Consiliul Afaceri Externe, 28/05/2018

Selecții de la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 28 mai 2018, de la Bruxelles.
UE va continua să sprijine acordul nuclear cu Iranul, în ciuda retragerii SUA

Principalele rezultate

Iranul

Consiliul Afaceri Externe a purtat o dezbatere privind Iranul, în special acordul nuclear cu Iranul, Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), în urma retragerii SUA din acord anunțată la 8 mai. Dezbaterea s-a bazat pe discuțiile liderilor UE de la Sofia, la 16 mai, când aceștia au convenit în unanimitate că UE va respecta acordul atâta vreme cât și Iranul o face pe deplin, și a dat undă verde Comisiei să fie gata să acționeze oricând interesele europene sunt afectate.

Miniștrii au subliniat importanța menținerii JCPOA, care este esențial pentru securitatea din regiune și, la rândul său, pentru Europa și restul lumii. De asemenea, aceștia au salutat măsurile luate deja de Comisia Europeană pentru a proteja întreprinderile europene care s-au implicat în cooperarea economică cu Iranul după ridicarea sancțiunilor legate de domeniul nuclear. Ei au salutat toate eforturile, în special cele ale Înaltului Reprezentant și ale miniștrilor de externe ai E3 (Franța, Germania, Regatul Unit), pentru a se asigura că Iranul continuă punerea în aplicare a acordului, al cărui scop este să prevină dezvoltarea unei arme nucleare de către această țară.

Am reconfirmat mesajul politic puternic de unitate cu privire la acordul nuclear cu Iranul. Pentru Uniunea Europeană, nu este vorba de interese economice, ci de securitate. Întrucât în absența unui acord nuclear cu Iranul, considerăm că securitatea din regiune și din Europa ar fi în joc.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate

Miniștrii au abordat, de asemenea, alte chestiuni care nu intră sub incidența JCPOA, în special preocupările UE legate de programul de rachete balistice al Iranului și de rolul Iranului în conflictele regionale, nu în ultimul rând în Siria și Yemen, precum și situația drepturilor omului. Aceste chestiuni sunt abordate în afara JCPOA. Recent, UE a condus un efort care implică mai multe state membre de cooperare cu Iranul în ceea ce privește Yemenul, printr-o reuniune care s-a desfășurat la nivel diplomatic la Roma, la 3 mai, pentru a discuta măsuri concrete de consolidare a încrederii.

De asemenea, miniștrii de externe au subliniat importanța pe care UE o acordă relațiilor transatlantice, precum și necesitatea de a continua colaborarea cu SUA, un partener și un aliat de lungă durată, cu privire la toate chestiunile, inclusiv Iranul.

Venezuela

Miniștrii de externe au desfășurat un schimb de opinii cu privire la Venezuela, după alegerile prezidențiale și alegerile regionale din 20 mai și realegerea lui Nicolás Maduro pentru un al doilea mandat de șase ani. Consiliul a adoptat concluzii privind Venezuela, subliniind că alegerile și rezultatul acestora sunt lipsite de credibilitate deoarece procesul electoral nu a oferit garanțiile necesare pentru alegeri democratice și favorabile incluziunii. Din această perspectivă, UE solicită organizarea de noi alegeri prezidențiale în conformitate cu standardele democratice recunoscute pe plan internațional și cu ordinea constituțională din Venezuela.

În concluzii se afirmă că, în acest context, UE va acționa rapid, conform procedurilor stabilite, cu scopul de a impune măsuri restrictive suplimentare specific direcționate și reversibile, care nu afectează populația din Venezuela, a cărei suferință UE dorește să o atenueze.

Gaza

În cursul prânzului, miniștrii de externe au discutat despre situația din Gaza ca urmare a evoluțiilor recente, inclusiv în ceea ce privește mutarea în Ierusalim a ambasadei SUA în Israel. Aceștia au convenit că este necesar să se acționeze imediat pentru a se evita alte pierderi de vieți omenești, inclusiv prin îmbunătățirea accesului la ajutoarele umanitare. Miniștrii au subliniat și importanța reînnoirii procesului politic și au reconfirmat poziția unitară a UE cu privire la necesitatea de a se găsi o soluție bazată pe două state, cu Ierusalimul drept capitală a ambelor state.

Republica Democratică Congo

Consiliul a discutat situația din Republica Democratică Congo (RDC). Miniștrii de externe au subliniat importanța respectării procesului electoral, care se așteaptă să conducă la alegerile generale programate pentru 23 decembrie 2018 într-o manieră credibilă, legitimă, consensuală și favorabilă incluziunii. Miniștrii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la situația umanitară dezastruoasă, având în vedere recenta epidemie de Ebola.

Acordul post-Cotonou

Miniștrii de externe au trecut în revistă progresele înregistrate în cadrul lucrărilor pregătitoare cu privire la o decizie a Consiliului de autorizare a Comisiei să înceapă negocieri referitoare la viitorul parteneriat dintre UE și țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP) (acordul post-Cotonou).

Consiliul a solicitat reprezentanților permanenți (Coreperului) să continue, în zilele următoare, activitatea care vizează finalizarea și adoptarea mandatului de negociere sub conducerea președinției bulgare.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: