Ziua Europei cu cetățenii în izolare. Ce lecții trebuie să învețe UE din criza COVID-19 – Hotnews Mobile


Realitatea este că UE a părut la început nepregătită pentru a face față provocării numite COVID-19. L-am întrebat pe analistul de politică externă Claudiu Degeratu care crede că au fost lucrurile care nu au funcționat bine în lupta Uniunii Europene cu pandemia. În opinia analistului, acestea ar fi următoarele:

  • Responsabilii cu anticiparea strategică din structurile europene nu au reușit să convingă structurile de decizie din UE să sporească pregătirile pentru scenarii globale negative. Evident nu a funcționat nici la nivelul statelor membre. Cu toate că există directive europene și planuri de acțiune, o pregătire serioasă pentru o pandemie globală a fost un non-subiect pentru planificarea strategică europeană și națională.
  • Statele membre UE nu au fost pregătite să schimbe rapid prioritățile politice pentru a evita un dezastru care se poate propaga în lanț la nivel european. Dialogul politic european s-a redus extrem de mult și a fost mai mult un prilej de a gestiona impactul negativ asupra imaginii politice al celor implicați.
  • Mecanismele de coordonare europene transfrontaliere între spațiul Schengen și restul țărilor non-Schengen au fost greoaie.
  • Mecanismul european pentru urgențe civile s-a dovedit că este departe de a fi o capablitate bine structurată, autonomă și relevantă pentru situațiile în care se impune prezența sa. Asistența europeană pentru fluxul de cetățeni europeni intracomunitari a lipsit.
  • Cooperare transatlantică (UE-SUA) a fost la cote foarte joase.


https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23985979-face-uniunea-europeana-ziua-europei-2020.htm

Lasă un răspuns