Comisia consolidează drepturile consumatorilor din UE și punerea lor în aplicare

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Bruxelles, 11 aprilie 2018

Astăzi, Comisia Europeană propune o nouă ofertă pentru consumatori pentru a se asigura că toți consumatorii europeni beneficiază pe deplin de drepturile pe care le au în temeiul legislației Uniunii.

Deși UE are deja unele dintre cele mai puternice norme privind protecția consumatorilor din lume, cazuri recente, cum ar fi scandalul Dieselgate, au arătat că este dificil să le punem pe deplin în practică. Noua ofertă pentru consumatori va permite entităților calificate să lanseze acțiuni reprezentative în numele consumatorilor și să introducă mai multe competențe de sancționare pentru autoritățile consumatorilor din statele membre. De asemenea, se va extinde protecția consumatorilor atunci când acestea sunt online și se va clarifica modul în care legislația UE să clarifice faptul că practicile duale de calitate care induc în eroare consumatorii sunt interzise.

Primul vicepreședinte Timmermans a declarat: „Acordul de astăzi este de a oferi o piață unică mai echitabilă, care să fie în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor. Introducem un drept colectiv de despăgubire europeană atunci când grupurile de consumatori au suferit pagube, așa cum am văzut în trecutul recent Astfel, consumatorii vor ști cine cumpără de pe internet și când vânzătorii au plătit să apară în rezultatele căutării. Majoritatea comercianților care joacă corect vor vedea că povara este ridicată. încrederea consumatorilor va fi sancționată cu amenzi mai dure.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitatea între sexe, a adăugat : „Într-o lume globalizată în care marile companii au un avantaj imens față de consumatorii individuali, trebuie să echilibrăm șansele: acțiunile reprezentative, în mod european, nu mai mult de afaceri pentru firmele de avocatură.Și cu sancțiuni mai puternice legate de cifra de afaceri anuală a unei companii, autoritățile consumatorilor vor obține în cele din urmă dinții pentru a pedepsi trișori.Nu poate fi ieftin să trișeze.

Noua ofertă pentru consumatori va însemna:

1. Consolidarea drepturilor consumatorilor on-line

  • Mai multă transparență în locurile de pe piața online – Când cumpără dintr-un loc de pe piață online, consumatorii vor trebui să fie clar informați dacă cumpără produse sau servicii de la un comerciant sau de la o persoană privată, astfel știu dacă sunt protejați de drepturile consumatorilor dacă ceva nu merge bine.
  • Mai multă transparență privind rezultatele căutării pe platformele online – Când căutăm online , consumatorii vor fi clar informați când un rezultat al căutării este plătit de un comerciant. În plus, piețele online vor trebui să informeze consumatorii cu privire la principalii parametri care determină clasarea rezultatelor. Noi drepturi ale consumatorilor pentru serviciile digitale „gratuite” – Când plătesc un serviciu digital , consumatorii beneficiază de anumite drepturi de informare și au 14 zile pentru a-și anula contractul (dreptul de retragere). Noua ofertă pentru consumatori va extinde acum acest drept la „servicii gratuite” digitale pentru care consumatorii oferă datele lor personale, dar nu plătesc cu bani. În mod obișnuit, acest lucru se va aplica serviciilor de stocare în cloud, mediilor sociale sau conturilor de e-mail.

2. Acordarea de către consumatori a instrumentelor necesare pentru a-și exercita drepturile și pentru a obține despăgubiri

  • Acțiunea reprezentativă, calea europeană – În cadrul noului acord pentru consumatori, o entitate calificată, cum ar fi o organizație a consumatorilor, va putea să solicite despăgubiri, cum ar fi compensarea, înlocuirea sau repararea, în numele unui grup de consumatori care au fost răniți de o practică comercială ilegală. În unele state membre, este deja posibil ca consumatorii să inițieze acțiuni colective în instanțe, dar acum această posibilitate va fi disponibilă în toate țările UE.

De exemplu, într-un scenariu de tip Dieselgate, victimele practicilor comerciale neloiale, cum ar fi publicitatea înșelătoare a producătorilor de automobile care nu respectă cadrul de reglementare al Uniunii pentru omologarea de tip a vehiculelor sau legislația privind mediul vor putea obține remedii colectiv printr- prezenta directivă. Astfel de căi colective de despăgubire nu au fost anterior prevăzute în legislația Uniunii.

Acest model are garanții puternice și se deosebește de acțiunile din clasa americană. Acțiunile reprezentative nu vor fi deschise firmelor de avocatură, ci numai entităților precum organizațiile de consumatori care sunt nonprofit și care îndeplinesc criterii de eligibilitate stricte, monitorizate de o autoritate publică. Acest nou sistem va asigura consumatorilor europeni posibilitatea de a beneficia pe deplin de drepturile lor și de a obține despăgubiri, evitând în același timp riscul unor litigii abuzive sau nemeritate.

  • O mai bună protecție împotriva practicilor comerciale neloiale – Noua ofertă pentru consumatori va asigura că consumatorii din toate statele membre au dreptul să solicite căi de atac individuale (de exemplu, compensații financiare sau rezilierea contractului) atunci când sunt afectați de practici comerciale neloiale, cum ar fi marketingul agresiv sau înșelător . Această protecție variază în prezent considerabil în UE.

3. Introducerea de sancțiuni eficiente pentru încălcarea legislației UE privind protecția consumatorilor

Autoritățile UE pentru consumatori nu sunt bine pregătite pentru a sancționa practici care creează „situații de vătămare în masă” care afectează un număr mare de consumatori din întreaga UE. În prezent, nivelul penalităților diferă foarte mult în funcție de statul membru și este adesea prea scăzut pentru a avea efectiv un efect disuasiv, în special în cazul companiilor care operează transfrontalier și pe scară largă.

În cadrul propunerii, autoritățile naționale de protecție a consumatorilor vor avea puterea de a impune sancțiuni eficiente, proporționale și disuasive în mod coordonat. În cazul încălcărilor răspândite care afectează consumatorii din mai multe state membre ale UE, amenda maximădisponibilă va fi de 4% din cifra de afaceri anuală a comerciantului în fiecare stat membru respectiv. Statele membre sunt libere să introducă amenzi maxime mai mari.

4. Combaterea calității duale a produselor de consum

În urma orientărilor Comisiei din septembrie 2017, noua ofertă pentru consumatori va actualiza directiva privind practicile comerciale neloiale pentru a face clar faptul că autoritățile naționale pot evalua și abordează practici comerciale înșelătoare care implică comercializarea produselor ca fiind identice în mai multe țări ale UE, dacă compoziția sau caracteristicile lor sunt semnificativ diferite.

5. condiții îmbunătățite pentru întreprinderi

Noul acord va elimina povara inutilă pentru întreprinderi, inclusiv prin ridicarea obligațiilor societăților în ceea ce privește dreptul de retragere al consumatorului. De exemplu, consumatorii nu vor mai putea să returneze produse pe care le-au folosit deja, în loc să le încerce doar, iar comercianții nu vor mai trebui să ramburseze consumatorii înainte de a primi efectiv bunurile returnate.

Noile reguli introduc, de asemenea, o mai mare flexibilitate în modul în care comercianții pot comunica cu consumatorii, permițându-le să utilizeze și formulare web sau chat-uri în loc de e-mail, cu condiția ca consumatorii să poată urmări comunicarea cu comerciantul.

Pasii urmatori

Propunerile Comisiei vor fi discutate de Parlamentul European și de Consiliu.

fundal

Noua ofertă pentru consumatori se va baza pe ceea ce a realizat deja Comisia Juncker pentru a îmbunătăți protecția consumatorilor. În conformitate cu Strategia privind piața unică digitală, Comisia a adoptat numeroase inițiative care adaptează normele privind protecția consumatorilor la lumea online, de exemplu prin eliminarea taxelor de roaming sau a blocării geoblocării nejustificate. De asemenea, regulamentul modernizat privind cooperarea în domeniul protecției consumatorilor, adoptat în 2017, va îmbunătăți aplicarea și cooperarea transfrontalieră a autorităților consumatorilor.

Cu toate acestea, revizuirea regulilor UE privind protecția consumatorilor și încălcările recente ale acestor reguli la nivelul UE de anul trecut au arătat că există încă loc pentru îmbunătățirea protecției consumatorilor.

Noua ofertă pentru consumatori este compusă din două propuneri de directive:

  • O propunere privind acțiunile reprezentative pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor și abrogarea Directivei 2009/22 / CE privind acțiunile în despăgubiri. Prezenta propunere vizează îmbunătățirea instrumentelor de oprire a practicilor ilegale și de facilitare a recursului pentru consumatori, în cazul în care mulți dintre aceștia sunt victime ale aceleiași încălcări a drepturilor lor, într-o situație de vătămare în masă.

Comunicarea însoțitoare include un plan de acțiune pentru dezvoltarea și consolidarea acțiunilor coordonate de asigurare a respectării legislației în rândul autorităților și a cooperării lor internaționale cu autoritățile din partea partenerilor comerciali cheie.

Un studiu privind transparența în platformele online, publicat și astăzi, sprijină propunerile New Deal privind locurile de pe piața online. Aceasta arată că o mai mare transparență online ajută consumatorii să ia decizii și își sporește încrederea atunci când cumpără online.

Mai multe informatii

Propunere și documente juridice privind noua ofertă pentru consumatori

MEMO: Un nou acord pentru consumatori: Întrebări frecvente

Fișe de informare privind noul acord pentru consumatori :

– Beneficii New Deal pentru consumatori

– Beneficii New Deal pentru întreprinderi

– Funcționarea recursului colectiv

– Realizările Comisiei Juncker în domeniul protecției consumatorilor

– Îmbunătățirea punerii în aplicare a legii prin intermediul unor norme actualizate privind protecția consumatorilor

Calitatea duală a alimentelor

Informații privind evaluarea legislației UE privind protecția consumatorilor

Informații privind despăgubirea colectivă

Studiu comportamental privind transparența în platformele online

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: