Un copil din trei din UE are acces la servicii de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile și de bună calitate, potrivit raportului Comisiei
Comisia Europeană a publicat un raport care explică modul în care statele membre au atins obiectivele stabilite de Consiliul European în 2002 privind dezvoltarea serviciilor oferite de serviciile de îngrijire a copiilor în Europa (denumite și ” obiectivele de la Barcelona„).Raportul precizează că, în general, UE a atins obiectivul de a furniza servicii de îngrijire a copiilor de înaltă calitate accesibile tuturor copiilor cu vârste între 0 și 3 ani. Cu o medie europeană de 86,5%, țările europene se află, de asemenea, în procesul de atingere a obiectivului de 90% dintre copii -. De la 3 ani de școală și de vârstă obligatorie- care primesc îngrijire a copilului Aceste obiective reprezintă un punct crucial în strategia Comisiei Comisiei Europene de a permite femeilor să participe pe deplin pe piața forței de muncă Comisarul Vera Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și ” Procesul de atingere a acestor obiective de îngrijire a copiilor a fost prea lent.Au fost făcute îmbunătățiri pentru a adapta serviciile de îngrijire a copiilor la nevoile familiilor moderne, dar trebuie să ne continuăm eforturile. Sperăm că vom accelera acum progresul nostru pentru ca schimbările să poată fi făcute mai repede pentru a ajuta părinții care lucrează „.Marianne Thyssen , comisar pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, competențe și mobilitate a forței de muncă, a adăugat:” Salut progresele înregistrate de statele membre în furnizarea de servicii de îngrijire a copiilor. Accesul la servicii de îngrijire a copiilor de înaltă calitate și la prețuri accesibile este unul dintre principiile Fundației pentru Drepturile Sociale.Îngrijirea copiilor de înaltă calitate și la prețuri accesibile nu este numai benefică pentru dezvoltarea copilului, dar ajută părinții, în special femeile, să intre sau să intre din nou pe piața forței de muncă. „ S-au înregistrat progrese, dar relația subliniază diferențele semnificative dintre țările UE: 12 state membre au atins sau au depășit obiectivul, însă 16 dintre acestea sunt încă sub nivelul lor și situația lor este uneori chiar mai gravă.
Cele mai importante îmbunătățiri începând cu 2011 au fost: Malta, România și Estonia Aceste constatări subliniază importanța inițiativelor precum propunerea Comisiei privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată., care vizează să le permită părinților și mamelor să împartă în mod egal responsabilitățile îngrijirii cu standardele minime de întrerupere a copilului, de paternă și de carieră și de condiții flexibile de muncă. Propunerea încurajează, de asemenea, statele membre să ia în considerare subvenții adecvate, de exemplu prin intermediul Fondului social european și al Fondului european de dezvoltare regională, pentru măsuri de creare a unui echilibru mai bun între viața privată și cea profesională, îngrijirea copiilor. Mai multe informații în raport și în grafica atașată . (Pentru informații suplimentare: Nathalie Vandystadt – Tel .: +32 229 67083 , Mélanie Voin – Tel .: +32 229 5865)
Lasă un răspuns