Inspectorii din UE găsesc ftalații în jucării și azbest în produsele second-hand

ECHA / PR / 18/04

Într-un proiect la nivelul UE / SEE al Forumului de aplicare al ECHA, inspectorii au găsit sute de produse de consum cu cantități ilegale de substanțe chimice restricționate. Fiecare cincea jucărie inspectată conținea niveluri ridicate de ftalați restricționați.

Helsinki, 13 februarie 2018 – Raportul proiectului arată un număr relativ ridicat de produse pe piața europeană care conțin substanțe chimice restricționate în temeiul REACH. Inspectorii din 27 de țări europene au verificat 1 009 amestecuri, 4 599 articole și 17 substanțe. În ansamblu, din 5 625 controale vizate ale produselor, 18% nu respectau restricțiile.

Cele mai frecvente încălcări au fost: ftalații în jucării (20% din jucăriile inspectate conțin bis (2-etilhexil) (DEHP), ftalat de dibutil (DBP) sau benzil butil ftalat (BBP) 14%) și fibre de azbest în produse (14%). Produsele care conțin azbest – de exemplu, încălzitoarele catalitice, flacoane termice, plăcuțe de frână – au fost în cea mai mare parte produse second-hand și probabil produse înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor care interzic vânzarea produselor care conțin azbest.

Inspectorii au constatat, de asemenea, concentrații ridicate de crom VI în articole din piele (13% din produsele testate) și cadmiu în bijuterii (12%).

În ansamblu, cele mai multe dintre încălcări au fost constatate cu produse care nu aveau origine care nu au putut fi identificate (39% dintre aceste produse nu s-au conformat), urmate de produsele importate din China (17%).

Raportul evidențiază responsabilitatea companiilor de a obține informații de la furnizorii lor cu privire la compoziția chimică a produselor lor. Aceasta poate include, de asemenea, testarea proactivă a produselor și încheierea de acorduri între furnizori, astfel încât compoziția chimică să respecte legislația privind produsele chimice. Autoritățile de aplicare vor continua să aplice restricțiile privind REACH prin analizarea altor produse de pe piață.

 

Informatii suplimentare

Informații generale

Restricțiile vizează protejarea sănătății umane și a mediului împotriva riscurilor inacceptabile generate de substanțele chimice. Restricțiile sunt, în mod normal, utilizate pentru a limita sau a interzice fabricarea, introducerea pe piață (inclusiv importurile) sau utilizarea unei substanțe. De asemenea, pot impune orice condiție relevantă, cum ar fi solicitarea de măsuri tehnice sau etichete specifice.

Exemplu de intrări restrictive privind ftalații:

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: