Modificarea Codului silvic în avantajul hoților de material lemnos?


Dragă Cajvaneanu,


Te-ai spălat pe mâini înainte să deschizi acest newsletter? Eu sigur m-am spălat înainte să-l scriu!


🌲 Ce voiam să spun, însă, schimbând puțin subiectul de la îngrijorarea care ne apasă pe toți zilele acestea, este că iubitorii de păduri se pot bucura de încă o victorie de etapă: Parlamentul României susține (cel puțin declarativ, deocamdată, dar cu potențială majoritate) modificarea Codului Silvic pentru a trata furtul de arbori ca infracțiune, indiferent de valoarea prejudiciului! Până acum, era considerat contravenție (pedepsibilă prin amendă), iar hoții nici măcar nu puteau fi sancționați dacă furau sub 5 metri cubi de lemn.


Unii dintre voi ne-au scris pe Facebook că în felul ăsta e pedepsit „Nea Ion”, care a cules și el un braț de vreascuri din pădure, dar marii exploatatori vor continua să fure nestingheriți pădurile României. Lucrurile nu stau însă așa. Miile de camioane burdușite cu bușteni care circulă zilnic pe drumurile României sunt deseori încărcate cu 10-20% mai mult lemn decât în aviz, dar autoritățile n-aveau ce le face în mod legal.​


Știți cât costă un metru cub de lemn? De la 200 la peste 1000 de lei, în funcție de calitatea lemnului. Vi se pare drept ca unii să scape basma curată furând la fiecare transport 1000-5000 lei și distrugând pădurile, în timp ce alții înfundă pușcăria pentru o pâine?


🌳Un alt lucru bun propus în proiectul de lege este ca lemnul de producție să nu mai fie vândut din pădure (pe picior), ci fasonat, pentru a elimina mare parte din metodele de furt. Când arborii sunt licitați vii, direct din codru, asta se face pe baza unor amenajamente depășite, care de foarte multe ori subestimează masa lemnoasă. Mai mult de atât, am întâlnit deseori cazuri în care marcați arbori bolnavi, dar sunt tăiați cei sănătoși, cu valoare mare de piață, lăsând astfel pădurea fără protecție.


🌲 În fine, o altă inițiativă lăudabilă — pe care Greenpeace o solicită de ani buni — este specializarea procurorilor pe infracțiuni de mediu, care ajung prea rar să fie judecate corect și sancționate. Din păcate, mulți dintre procurorii nu cunosc metodele de furt și nici complexitățile din domeniul mediului, al silviculturii sau al biologiei, astfel că acte grave împotriva naturii rămân nepedepsite, ceea ce nu face decât să încurajeze infractorii.


Semnalăm însă și două măsuri importante care nu se regăsesc în proiectul de modificare a Codului Silvic:

  • Redefinirea în lege a “materialelor lemnoase” astfel încât acestea să includă rumegușul, lăturoaiele (coji de buștean) și alte resturi rămase după procesare, care azi pur și simplu nu sunt considerate lemn. Una dintre metodele cele mai murdare de a transforma un arbore viu în bani este aruncarea sa într-un tocător cu tot cu trunchi, crengi, rădăcini. Gândește-te că asta ar putea să se întample și în cazul unor arbori seculari din arii protejate, așa cum a arătat o investigație a organizatiei EIA în 2018.
  • Reintroducerea în lege a confiscării utilajelor și mijloacelor de transport cu care sunt realizate tăieri și transporturi ilegale de materiale lemnoase. Această prevedere exista în Codul Silvic și era o metodă foarte bună de a preveni tăierile ilegale, dar a fost modificată pentru a relaxa pedepsele, încurajând astfel hoții de păduri.


Vom urmări procesul legislativ și vom fi acolo pentru a susține acele modificări care pun în prim plan protejarea mediului și a oamenilor, nu doar a exploatatorilor. Politicienii nu ar lua astfel de decizii în lipsa implicării voastre. Mulțumim că sunteți alături de noi în lupta pentru apărarea pădurilor României!

Lasă un răspuns