Bugetul UE în 2019: creștere economică, solidaritate, securitate

Propunerea de buget pentru anul 2019, prezentată de Comisia Europeană miercuri, 23 mai, are ca scop principal realizarea de investiții într-o economie europeană mai puternică și mai rezistentă, alături de promovarea solidarității și securității, în interiorul și în afara frontierelor UE. Cu credite de angajament în valoare de 166 de miliarde de euro, bugetul anual înregistrează o creștere de 3% față de cel din 2018.

23/05/2018

Comisarul european Günther H. Oettinger, responsabil pentru buget și resurse umane, a declarat: „Propunem un buget ambițios care să continue să sprijine prioritățile noastre, în special în ceea ce privește investițiile, ocuparea forței de muncă, tineretul, migrația, solidaritatea și securitatea și care să ofere valoare adăugată la nivel european pentru cetățenii noștri. Avem nevoie de stabilitate pentru UE și îmi doresc să ajungem la un acord cu Parlamentul și Consiliul în cel mai scurt timp.

Acest buget este cel de-al șaselea din cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020 și se înscrie în limitele prevăzute de acesta.

Principalele obiective sunt:

  • stimularea economiei europene, prin alocarea de fonduri în valoare de 80 de miliarde de euro în acest sens și suplimentarea bugetului alocat unor programe emblematice precum Orizont 2020 (inclusiv pentru Întreprinderea europeană comună pentru tehnica de calcul de înaltă performanță), Erasmus+, Mecanismul pentru interconectarea Europei sau Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor;
  • securitatea în interiorul și în afara frontierelor UE, accentul fiind pus pe reformarea sistemului european comun de azil, un nou sistem de intrare-ieșire, consolidarea Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, a Agenției UE pentru azil și a altor agenții din domeniu, o alocare suplimentară de 1,5 miliarde euro dedicată Instrumentului pentru refugiații din Turciași punerea în aplicare a Cadrului de parteneriat cu țările terțe și a Fondului european pentru dezvoltare durabilă (FEDD);
  • sprijinirea de noi inițiative, cum ar fi Corpul european de solidaritate, Autoritatea europeană în domeniul muncii, programul de sprijin pentru reforme structurale, programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, rezerva de capacități de protecție civilă la nivelul UE -„rescEU” sau noul Parchet European.

Context

Proiectul de buget al UE pentru 2019 prevede două sume pentru fiecare program care urmează să fie finanțat: angajamente și plăți. „Angajamentele” se referă la finanțările care pot fi convenite prin contracte într-un anumit an, în timp ce „plățile” desemnează sumele plătite efectiv. Proiectul de buget al UE propus pentru 2019 se ridică la 166 de miliarde de euro în credite de angajament (+ 3% față de 2018) și 149 de miliarde de euro în plăți (+ 3% față de 2018).

 

Persoane de contact pentru presă:

Alexander WINTERSTEIN (+32 2 299 32 65)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Proiect de buget UE 2019 – Întrebări și răspunsuriCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••

Proiect de buget UE 2019 – DocumenteCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••

Proiect de buget rectificativ nr. 3/2018Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: