Filme finanţate de UE, premiate la Festivalul de la Cannes

Ediția din 2018 a Festivalului de Film de la Cannes s-a încheiat cu premierea unor filme finantate prin MEDIA , programul UE de susținere a sectorului audiovizual.

Trei filme cu finanţare UE au fost premiate în selecția oficială:

  • Premiul pentru regie – Pawel Pawlikowski, pentru „Cold War” (Polonia, Franța, Marea Britanie),
  • Premiul pentru cel mai bun scenariu: Lazzaro Felice de Alice Rohrwacher (Italia, Elveția, Franța, Germania)
  • Premiul pentru interpretare masculină – Marcello Fonte, pentru rolul din „Dogman”, de Matteo Garrone

 

În acest an, au fost elaborate sau distribuite în total 18 filme prezentate la Festivalul de Film de la Cannes și în selecțiile paralele, realizate cu sprijinul programului Creative Europe-MEDIA. Din 1991, UE a investit peste 2,5 miliarde de euro în sectorul audiovizual.

 

Pe marginea Festivalului, comisarul Mariya  Gabriel, responsabil de economie și societatea digitală, a anuntat demararea unui proiect de realizare a unei arhive online cu filme europene,  initiativa care a beneficiat de un sprijin larg din sectorul audiovizual.

Prin semnarea unui manifest, mai multe organizații s-au angajat să ofere o mai mare vizibilitate filmelor europene. Un proiect-pilot va fi prezentat în octombrie 2018. Mai multe informații sunt disponibile aici și aici , precum și într-o broșură și fișă informativă . (Pentru mai multe informații: Nathalie Vandystadt – Tel .: +32 229 67083, Inga Höglund Tel .: +32 229 50698)

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: