UE intenționează să mărească cheltuielile și să îmbunătățească furnizarea educației în situații de urgență și de criză prelungită

Bruxelles, 18 mai 2018

Educația în situații de urgență ajută milioane de copii care au nevoie de aceasta, din întreaga lume.

Comisia a adoptat astăzi un nou cadru de politici care are drept obiectiv majorarea la 10 % din totalul bugetului pentru ajutor umanitar, începând cu 2019, a finanțării în scopuri umanitare pentru educația în situații de urgență și de criză. Această politică își propune să reintegreze în sistemul de educație, în trei luni, copiii afectați de crizele umanitare.

„Din cauza crizelor umanitare din ce în ce mai dese din întreaga lume, milioane de copii sunt expuși riscului de a crește fără educație. Avem responsabilitatea de a acționa pentru a nu avea generații pierdute. Noua noastră politică ne va permite să ajutăm copiii mai bine și mai repede decât în trecut, chiar și în cele mai dificile situații. În acest scop, vom consolida cooperarea cu alți donatori și parteneri și ne vom corela mai bine asistența pe termen scurt și lung. UE este în prezent lider mondial în ceea ce privește reintegrarea copiilor în sistemul de educație. În acest an, 8 % din bugetul nostru pentru ajutor umanitar este alocat educației în situații de urgență, de 8 ori mai mult decât în 2015. Intenționăm să ajungem la 10 % în 2019.”, a declarat comisarul pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, vorbind astăzi la Bruxelles cu ocazia lansării Comunicării UE privind educația în situații de urgență și de criză prelungită.

Noul cadru de politici stabilește patru priorități cheie: îmbunătățirea accesului la oportunități de învățare pentru copii și tineri, furnizarea unei educații și formări de calitate, asigurarea protecției educației împotriva atacurilor și introducerea de soluții rapide și inovatoare în ceea ce privește educația.

Decizia de astăzi reprezintă o piatră de hotar a angajamentului Comisiei Juncker de a sprijini milioane de copii al căror acces la educație este perturbat din cauza conflictelor, a strămutărilor forțate, a violenței, a schimbărilor climatice și a catastrofelor. În prezent, cel mai mare program umanitar pentru educația în situații de urgență, în valoare de 84 de milioane EUR, este programul din Turcia – Transfer condiționat de numerar pentru educație, care sprijină integrarea în sistemul de educație a unui număr de 290 000 de copii refugiați.

Context

Milioane de copii din întreaga lume nu au acces la educație ca urmare a conflictelor, strămutărilor forțate, violenței, schimbărilor climatice și catastrofelor. Siria, Irak, Yemen, teritoriile palestiniene ocupate, Afganistan, Sudanul de Sud și Republica Democratică Congo se numără printre cele 35 de țări afectate de crize unde educația a aproape 75 de milioane de copii de vârstă școlară este perturbată. Dintre refugiați, doar puțin peste jumătate din copiii de vârstă școlară primară merg la școală, în timp ce mai puțin de un sfert din grupa de vârstă echivalentă urmează învățământul secundar și doar 1 la sută învățământul terțiar.

UE a devenit lider mondial în ceea ce privește educația în situații de urgență, media la nivel mondial a ajutorului umanitar pentru educație fiind de sub 3 %. Comisia a majorat substanțial finanțarea. De exemplu, de la finanțarea de proiecte din bugetul său alocat acțiunilor umanitare în doar 6 țări în 2012, aceasta a ajuns în prezent să deruleze proiecte în 52 de țări în total, din întreaga lume. În ansamblu, peste 5,5 milioane de fete și băieți beneficiază de această finanțare care este de aproximativ 265 de milioane EUR începând din 2016. În plus, UE a mobilizat peste 1,5 miliarde EUR în contextul crizei siriene începând din 2011. Acest lucru s-a realizat printr-o serie de instrumente și mecanisme ale UE (Instrumentul european de vecinătate, asistența umanitară și Instrumentul care contribuie la stabilitate și pace, precum și Fondul fiduciar regional al UE ca răspuns la criza siriană, care asigură și oportunități educaționale în țările aflate sub presiune precum Libanul și Iordania, și instrumentul UE pentru refugiații din Turcia). Programul ERASMUS+ continuă să fie deschis studenților sirieni pentru stagii de studii în străinătate, precum și universităților din Siria, pentru consolidarea capacităților și modernizarea programelor de învățământ.

În temeiul propunerii adoptate astăzi, UE va consolida legătura dintre mijloacele și instrumentele disponibile în cadrul ajutorului umanitar și al cooperării pentru dezvoltare. Aceasta se va baza pe contribuția substanțială a asistenței pentru dezvoltare a UE care finanțează deja proiecte de educație în țările și regiunile fragile și afectate de criză din întreaga lume, inclusiv prin finanțarea multilaterală a inițiativelor la nivel mondial precum „Parteneriatul global pentru educație” și „Educația nu poate aștepta”..

Pentru informații suplimentare:

Comunicare privind educația în situații de urgență și de criză prelungită

Fișă informativă privind educația în situații de urgență

Ajutorul umanitar și pentru protecție civilă european 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: