UE, lider mondial în gestionarea și reciclarea deșeurilor

Noile norme europene, agreate de statele membre marți, 22 mai, vor contribui la prevenirea generării de deșeuri și, în cazul în care acest lucru nu este posibil, vor permite creșterea semnificativă a ratei de reciclare a celor municipale și de ambalaje. Totodată, treptat, se va elimina depozitarea deșeurilor și va fi promovată utilizarea de instrumente economice, cum ar fi schemele de răspundere extinsă a producătorilor. Noile norme consolidează, de asemenea, „ierarhia deșeurilor”, cu alte cuvinte, statele membre sunt obligate să ia măsuri specifice pentru a privilegia mai degrabă prevenirea, reutilizarea și reciclarea decât depozitarea și incinerarea, pentru a menține întreaga UE pe calea către o economie circulară.

22/05/2018

Comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a declarat: „Aprobarea finală de către Consiliu a noilor norme UE în materie de deșeuri marchează un moment important pentru economia circulară în Europa. Noile obiective de reciclare și de depozitare stabilesc o traiectorie credibilă și ambițioasă pentru o mai bună gestionare a deșeurilor în Europa. În prezent, principala noastră sarcină este de a ne asigura că promisiunile avansate în cadrul acestui pachet de măsuri privind deșeurile se materializează. Comisia va face tot posibilul pentru ca noua legislație să producă rezultate tangibile.

Normele recent adoptate reprezintă cea mai modernă legislație în materie de deșeuri la nivel mondial și au în vedere:

  • obiective privind reciclarea deșeurilor municipale (65% în 2035) și de ambalaje (70% în 2030);
  • colectarea selectivă, pentru a spori calitatea materiilor prime secundare și utilizarea lor;
  • eliminarea treptată a depozitării deșeurilor, prin reducerea la cel mult 10% din volumul total al deșeurilor municipale generate a volumului celor depozitate, până în 2035;
  • stimulente, prin utilizarea într-o mai mare măsură a unor instrumente economice eficace și a altor măsuri de sprijinire a ierarhiei deșeurilor;
  • prevenirea generării deșeurilor și introducerea de obiective importante pentru reducerea risipei de alimente în UE și limitarea deșeurilor marine.

Etape următoare

Noile norme vor intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Context

Ca parte a Planului de acțiune privind economia circulară, Comisia Europeană a adoptat, la 2 decembrie 2015, un pachet de propuneri legislative privind deșeurile.

 

Persoane de contact pentru presă:

Enrico BRIVIO (+32 2 295 61 72)

Iris PETSA (+32 2 299 33 21)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Registrul documentelor Consiliului UE

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: