Toate organizațiile care iau măsuri pentru a stimula abilitățile digitale în Europa pot deveni membri ai Coaliției prin aprobarea obiectivelor și principiilor Coaliției, așa cum sunt ele enunțate în Carta membrilor . De asemenea, aceștia se pot angaja să ia măsuri pentru a întreprindeinițiative de combatere a decalajului în materie de competențe digitale. Acțiunile variază de la pregătirea șomerilor și oferirea de MOOC pentru profesori pentru a oferi cursuri de codare pentru copii și formare de vârf pentru specialiștii în domeniul TIC.
Competențe și locuri de muncă Coaliția Digital Consiliul de conducereasigură conducerea strategică a Coaliției. Consiliul de administrație are 12 membri care reprezintă partenerii de coaliție la nivel european și acționează ca o legătură între angajatori, Coaliții naționale și partenerii sociali.
Schema pentru stagii de oportunitate digitală este un proiect pilot oferind studenților și absolvenților recent o oportunitate de a obține hands-on de formare în domenii digitale , cum ar fi securitatea cibernetică, inteligență artificială, de codificare sau de marketing digital.
Coaliția împărtășește, de asemenea , inițiativele de competențe digitale, care pot fi replicate și redimensionate în întreaga Europă. În decembrie 2017, au fost selectați 20 de finaliști și cinci proiecte promițătoare au fost premiate cu Premiile europene pentru competențele digitale 2017 .
Statele membre pot sprijini colaborarea dintre diferiții actori din țara lor privind dezvoltarea abilităților digitale prin reunirea lor în coalițiile naționale .
În noua sa Agendă a competențelor pentru Europa , Comisia a solicitat tuturor statelor membre să elaboreze strategii naționale de competențe digitale până la jumătatea anului 2017 și să creeze coaliții naționale pentru a sprijini punerea lor în aplicare. Pentru a sprijini elaborarea strategiilor naționale, un grup compus din experți din statele membre a pus la punct un set de provocări care trebuie abordate și acțiuni potențiale care ar putea face parte dintr-o strategie de competențe digitale – așa-numitul ” concept comun „. Un set de bune practici a fost, de asemenea, colectat și legat de acesta.
Comisia Europeană monitorizează progresul digital al statelor membre, inclusiv competențele digitale, în Raportul european privind evoluția digitală.
Descărcați și citiți Coaliția privind competențele digitale și locurile de muncă pe scurt
Cine sau ce vizează Coaliția?
Coaliția abordează nevoia de competențe digitale a patru grupuri largi:
- Competențe digitale pentru toți – dezvoltarea abilităților digitale care să permită tuturor cetățenilor să fie activi în societatea noastră digitală
- Abilități digitale pentru forța de muncă – dezvoltarea abilităților digitale pentru economia digitală, de exemplu recalificarea și recalificarea lucrătorilor, solicitanții de locuri de muncă; acțiuni privind consilierea și orientarea în carieră
- Abilități digitale pentru profesioniștii din domeniul TIC – dezvoltarea competențelor digitale la nivel înalt pentru profesioniștii din domeniul TIC în toate sectoarele industriale
- Competențe digitale în educație – transformarea predării și învățării competențelor digitale într-o perspectivă a învățării pe tot parcursul vieții, inclusiv formarea cadrelor didactice
Ce ar trebui să realizeze Coaliția?
Până în 2020, Coaliția speră să atingă următoarele obiective de nivel superior:
- Instruiți 1 milion de tineri șomeri pentru locuri de muncă digitale vacante prin stagii / stagii, ucenici și programe de formare pe termen scurt.
- Susținerea calificării și recalificării forței de muncă și, în special, luarea de măsuri concrete pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) care se confruntă cu provocări specifice în atragerea și reținerea talentelor digitale, precum și recalificarea forței de muncă.
- Modernizați educația și formarea pentru a oferi tuturor elevilor și profesorilor oportunitatea de a folosi instrumentele și materialele digitale în activitățile lor de predare și învățare și de a-și dezvolta și îmbunătăți abilitățile digitale.
- Reorientarea și utilizarea fondurilor disponibile pentru a sprijini abilitățile digitale și realizarea unei conștientizări cu privire la importanța competențelor digitale în ceea ce privește capacitatea de inserție profesională, competitivitatea și participarea în societate.
Diferența de competențe digitale în Europa
Având o forță de muncă și o populație cu o calificare digitală, în general, este esențială pentru crearea unei piețe unice digitale în Europa și pentru beneficiile sale, pentru competitivitatea europeană și pentru o societate digitală incluzivă.
În prezent, totuși, 44% dintre cetățenii europeni nu dispun de competențe digitale de bază. 37% dintre persoanele din forța de muncă – agricultorii, angajații băncilor și lucrătorii din fabrică – nu dispun, de asemenea, de competențe digitale suficiente, în ciuda nevoii tot mai mari de a obține astfel de competențe în toate posturile.
De asemenea, Europa nu dispune de specialiști calificați în domeniul TIC pentru a umple numărul tot mai mare de locuri de muncă vacante în toate sectoarele economiei. Un aspect crucial care stă la baza acestui fapt este nevoia de modernizare a sistemelor noastre de educație și formare, care în prezent nu pregătesc suficient tinerii pentru economia și societatea digitală și pentru a trece la o abordare a învățării de-a lungul vieții, astfel încât oamenii să își poată adapta setul de competențe timpul lor de viață, după cum este necesar.
Intrați în legătură
Trimiteți un e-mail secretariatului Coaliției digitale pentru competențe și locuri de muncă.
Lasă un răspuns