CONSUMATORII ASUPRA RISCURILOR LA CUMPĂRAREA DE MONEDE VIRTUALE

12 februarie 2018

Autoritățile europene de supraveghere (AESA) pentru valori mobiliare (AEVMP), bancare (ABE), asigurări și pensii (AEAPO) au emis astăzi un avertisment pan-european către consumatori cu privire la riscurile de cumpărare a monedelor virtuale.

SAE sunt îngrijorați de faptul că un număr din ce în ce mai mare de consumatori cumpără CP care nu sunt conștienți de riscurile implicate. CP, cum ar fi Bitcoin, sunt supuse unei volatilități extreme a prețurilor și au demonstrat semne clare ale unui bule de prețuri, iar consumatorii care cumpără CP trebuie să știe că există un risc ridicat de a pierde o sumă mare sau chiar totalitatea banilor investiți.

Produse și schimburi nereglementate

În plus, CV-urile și schimburile pe care consumatorii pot să le comercializeze nu sunt reglementate de legislația UE, ceea ce înseamnă că consumatorii care cumpără CP nu beneficiază de niciun fel de protecție asociată cu serviciile financiare reglementate. De exemplu, în cazul în care o schimbare de VC iese din afacere sau consumatorii au banii lor furați deoarece contul VC este supus unui atac cibernetic; nu există o lege a UE care să acopere pierderile.

Probleme operaționale

Unele schimburi de CV au fost supuse unor probleme operaționale grave în trecut. În timpul acestor întreruperi, consumatorii nu au reușit să cumpere și să vândă CP atunci când doreau și au suferit pierderi din cauza fluctuațiilor de preț în perioada de întrerupere.

Informații generale

Această avertizare se bazează pe articolul 9 alineatul (3) din cele trei regulamente de fond ale ASE și urmează publicării a două declarații ale AEVMP privind ofertele inițiale de monede în noiembrie 2017 și o avertizare anterioară adresată consumatorilor și două avize privind CV-urile publicate de EBA în decembrie 2013 , Iulie 2014 și august 2016, respectiv.

VC-urile vin în mai multe forme. Primul VC a fost Bitcoin, lansat în 2009 și de atunci au apărut multe alte VC-uri. Cei mai mulți dintre ei folosesc tehnologia distribuită a cărților , denumită în mod obișnuit Blockchain .

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: