1 Mai european: O Europă care își protejează lucrătorii

Europa este încă îngrijorată de nivelurile ridicate ale șomajului, care afectează, în special, tinerii. Riscul excluziunii sociale și al sărăciei nu a fost niciodată atât de ridicat, iar problema săracilor care muncesc subminează progresul social. Când adăugați criza nesoluționată a migrației și nivelul scăzut de încredere în instituțiile democratice, cetățenii s-ar putea simți pierdut și teamă pentru cel mai rău caz.

Cu toate acestea, în Ziua Internațională a Muncii, trebuie să privim paharul pe jumătate plin, mai degrabă decât pe jumătate gol. Să nu uităm că Europa găzduiește cele mai avansate sisteme de bunăstare din lume, iar modelul social european este o poveste de succes. Acesta și-a dovedit rezistența în timpul crizei economice, financiare și sociale extrem de dure, care a lovit Europa în 2007.

UE a reacționat bine. Redresarea economică este clar acolo. Din 2013, nu mai puțin de 8 milioane de noi locuri de muncă au fost create, dintre care aproape 5 milioane începând cu 2014. În 2017, rata de ocupare a persoanelor în vârstă de 20-64 de ani în UE era de 72,2%, cea mai mare rată înregistrată vreodată pentru UE-28.

În plus, liderii UE au trimis un mesaj politic puternic și clar prin semnarea, la 17 noiembrie 2017, a pilonului european al drepturilor sociale care, dacă este implementat pe deplin și în mod corespunzător, ne va permite să câștigăm ceea ce noi numim „triple sociale -A”. Pilonul a prezentat 20 de principii sociale. Printre cele mai importante se numără consolidarea drepturilor lucrătorilor, revizuirea legislației privind ocuparea forței de muncă prin aducerea economiei în economia națională și introducerea unor noi norme privind concediul parental.

Crearea unei Europe care să împuternicească și să protejeze lucrătorii are un sens economic perfect și merge mână în mână cu progresul social. De fapt, progresul social și progresul economic sunt fețe ale aceleiași monede.

Nu trebuie să ne îndepărtăm de responsabilitățile noastre. Lumea se schimbă cu o viteză fără precedent. Nu avem timp de pierdut pentru a face față provocărilor cu viziune și responsabilitate.

Riscul șomajului tehnologic, pe care Maynard Keynes la ridicat pentru prima dată în 1930, se resurfac astăzi și este încă la fel de îngrijorător. Cu toate acestea, teama ne subminează puterea de a găsi soluții care să ne ofere posibilitatea de a se adapta rapid noii lumi.

Trebuie să ne îndreptăm spre viitor cu încredere pentru a încuraja inovarea și creativitatea, pentru a obține rezultate pozitive pentru o economie socială de piață durabilă, coerentă și competitivă. Această încredere este compasul potrivit pentru o cursă la vârf pentru o convergență reînnoită privind condițiile de viață și de muncă mai bune.

Acesta este nucleul unei puternice revoluții umaniste și concrete și o transformare similară celei a Renașterii. În calitate de nou președinte al CESE, casa societății civile europene, am propus săptămâna trecută o agendă unificatoare pentru viitor , care ar putea oferi acestei  „rEUnaissance ” o șansă reală de a reuși.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: