Ziua Internațională a Educației

Ziua Internațională a Educației

24IANUARIE

Educația este un drept al omului, un bun public și o responsabilitate publică.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a proclamat 24 ianuarie drept Ziua Internațională a Educației(linkul este extern), în sărbătorirea rolului educației pentru pace și dezvoltare.

Fără educație de calitate incluzivă și echitabilă și oportunități pe tot parcursul vieții pentru toți, țările nu vor reuși să realizeze egalitatea de gen și să rupă ciclul sărăciei care lasă în urmă milioane de copii, tineri și adulți.

Astăzi, 258 de milioane de copii și tineri încă nu frecventează școala; 617 milioane de copii și adolescenți nu pot citi și face matematică de bază; mai puțin de 40% dintre fetele din Africa subsahariană finalizează școala secundară inferioară și aproximativ patru milioane de copii și tineri refugiați sunt în afara școlii. Dreptul lor la educație este încălcat și este inacceptabil.

MESAJ DE LA DIRECTORUL GENERAL

„La apogeul pandemiei, școlile erau de fapt închise pentru 91% dintre cursanți, adică 1,5 miliarde de elevi și studenți. Apoi a devenit evident pentru toată lumea că educația era un bun public global, iar școala era mai mult decât un simplu loc de învățare: a fost, de asemenea, un loc care a oferit protecție, bunăstare, hrană și libertate. (…) În această zi internațională a educației, UNESCO vă invită să promovați educația ca drept fundamental și cel mai puternic ajutor pentru dezvoltare pe care îl avem. viitorul acestui drept înseamnă apărarea dreptului la viitor „.  – Audrey Azoulay, directorul general UNESCO, cu ocazia Zilei Internaționale a Educației 2021.

2021 SĂRBĂTORII DE UNESCO

A treia Ziua Internațională a Educației (24 ianuarie) va fi marcată luni, 25 ianuarie 2021, sub tema „ Recuperați și revitalizați educația pentru generația COVID-19” . Acum este momentul pentru a alimenta educația intensificând colaborarea și solidaritatea internațională pentru a pune educația și învățarea pe tot parcursul vieții în centrul recuperării.

Evenimentul global pentru Ziua va fi planificat pe trei segmente principale: eroi de învățare, inovații și finanțare . Acesta va fi organizat în parteneriat cu Biroul UNESCO din New York, UNHQ, Parteneriatul Global pentru Educație și Centrul pentru Studii Interdisciplinare (CRI) și va prezenta participarea partenerilor din Coaliția pentru Educație Globală. Captând spiritul Zilei Internaționale a Educației, CRI și UNESCO au condus un Festival al Planetei de învățare pentru a celebra învățarea în toate contextele și a împărtăși inovațiile care îndeplinesc potențialul fiecărui cursant, indiferent de circumstanțele lor. CRI va dezvălui, de asemenea, câștigătorii unui concurs de eseuri al „Le Petit Prince”.

Lasă un răspuns