Exporturile agroalimentare din UE continuă să funcționeze bine

EU28 Exportul în afara UE a produselor agroalimentare (milioane de euro)
Valoarea lunară a comerțului agroalimentar din UE în iulie 2018 s-a menținut la 11,5 miliarde de euro în exporturi și la 9,3 miliarde de euro în importuri. Valoarea exporturilor a fost cu 2% mai mare decât în ​​iulie 2017. Valoarea lunară a importului a fost cu 0,6% mai mică comparativ cu iulie 2017. Astfel, excedentul comercial agroalimentar a crescut la 2,2 miliarde de euro – o creștere cu 15% față de anul precedent. Acestea sunt principalele constatări din ultimul raport comercial lunar (632,3 KB – PDF) publicat de Comisia Europeană.

Cele mai mari creșteri ale valorilor lunare la export (iulie 2018 față de iulie 2017) au fost înregistrate pentru Libia (cu 54 de milioane EUR), Singapore (o creștere de 45 de milioane EUR) și Japonia (un câștig de 41 de milioane EUR) cu cea mai mare sumă (72 milioane EUR). De asemenea, Europa a exportat mai puțin în Iran în iulie 2018, exporturile scăzând cu 40 de milioane de euro.

Sectoarele vinului și al băuturilor spirtoase s-au comportat bine, exporturile crescând cu 82 de milioane de euro și cu 48 de milioane de euro. Grâul și alte cereale au înregistrat o creștere constantă (cu 49 milioane euro și 47 milioane euro).  Legumele și laptele praf au înregistrat, în schimb, o scădere semnificativă, în scădere cu 45 de milioane de euro și, respectiv, cu 43 de milioane de euro.

Importurile de produse agroalimentare din SUA au crescut cu 183 milioane euro față de luna mai 2017, susținând creșterea puternică din ultimele luni. Valorile importurilor din Ghana și Chile au crescut, de asemenea, cu 46 de milioane și cu 37 de milioane de euro. Cea mai mare scădere a valorii importurilor au fost din Ucraina (în scădere cu 128 milioane EUR), Indonezia (cu 87 milioane EUR) și Paraguay (în scădere cu 64 milioane EUR).

În funcție de sector, s-au înregistrat creșteri semnificative ale importurilor de boabe de soia (cu 57 de milioane de euro) și de boabe de cacao (un câștig de 56 milioane euro), în timp ce importurile de uleiuri vegetale și ulei de palmier au scăzut.

Grafic: EU28 Exportul în afara UE a produselor agroalimentare (milioane de euro)
Sursa: EUROSTAT – COMEXT

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: