Transparency International: Indicele de percepție al corupției globală și în Europa. Unde se situează România?

Harta interactivă

Transparency International, un ONG cu sediul la Berlin, a dat publicității raportul său anual (pentru anul 2017) referitor la fenomenul corupției în lume.

Clasamentul anual se bazează pe o varietate de sondaje privind corupția, incluzând o evaluare a mediului de afaceri și cât de frecvent se confruntă respondenții cu fenomenul mitei în țara lor.

Au fost evaluate 180 de țări. Clasamentul folosește un punctaj cuprins între 0 și 100, unde 0 înseamnă extrem de corupt, iar 100 înseamnă o țară foarte curată.

Pe ultimul loc din UE – astfel, cu cel mai ridicat nivel de corupție – a fost Bulgaria, pentru al treilea an consecutiv. Bulgaria, care deține în prezent președinția rotativă a consiliului UE, a fost clasată pe locul 71 în clasamentul global.

Bulgaria are 43 de puncte, nu cu mult mai rău decât Ungaria (45), România (48), Grecia (48) și Croația (49). Transparency International avertizează că, pentru aceste țări, există o marjă de eroare de 3 puncte.

Printre țările din UE care fac progrese în ce privește eliminarea corupției se numără Republica Cehă (de la 49 de puncte în 2012 la 57 puncte în 2017) și Letonia (de la 49 puncte la 58, în aceeași perioadă). Situația s-a îmbunătățit și în Marea Britanie, de la un punctaj de 74 în 2012, la 82 în 2017.

Deși Grecia se află încă la un nivel înalt de corupție printre țările UE, situația percepută s-a îmbunătățit considerabil față de cum era în urmă cu opt ani.

Cu toate acestea, unele țări din fruntea clasamentului au înregistrat un regres.

„Unul dintre cele mai îngrijorătoare cazuri din Europa de Vest este Finlanda”, a spus ONG-ul, observând o scădere de patru puncte.

SURSA EU Observer Transparency International

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: