România, prima țară din UE care a implementat sistemul eCall. Mașinile sună singure la 112

România este prima ţară din Uniunea Europeană care a implementat sistemul eCall, care le permită tuturor dispeceratelor STS din ţara să primească date de la un dispozitiv amplasat în maşină,  informează Pro TV. De cele mai multe ori, victimele unui accident nu mai pot suna la 112, aşa că acest sistem ar putea salva vieţi.

Ce este eCall?

Telefonul eCall 112 formează automat numărul unic de urgență 112 al Europei în cazul unui accident rutier grav și comunică locația vehiculului serviciilor de urgență.

De ce eCall?

În 2012, aproximativ 28 000 de persoane au fost ucise și mai mult de 1,5 milioane au fost rănite în 1,1 milioane de accidente rutiere pe drumurile din UE.

În plus față de tragedia pierderilor de vieți omenești și a prejudiciilor, aceasta implică, de asemenea, o povară economică de aproximativ 130 miliarde de euro în costuri pentru societate în fiecare an.

Se estimează că serviciul 112 eCall poate accelera timpii de răspuns în situații de urgență cu 40% în zonele urbane și cu 50% în mediul rural și poate reduce numărul de decese cu cel puțin 4%, iar numărul leziunilor grave cu 6%.

Cum funcționează eCall?

Sistemul eCall este activat automat de îndată ce senzorii și / sau procesoarele (de exemplu airbag-ul) din vehicul detectează un accident grav.

După ce a pornit, sistemul apelează numărul european de urgență 112, stabilește o legătură telefonică către centrul de apeluri de urgență adecvat (PSAP) și trimite detaliile accidentului (denumit, de asemenea, setul minim de date MSD) serviciile, inclusiv timpul incidentului, poziția exactă a vehiculului prăbușit și direcția de deplasare.

De asemenea, o eCall poate fi declanșată manual prin apăsarea unui buton în mașină, de exemplu de către un martor al unui accident grav.

eCall NU ESTE …

  • 112 eCall nu este o cutie neagră . Nu înregistrează în mod constant poziția vehiculului, înregistrează doar câteva date pentru a determina poziția și direcția vehiculului chiar înainte de accident și aceste date sunt transmise numai centrelor de apel de urgență dacă există un accident grav .
  • eCall nu poate fi folosit pentru a monitoriza mișcările motoristului . Cartela SIM utilizată pentru transmiterea datelor eCall este inactivă , adică este activată numai în cazul în care vehiculul are un accident grav (de exemplu, airbagul este activat).
  • 112 eCall nu este scump . Costul este estimat la mai puțin de 100 de euro pe mașină la data intrării în vigoare a regulamentului propus. Acest cost este de așteptat să scadă în viitor, ca urmare a tendințelor costurilor componentelor electronice și, de asemenea, datorită economiei de scară (în cele din urmă toate mașinile noi vor fi echipate în UE și în unele țări vecine)

Unde ne aflăm cu legislația?

La 13 iunie 2013, Comisia a adoptat două propuneri care completează strategia Comisiei privind sistemul eCall:

  • Punctele de răspuns pentru siguranța publică : o propunere de decizie a PE și a Consiliului privind implementarea sistemului eCall interoperabil la nivelul UE în PSAP, în conformitate cu specificațiile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 305/2013 delegat :

Propunere de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind implementarea sistemului eCall interoperabil la nivel european

Parlamentul European / Observatorul legislativ (2013/0166 (COD))

În mai 2014, Parlamentul European și Consiliul au găsit un acord privind această propunere care prevedea:

desfășurarea, cu cel puțin 6 luni înainte de data aplicării regulamentului privind montarea obligatorie a dispozitivului eCall în vehicule (autoturisme și vehicule ușoare comerciale), a infrastructurii eCall necesară pentru manipularea tuturor apelurilor eCall pe teritoriul UE, cu un termen final pentru implementare stabilit la 1 octombrie 2017.

dreptul fiecărui stat membru de a-și organiza serviciile de urgență în modul cel mai rentabil și adecvat nevoilor sale, inclusiv dreptul de a permite organizațiilor private recunoscute de statul membru să se ocupe de primirea și gestionarea apelurilor eCall, în conformitate cu specificațiile stabilite în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) nr . 305/2013 .

112 eCalls care se ocupă gratuit de utilizatori.

Decizia nr 585/2014 / UE a fost publicată în Jurnalul Oficial la 3 iunie 2014.

  • Sistemul vehiculului : o propunere în cadrul prevăzut de Directiva 2007/46 / CE de mandatare a sistemului eCall pentru toate tipurile noi de vehicule M1 și N1 (autoturisme și vehicule utilitare ușoare).

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind cerințele de omologare de tip pentru implementarea sistemului eCall în vehicul și de modificare a Directivei 2007/46 / CE

Parlamentul European / Observatorul legislativ (2013/0165 (COD))

În aprilie 2015, Parlamentul European și Consiliul au găsit un acord privind această propunere care prevedea:

instalarea obligatorie a sistemului de eCall bazat pe 112 în vehicule pe toate tipurile noi de vehicule M1 și N1 începând cu 31 martie 2018.

dreptul proprietarului vehiculului de a utiliza un sistem TPS eCall în vehicul care oferă un serviciu similar, în plus față de sistemul eCall în format vehicul 112

Regulamentul (UE) 2015/758 a  fost publicată în Jurnalul Oficial la 19 mai 2015.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/78 al Comisiei și Regulamentul (UE) 2017/79 delegat al Comisieiau fost publicate în Jurnalul Oficial la 17 ianuarie 2017.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: