Europaeus: La Roma, din 93.000 de români, doar 1419 sunt înscrişi pe listele electorale/ Apelul Asociaţiei Europaeus

Vineri, 23 noiembrie 2019, Asociaţia Europaeus a lansat la Roma campania de informare #IOVOTOUE şi #EUVOTER privind dreptul de vot la Alegerile Europene 2019 al cetăţenilor UE care trăiesc în Italia. Din partea Ambasadei României la Roma, a fost prezent la eveniment domnul George Miloşan, ministru consilier, care a purtat un mesaj oaspeţilor asociaţiei Europaeus din partea Excelenţei Sale, domnul Ambasador George Bologan.

Una din primele organizaţii care au aderat ca parteneri este Centrul Europe Direct Botoşani, care va pune la dispoziţie materiale informative cu privire la dreptul de vot, având ca target în special românii din Italia care provin din judeţele Botoşani şi Suceava.

Voluntarii Asociaţiei au distribui un ghid în limba română și italiană (poloneză /italiană, engleză/italiană), editat în cadrul campaniei Participation Matters, cu privire la dreptul de vot, precum şi pliante cu informații privind modalităţile de înregistrare pe listele electorale și termenul-limită pentru înscrieri.

Reamintim că cetăţenii europeni care locuiesc în alte ţări UE au dreptul să voteze la alegerile europarlamentare. Ei pot opta între a vota pentru un europarlamentar din propria ţară SAU pentru un europarlamentar din ţara unde are reşedinţa. Dacă aleg să îşi exercite dreptul de vot pentru alegerile europarlamentare italiene, trebuie să se înscrie pe listele electorale suplimentare, la Primăria oraşului unde locuiesc, până la data de 26 februarie 2019.
La Roma, din peste 93.000 de români cu reşedinţă, doar 1419sunt înscrişi pe listele electorale pentru alegerile europene. Pentru a vota în capitala Italiei, de exemplu, cetăţenii europeni peste 18 ani trebuie să prezinte la Primărie (prin poştă, via email, sau direct la ghişeurile URP de sector) un formular care se va putea descărca şi online, însoţit de o fotocopie a documentului de identitate.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: