Tinerii de la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi participanți la o dezbatere pe teme europarlamentare

Coordonatorul Centrului Europe Direct din Botoşani, Radu Căjvăneanu, a participat ieri, 21 mai, la un grupaj de activități educative la Liceul Regina Maria din Dorohoi.

Prima parte a fost dedicată sensibilizării tinerilor pe tema viitoarelor alegeri europene care vor avea loc peste exact un an, la 23/26 mai 2019, iar titlul întâlnirii a fost “Direcţia UE în contextul noilor alegeri europarlamentare”. Invitați speciali: Alexandru Abdulbaki – avocat in Baroul Botoşani și Andrei Birta – redactor sef/fotoreporter la publicația Dorohoi News.

Participanți: elevi din trei clase a XII-lea, care își vor putea exercita pentru prima oară dreptul la vot în calitate de alegători europeni.

Pentru început tinerii au audiat o captivantă prelegere a domnului Alexandru Abdulbaki despre Europa și Europeni cu accent pe drepturile și obligațiile în calitate de cetățăței europeni, inclusiv dreptul de a vota pentru alegerile europarlamentare. Au urmat dezbateri consistente.

În partea a doua au fost invitați, alături de dl Andrei Birta, să fie „Jurnaliști pentru o zi”. Redactorul șef al îndrăgitei publicații dorohoiene a fost, în final, asaltat de elevi care doreau să afle informații și  se înscrie în rețeaua de cluburi de jurnalism înființată de Dorohoi News în 5 licee din municipiul Dorohoi.

Reprezentantul Centrului Europe Direct a distribuit un chestionar legat de calităţile pe care ar trebui să le aibă un lider european – inclusiv un viitor membru al Parlamentului European. Pe marginea chestionarului s-a purtat o nouă rundă de discuţii cu tinerii care și-au motivat cu discernământ și maturitate opțiunile.

„Întâlnirea cu elevii de la Dorohoi marchează începutul unei campanii de informare demarate de Centrul Europe Direct, cu privire la viitoarele alegeri europarlamentare din 2019. La alegerile europarlamentare din 2014 prezenţa la vot în România a fost de 32,44%, sub media europeană de 42,6% (la Botoşani de 32,29%). Absenteismul a fost explicat prin relativa  lipsă de experienţă a electoratului  în materie de alegeri europarlamentare dar şi ca o sancţiune faţă de clasa politică. Ceea ce noi am încercat să transmitem noii generaţii de cetăţeni şi alegători europeni, este că votul este cea mai bună modalitate de exprimare civică și am dori ca, la viitoarea ediție, să fim, ca participare, cel puțin la media europeană”, a declarat Radu Căjvăneanu, coordonator Europe Direct Botoşani.

Participanții au primit, de asemenea, materiale informative cu privire la Uniunea Europeană, oferite de ED Botoşani.

 

https://www.ziarebotosani.ro/local/tinerii-de-la-liceul-regina-maria-din-dorohoi-participanti-la-o-dezbatere-pe-teme-europarlamentare-foto

http://www.ziare.com/botosani/stiri-actualitate/foto-tinerii-de-la-liceul-regina-maria-din-dorohoi-participanti-la-o-dezbatere-pe-teme-europarlamentare-7288432

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: