Discursul vicepreședintelui Dombrovskis privind propunerea Comisiei privind plățile transfrontaliere mai ieftine

Extras din discurs important și pentru consumatorii din România:

Imaginați-vă că locuiți în Italia și căutați să trimiteți 50 de euro Finlandei. Deoarece ambele țări se află în zona euro, normele UE împiedică băncile să perceapă mai mult pentru această tranzacție decât pentru o țară internă. Pentru dvs., aceasta înseamnă că tranzacția costă la fel ca și cum ați fi trimis bani de la Roma la Napoli, care este de obicei doar câțiva cenți. 

Acum imaginați-vă că locuiți în Bulgaria și doriți să transferați aceleași 50 de euro în Finlanda. Întrucât plățile interne în euro în Bulgaria sunt costisitoare, chiar și atunci când există, normele actuale ale UE nu limitează în mod eficient costul acestei tranzacții. Aceasta înseamnă că ați putea să plătiți până la 24 de euro pentru a transfera banii în Finlanda. Așadar, astăzi vrem să punem capăt acestei inconsecvențe.

Prin propunerea noastră, vom modifica Regulamentul privind plățile transfrontaliere pentru alinierea prețului tranzacțiilor transfrontaliere la euro cu costul tranzacțiilor interne în moneda națională. Această regulă se aplică în toate țările UE, indiferent dacă moneda națională este euro sau altă monedă a UE. Pentru țările care nu fac parte din euro, acest lucru ar conduce la tranzacții mai ieftine în euro, iar Comisia estimează că va economisi consumatorii și întreprinderile cu aproximativ 1 miliard de euro pe an.

Bruxelles, 28 martie 2018

Bună ziua la toată lumea,

După cum a spus Margaritis, Comisia Europeană se alătură Republicii Franceze, acordând un omagiu victimelor care și-au pierdut viața în urma atacului terorist din sudul Franței, săptămâna trecută. Aș dori să-mi exprim cea mai profundă solidaritate cu Franța și cu poporul francez, în timp ce își jeli victimele și își onorează eroul.

Înainte de a începe cu propunerea noastră privind plățile transfrontaliere în UE, permiteți-mi să vă dau câteva detalii suplimentare despre întâlnirea colegiului nostru.

Astăzi am adoptat un raport privind inițiativele cetățenilor europeni. Acest nou instrument a intrat în vigoare în 2012 și, de atunci, aproximativ 9 milioane de europeni din toate cele 28 de state membre au susținut o inițiativă europeană a cetățenilor. Până în prezent, patru inițiative de succes au strâns peste 1 milion de semnături fiecare. Comisia și-a asumat angajamentul de a urmări acțiunile la 3 dintre acestea. În cadrul acestei Comisii am îmbunătățit funcționarea instrumentului – facilitând înregistrarea, lansarea și sprijinirea noilor inițiative.

Am avut, de asemenea, o altă dezbatere cu privire la următorul buget pe termen lung pentru UE – așa-numitul cadru financiar multianual. Am discutat multe idei în pregătirea pentru propunerea pe care o vom prezenta la 2 mai curent, iar discuția a ajutat acum la modelarea arhitecturii noului CFM.

De asemenea, am adoptat un Plan de acțiune privind mobilitatea militară în UE. Colegul meu, Violetta Bulc, va fi aici după mine să vă prezint asta.

***

Nu în ultimul rând, astăzi, Comisia vine cu o propunere favorabilă consumatorilor pentru plăți transfrontaliere mai ieftine în euro. Vrem să oferim europenilor care trăiesc în țări din afara UE aceleași condiții ca și celor care trăiesc în țări din zona euro. De asemenea, propunem ca conversiile monetare să devină mai transparente și mai puțin confuze.

În primul rând, dorim să ne asigurăm că toți europenii au dreptul să efectueze plăți transfrontaliere în euro la același preț ca și plata internă. În prezent, numai cetățenii europeni care locuiesc în țările din zona euro beneficiază de acest drept. Aproximativ 150 de milioane de europeni care trăiesc în țări din UE care folosesc alte valute nu beneficiază de aceasta.

De fapt, uneori trebuie să plătească taxe foarte mari și disproporționate pentru astfel de tranzacții. Propunerea noastră ar elimina această inegalitate de tratament. Aceasta înseamnă că plățile transfrontaliere în euro ar costa la fel ca o tranzacție internă – indiferent de locul în care este făcută în UE, ceea ce ar duce la reducerea taxelor la câțiva cenți sau chiar la zero.

Permiteți-mi să vă dau un exemplu.

***

Al doilea obiectiv este acela de a oferi europenilor informații mai bune despre prețul de conversie a banilor dintr-o monedă în alta atunci când plătesc cu cardul într-o altă țară a UE. Acest lucru este deosebit de important pentru milioane de europeni care călătoresc în fiecare an în UE, fie pentru muncă, studiu, fie pentru petrecerea timpului liber.

Adesea, atunci când plătiți cu cardul sau retrageți numerar la un ATM dintr-o țară care utilizează o altă monedă UE decât cea a noastră, este aproape imposibil să știți exact cât costă. De obicei, aflăm doar câteva zile mai târziu când ne uităm la declarația noastră de cont. De aceea, propunerea noastră ar cere ca consumatorii să fie pe deplin informați cu privire la costul conversiei valutare înainte de a efectua o astfel de plată sau tranzacție.

Această transparență adăugată va fi, de asemenea, bună în situațiile în care consumatorii au posibilitatea de a alege între plata în moneda locală sau în propria lor monedă. Această opțiune este denumită conversie valutară dinamică. Din cauza lipsei de informații, consumatorii întâmpină dificultăți în alegerea opțiunii care este mai ieftină.

Apropo, ca regulă generală, este de obicei mai ieftin să alegeți opțiunea în moneda locală, atunci când vi se dă posibilitatea de a alege. De exemplu, dacă locuiți într-o țară euro și călătoriți în Polonia și sunteți întrebat dacă doriți să plătiți în zloți sau în euro, trebuie să alegeți zloți.

Propunerea noastră ar remedia această problemă solicitând Autorității bancare europene să elaboreze standarde de transparență. Acest lucru ar trebui să permită călătorilor să compare costurile diferitelor opțiuni de conversie și să facă o alegere corectă. Până la stabilirea transparenței, propunem aplicarea unui plafon pentru costurile de conversie a monedei, care ar fi, de asemenea, definite de Autoritatea bancară europeană.

În concluzie, propunerea de astăzi oferă primele două puncte ale planului nostru de acțiune pentru serviciile financiare pentru consumatori din UE, pe care l-am prezentat acum un an. Aceasta va economisi bani atât pentru consumatori, cât și pentru companii și va contribui la completarea Uniunii Piețelor de Capital. Și se va asigura că toți europenii beneficiază de avantajele plăților transfrontaliere ieftine în euro și de conversia valutară previzibilă.

Mulțumesc foarte mult.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: