Repere ale Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport, 22 mai 2018, la Bruxelles

Repere ale Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport, 22 mai 2018, la Bruxelles.

Rezultatele principale

22 mai 2018

Educaţie

Toți cetățenii UE au dreptul la educație calitativă și incluzivă, formare și învățare pe tot parcursul vieții pentru a menține și dobândi competențe care să permită participarea deplină în societate și tranzițiile de succes pe piața muncii. Uniunea Europeană poate face multe pentru a contribui la valorificarea întregului potențial al educației ca factor de stimulare a creării de locuri de muncă, a creșterii economice și a corectitudinii sociale.

Krasimir Valchev, ministrul educației și științei al Republicii Bulgaria și președinte al Consiliului

Consiliul a adoptat o recomandare revizuită privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții , care are scopul de a actualiza recomandarea actuală din 2006 și de a ține seama de schimbări precum digitalizarea și piețele forței de muncă în continuă evoluție.

De asemenea, Consiliul a adoptat concluzii privind promovarea valorilor comune, educația incluzivă și dimensiunea europeană a predării, precum și concluziile privind trecerea către un spațiu european al educației.

Miniștrii au avut ocazia să discute despre potențialul universităților în promovarea dezvoltării regionale și a competențelor antreprenoriale și inovatoare , concentrându-se în special asupra măsurilor și stimulentelor pe care politicienii le pot introduce pentru a dezvolta potențialul instituțiilor de învățământ superior și asupra rolului strategiilor și sinergiilor de specializare inteligentă .

Consiliul a fost, de asemenea, informat despre o serie de aspecte importante, cum ar fi rolul educației în abordarea antisemitismului , ziua sportivă a școlilor europene și programul de lucru al viitoarei președinții austriece.

Tineret

După un prânz informal privind modalitățile de reformare a mecanismelor existente de consultare a tinerilor , așa-numitul dialog structurat privind tineretul, Consiliul a adoptat concluzii privind rolul tinerilor în construirea unei societăți sigure, coezive și armonioase, precum și concluzii privind rolul tinerilor în abordarea provocărilor demografice.

Consiliul a discutat, de asemenea, viitoarele priorități ale politicii UE pentru tineret în prezența dlui Hassan Al Hilou, lider comunitar al Fundației YouthTalks. Dezbaterea a fost destinată să alimenteze dezbaterea privind Strategia Europeană pentru Tineret revizuită. Noua strategie stabilește propunerile de definire a unui cadru european de cooperare pentru tineret pentru perioada 2019-24 și se concentrează, printre altele, pe participarea activă a tinerilor la viața democratică din Europa.

În cele din urmă, miniștrii au fost informați despre o declarație privind prevenirea radicalizării violente, inițiativa ” Tineretul european împreună” și programul de lucru al viitoarei președinții austriece.

Repere ale Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport, 23 mai 2018, la Bruxelles.

23 mai 2018

Cultură / Audiovizual

Rolul crucial al culturii în abordarea provocărilor sociale și economice cheie a fost recunoscut de Consiliul European în concluziile sale din decembrie 2017. Lucrăm să transpunem principiile în realitate și să subliniem o viziune pe termen lung a contribuției culturii la UE după 2020 .

Boil Banov, ministrul Culturii al Republicii Bulgaria și președinte al Consiliului

Consiliul a avut un schimb de opinii privind o viziune pe termen lung a contribuției culturii la UE după 2020 , concentrându-se în special asupra acțiunilor care trebuie întreprinse la nivelul UE pentru a ridica nivelul de ambiție în domeniul cultural, astfel încât cultura devine un adevărat motor al schimbării în viitor.

De asemenea, Consiliul a adoptat concluzii privind aducerea patrimoniului cultural în fruntea politicilor din UE.

Miniștrii au fost, de asemenea, informați cu privire la o serie de subiecte importante, de la importul ilicit de bunuri culturale din situri arheologice, capitalele europene ale culturii în 2022, propunerea de modificare a directivei privind TVA pentru a ține mai bine cont de politicile culturale, program al viitoarei președinții austriece.

Sport

Tinerii și sportul joacă un rol-cheie în construirea unor societăți sigure și coezive, abordarea schimbărilor sociale și promovarea valorilor comune ale UE. Este datoria noastră să ne împuternicim tinerețea și să creăm condițiile potrivite pentru ca sportul să joace rolul său în societate.

Krasen Kralev, ministrul tineretului și sportului din Republica Bulgaria și președinte al Consiliului

În urma unei întâlniri informale de prânz a miniștrilor sportului cu președintele UEFA, dl Čeferin , pentru a discuta despre viitorul competițiilor de cluburi și echipe naționale, Consiliul a adoptat concluzii privind promovarea valorilor comune ale UE prin sport.

Miniștrii au susținut apoi o dezbatere de orientare privind comercializarea sporturilor de elită și sustenabilitatea modelului european de sport, de asemenea în prezența dlui Čeferin. Miniștrii au discutat, în special, provocările cu care se confruntă modelul european și cum să se asigure că sportul din Europa își păstrează natura și fundamentele puternice.

Consiliul a fost, de asemenea, informat despre ultimele reuniuni ale Agenției Mondiale Anti-Doping , declarația „Pentru o Europă a sportului” și programul de lucru al viitoarei președinții austriece.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: