12 întrebări pentru viitorul Europei: Comisia lansează o consultare online cu cetățenii

Chestionarul în limba română aici: 

Future-of-Europe_09_05_2018_RO

Bruxelles, 9 mai 2018

Astăzi, de Ziua Europei, Comisia Europeană lansează o consultare publică online adresată tuturor europenilor, în care aceștia sunt întrebați în ce direcție doresc să se îndrepte Uniunea Europeană în viitor.

Această consultare unică, ce face parte din dezbaterea mai largă privind viitorul Europei lansată la 1 martie 2017 prin Cartea albă a Comisiei pe această temă, a fost pregătită de un grup de 96 de cetățeni din 27 de state membre, care s-au reunit pentru a cădea de acord asupra întrebărilor pe care să le adreseze concetățenilor lor.

Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, a declarat astăzi: „Având în vedere apropierea alegerilor europene, a venit momentul să hotărâm ce ne dorim de la Uniunea Europeană formată din 27 de state membre. Orice s-a întâmpla, un lucru e sigur: Europa pe care ne-o dorim trebuie să fie o Europă construită de cetățenii săi. Sondajul pe care îl lansăm astăzi adresează tuturor europenilor întrebarea: Ce viitor ne dorim pentru noi, pentru copiii noștri și pentru Uniunea pe care am construit-o? A venit momentul ca europenii să își facă auzită vocea, clar și răspicat, atât în legătură cu chestiunile care îi privesc, cât și în legătură cu ce așteaptă de la conducătorii lor în această privință.”

Este prima dată când Comisia convoacă un grup de reprezentanți ai cetățenilor care să redacteze textul unei consultări publice. 96 de europeni au venit, așadar, în datele de 5 și 6 mai, la Bruxelles, unde au redactat împreună un sondaj online alcătuit din 12 întrebări. Reuniunea lor a fost găzduită de Comitetul Economic și Social European. Acest exercițiu unic de democrație participativă demonstrează faptul că cetățenii se află într-adevăr în centrul discuției privind viitorul Europei.

Inițiativa se înscrie, de altfel, în contextul dezbaterii în curs privind viitorul UE27 care a fost lansată în data de 1 martie 2017, odată cu Cartea albă a Comisiei pe această temă. Europenii își pot exprima deja punctele de vedere online; consultarea de astăzi le deschide noi posibilități de a-și face auzită vocea. Consultarea online se va desfășura, de asemenea, în paralel cu dialogurile cu cetățenii în curs organizate de Comisia Europeană și de statele membre. Din 2012 până acum s-au desfășurat aproape 700 de astfel de dezbateri publice interactive în 160 de orașe, iar Comisia va intensifica frecvența acestora până la alegerile europene din mai 2019, propunându-și să organizeze alte 500 de evenimentede acest tip.

În completarea activității Comisiei Europene în acest sens, guvernele naționale organizează acum dialoguri cu cetățenii în toate statele membre, în urma unei inițiative a Franței, care a fost susținută de șefii de stat sau de guvern ai viitoarei UE27. Comisia împărtășește cu statele membre beneficiile experienței sale. Consultarea va fi deschisă până în data de 9 mai 2019, când va avea loc summitul de la Sibiu. Comisia va prezenta statelor membre, în cadrul Consiliului European din decembrie 2018, un raport intermediar privind procesul care a fost pus în mișcare prin lansarea Cărții albe. Un raport final va fi prezentat apoi la primul summit UE27 de la Sibiu, din România, la 9 mai 2019, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor europene.

 

Context

În martie 2017, Comisia a lansat, odată cu publicarea unei „Cărți albe privind viitorul Europei”, o nouă dezbatere asupra viitorului UE cu 27 de state membre. Membrii Comisiei au străbătut Europa în lung și în lat și au ascultat opiniile cetățenilor cu privire la diferitele scenarii prezentate, acordând astfel tuturor șansa de a contribui la modelarea Uniunii.

 

Pentru informații suplimentare:

Consultarea online privind viitorul Europei

Fișă informativă: Dialogul cu cetățenii în perspectiva alegerilor europene

Broșură: Dialoguri cu cetățenii despre viitorul Europei

Cartea albă privind viitorul Europei

 

 

 

 

IP/18/3706

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: