Agenda europeană privind migrația: situația încă fragilă nu oferă nici un motiv de satisfacție
Bruxelles, 16 mai 2018 În prezent, Comisia prezintă rapoarte privind progresele realizate în cadrul Agendei europene privind migrația și foaia de parcurs a Comisiei din decembrie 2017 și stabilește alte acțiuni-cheie care trebuie luate. Deși eforturile comune ale UE au continuat să demonstreze rezultate, situația rămâne fragilă din cauza presiunii migratorii în curs de desfășurare, după cum reiese din sosirile recent sporite de-a lungul rutelor din estul și vestul Mediteranei. Acest lucru necesită ca UE, în ansamblu, să demonstreze vigilența și pregătirea necesare pentru a răspunde oricăror vârfuri sezoniere sau schimbări de presiune, inclusiv de la o rută la alta. Raportul de astăzi identifică locul în care răspunsul actual trebuie să fie consolidat: conectarea lacunelor persistente la activele pentru frontiera și frontiera europeană; îmbunătățirea returnărilor; stimula relocarea; și protejarea mai bună a migranților de-a lungul rutelor. Primul vicepreședinte Frans Timmermans a declarat: „Acest raport confirmă faptul că nu putem gestiona migrația într-un mod cuprinzător, prin acțiuni care se bazează pe responsabilități și solidaritate reciprocă. Un sistem european comun de azil reformat este o componentă centrală a acestei abordări și împreună cu bugetul UE pe termen lung, UE va fi pregătită să facă față oricărei crize migratorii viitoare. Această reformă nu poate aștepta și sper că Consiliul European va putea ajunge la o înțelegere în iunie „. Comisarul pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie Dimitris Avramopoulos a declarat: „În ultimii ani s-au înregistrat progrese importante atât în cadrul UE, cât și în țările partenere, însă situația este încă fragilă, iar munca noastră este departe de a se sfârși. Solicităm statelor membre să trimită de urgență polițiștii de frontieră și echipamentul pentru operațiunile europene de frontieră și de pază, dar și să respecte angajamentul lor de a ajunge la un acord privind reforma noastră în domeniul azilului în iunie. timp de pierdut. „
Sosiri de-a lungul celor trei rute principale În primele luni ale anului 2018, tendința descendentă din 2017 a continuat în Marea Mediterană Centrală, cifrele de sosire fiind cu aproximativ 77% mai scăzute decât cele înregistrate în aceeași perioadă în 2017. Cu toate că, încă de la începutul declarației UE-Turcia, sosirile din Turcia au înregistrat o creștere semnificativă din martie 2018, atât în ceea ce privește insulele grecești (9.349 de la începutul anului 2018), cât și prin granița terestră (6.108 până în prezent în 2018 – nouă ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2017). Deși situația sa stabilizat în general pe traseul Balcanilor de Vest , în ultimele luni au fost raportate creșteri ale mișcărilor prin Albania, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina. Sosirile pe ruta vest-mediteraneană au continuat să înregistreze o tendință ascendentă, cu aproximativ 6.623 de sosiri în Spania începând din ianuarie 2018 (cu 22% mai mari decât în primele luni ale anului 2017).
Gestionarea frontierelor externe ale UE Agenția Europeană de Frontieră și Coastă susține în prezent asistenții de frontieră naționali, cu aproximativ 1.350 de experți detașați de-a lungul tuturor rutelor migratoare. Având în vedere presiunea sporită a migrației, Agenția Europeană de Frontieră și Pază de Coastă este pregătită să își consolideze prezența pe granița terestră dintre Grecia și Turcia . Agenția sa oferit, de asemenea, să tripleze desfășurările sale operaționale la frontierele terestre grecești cu Albania și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. În plus, progresează lucrările în vederea încheierii de acorduri cu țările din Balcanii de Vest care vor permite Agenției Europene de Frontieră și Pază de Coastă să le asiste în mod direct în gestionarea frontierelor lor atunci când este necesar. Cu toate acestea, există lacune persistente și semnificative în ceea ce privește personalul și echipamentul pentru Agenția Europeană de Supraveghere a Frontierei și Pazei – până în momentul în care mai puțin de jumătate din nevoile operaționale curente pot fi îndeplinite. Statele membre trebuie să-și intensifice urgent desfășurarea în cazul în care agenția trebuie să susțină operațiunile în curs sau să fie în măsură să se angajeze în noi. Propunerea Comisiei pentru următorul buget pe termen lung consolidează în mod semnificativ fondurile destinate gestionării frontierelor externe, inclusiv resurse suplimentare pentru consolidarea graniței europene și a pazei de coastă, cu un număr de 10.000 de corpuri preconizate.
Protejarea migranților de-a lungul traseului UE își continuă eforturile pentru a aborda cauzele fundamentale ale migrației, protejând în același timp migranții de-a lungul rutei și oferind alternative la migrația ilegală:
De asemenea, Comisia propune astăzi o revizuire a legislației privind ofițerii de legătură în materie de imigrație, desfășurată de statele membre ale UE în țările terțe, pentru a contribui la intensificarea dimensiunii UE a coordonării cu partenerii importanți.
Condiții în Grecia Condițiile din Grecia rămân o preocupare serioasă, cu o presiune puternică asupra insulelor și ritmul lent al procedurilor de azil care împiedică revenirea în Turcia. Comisia a solicitat Greciei să îmbunătățească condițiile pe care insulele le oferă cu sprijinul UE; să accelereze urgent ritmul revenirilor; și să finalizeze planul de urgență pentru sosiri crescute.
Întoarcere și readmisie Sunt necesare mai multe eforturi pentru a spori randamentul migranților care nu au dreptul de ședere în UE, deoarece doar 36,6% din ordinele de returnare în 2017 au fost efectiv efectuate. Agenția Europeană de Frontieră și Pază de Coastă a contribuit la organizarea a 111 operațiuni de returnare în 2018, dar statele membre ar trebui să utilizeze mult mai mult mandatul intensificat al Agenției privind returnările. Se înregistrează progrese semnificative în ceea ce privește îmbunătățirea cooperării privind întoarcerea cu țările de origine,cu mai multe modalități practice încheiate în ultimele luni și continuarea negocierilor în curs. Pentru a îmbunătăți în continuare monitorizarea returnărilor și a altor statistici relevante privind migrația, Comisia propune, de asemenea, astăzi creșterea frecvenței publicațiilor de date ale Eurostat .
reinstalare În cadrul noii scheme de reinstalare a Comisiei , 20 de state membre au promis peste 50 000 de locuri, din care deja au avut loc 4 522 de transferuri. Comisia invită statele membre să efectueze până în octombrie 2018 50% din numărul total al restituirilor gajate . Pasii urmatori Pentru a susține abordarea globală a UE în materie de migrație și a asigura că Europa este pregătită pentru a face față oricărei crize viitoare, statele membre ar trebui:
fundal La 13 mai 2015, Comisia Europeană a propus o strategie amplă, prin intermediul Agendei europene privind migrația , pentru a face față provocărilor imediate ale crizei actuale, precum și pentru a pune la dispoziția UE instrumentele necesare pentru a gestiona mai bine migrația pe medii și pe termen lung, în domeniile migrației ilegale, frontierelor, azilului și migrației legale. Comunicarea de astăzi prezintă evoluțiile din martie 2018 și rapoartele privind progresele realizate în cadrul Agendei europene privind migrația și foaia politică a Comisiei privind un acord cuprinzător privind migrația, prezentat în decembrie 2017 .
Pentru mai multe informatii Raport intermediar privind punerea în aplicare a agendei europene privind migrația Factsheet – Managementul migrației – Instrumentele UE de gestionare a crizelor Propunere de regulament privind crearea unei rețele europene de ofițeri de legătură în materie de imigrație |
Lasă un răspuns