Transparență și echitate pe platformele online

Firmele precum cele hoteliere, comercianții care vând în mediul on-line, dezvoltatorii de aplicații și alte companii similare, ce se bazează pe motoarele de căutare pentru atragerea traficului de internet pe propriile site-uri, se numără printre cele care vor beneficia de noile norme propuse de Comisia Europeană joi, 26 aprilie. Obiectivul acestora este de a crea un mediu de afaceri echitabil, transparent și previzibil pentru firmele și comercianții mai mici care recurg la platforme on-line.

26/04/2018

Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitală și societate digitală, a precizat: „Platformele și motoarele de căutare sunt canale importante prin care companiile europene pot ajunge la consumatori, dar trebuie să ne asigurăm că ele nu abuzează de puterea lor și că astfel nu cauzează prejudicii utilizatorilor comerciali. Realizăm acum un demers foarte important și adoptăm norme clare privind transparența, soluționarea eficientă a litigiilor și lansăm un observator care va analiza mai detaliat practicile platformelor on-line. Este esențial să ne asigurăm că platformele și motoarele de căutare tratează în mod echitabil companiile, inclusiv pentru a promova încrederea în mediul platformelor on-line din UE.

Noile norme vor aborda:

  • sporirea transparenței, prin asigurarea unor termeni și condiții de utilizare ușor de înțeles și consultat, precum și prin elaborarea unor politici generale privind utilizarea datelor sau modul de tratarea a serviciilor și bunurilor și a unor criterii generale de clasare a acestora în rezultatele de căutare;
  • soluționarea mai eficientă a litigiilor, prin instituirea unor sisteme interne de tratare a reclamațiilor, indicarea unor mediatorii independenți și calificați sau desemnarea voluntară a unora, precum și prin posibilitatea ca asociațiile patronale să aibă dreptul de a introduce acțiuni în justiție în numele firmelor reprezentate;
  • stabilirea unui observator UE care să monitorizeze impactul noilor norme, cu scopul de a permite Comisiei să ia, dacă este cazul, măsuri în continuarea propunerii legislative.

În funcție de progresele înregistrate și pe baza informațiilor obținute prin intermediul observatorului UE, Comisia va evalua necesitatea unor măsuri ulterioare în termen de trei ani.

Context

Regulamentul propus dă curs angajamentului asumat de Comisia Europeană de a pregăti măsuri care să abordeze problemele legate de clauzele contractuale și practicile comerciale inechitabile identificate în cadrul relațiilor dintre platformele on-line și mediul de afaceri, prin analizarea opțiunilor în materie de soluționare a litigiilor, a criteriilor privind practicile echitabile și a transparenței.

Propunerea este rezultatul unui exercițiu de colectare de date care se desfășoară deja de doi ani și care a presupus ample consultări, cercetare economică și elaborarea de politici, precum și numeroase ateliere de lucru.

 

Persoane de contact pentru presă:

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Inga HOGLUND (+32 2 295 06 98)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Întrebări și răspunsuriCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••

Comunicare și alte linkuri utileCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: