Mesaj de la Greenpeace

Dragă Radu Cajvaneanu,

Am fost cu miile în stradă pentru pădurile României, în București și în alte 20 de orașe, inclusiv Bruxelles, Londra, Madrid, Zürich sau Praga. Cerem autorităților măsuri urgente pentru stoparea tăierilor ilegale și a crimelor față de cei care apără pădurea. Am venit și cu soluții, nu doar cu revendicări. Ne-a felicitat până și Leonardo diCaprio, care compară pădurile României cu cele din Amazon.

Pentru cei care ar fi dorit să participe, dar n-au reușit, un mic rezumat al Marșului pentru Păduri din Capitală: ne-am strâns începând cu ora 18 în Piața Universității, un loc încărcat de istorie protestatară. Am ridicat un banner imens, de 42 mp, pe care am explicat cu desene, ca să înțeleagă toți politicienii, că ”Vrem SUMAL, nu lemn ilegal!”. După ora 19 am ocupat bulevardul principal al Bucureștiului și am plecat în marș spre Ministerul Apelor și Pădurilor, principalul vinovat pentru situația dezastruoasă în care se află pădurile României.

Vezi foto de la Marșul pentru păduri!

Ne-am oprit pentru câteva minute în fața Primăriei București, lângă Parcul Cișmigiu, de unde au ieșit disperate câteva zeci de ”animale ale pădurii” rămase fără casă pentru a ne cere ajutorul și pentru a spune într-o singură voce că li se distrug habitatele. Am strigat apoi către doamna Primar, alături de toți orășenii care nu mai suportă felul în care sunt maltratați copacii: ”Toaletare fără mutilare!”.

La Ministerul Apelor și Pădurilor am ținut un minut de reculegere în memoria tuturor celor care au apărat pădurea cu propria viață, fie ei pădurari sau simpli săteni, și le-am lăsat în amintire funcționarilor din birouri un morman de rumeguș, ca să vadă în ce se transformă pădurea prin incompetența sau complicitatea lor.

Ce am scandat? Printre altele: ”Păduri seculare, nu tăieri barbare!”, ”Cine fuge de SUMAL taie lemnul ilegal!”, ”Pădurea noastră nu e marfa voastră!”, ”Hoții de aer!”, ”Taie o pensie specială, nu pădurea naturală!”. Alături de Agent Green, Declic și de fiecare dintre voi, cei care ați răspuns apelului Greenpeace, am reușit să organizăm cel mai de succes marș pentru păduri din istoria României.

Urmărește videoclipul de la Marșul pentru păduri și distribuie-l mai departe!

Avem deja și o victorie de etapă: noul Ministru al Mediului, Costel Alexe, a promis operaționalizarea de urgență a SUMAL (Sistemul automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase). Încă din primele zile în noua funcție, Ministrul Mediului trebuie să bugeteze imagini satelitare de înaltă rezoluție, să-și asume datele din Inventarul Forestier Național, care arată dimensiunea jafului și pe baza cărora se pot face noi politici publice, și să se consulte constant cu specialiști și ONG-urile de mediu. Rămânem cu ochii pe autorități și te ținem la curent cu fiecare pas pe care îl fac!

Dincolo de protest, să știi că e foarte multă muncă de documentare și de fact-checking în spate. Nu ieșim în stradă doar de dragul de a ocupa bulevarde, ci fiindcă autoritățile române prind doar 1% din tot jaful de 20.000.000 de metri cubi de lemn care dispar fără acte în fiecare an din pădurile României. Și mai și pretind că doar atât se fură, ascunzând datele din Inventarul Forestier Național! Citește mai mult despre asta în Raportul Greenpeace privind Tăierile Ilegale din 2018!

Peste 50.000 de oameni au semnat deja petiția pentru un nou SUMAL. Ne ajuți să ajungem la 55.000 de semnături cu care să întărim revendicările strigate în stradă?

Mulțumim pentru sprijin,

Alexandru Oprița
Digital campaigner Greenpeace România

Lasă un răspuns