DOCUMENT România, dependentă de importuri de medicamente fabricate din plasmă, care vin în cantități insuficiente și la prețuri exorbitante. Centrele de transfuzii din țară aruncă anual până la 60.000 de litri de plasmă – Hotnews Mobile

  • În anul 2021, România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană care nu colectează plasmă pentru fracționare (pentru fabricarea de medicamente derivate din plasmă – n.red). După cum s-a demonstrat deja, prin crizele de imunoglobulină din anii 2017 și 2018, acest lucru pune în pericol accesul la tratament al pacienților români cu imunodeficiențe primare.
  • România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința consumului de produse derivate din sânge și plasmă umană colectate din surse locale.
  • Din cauza lipsei spațiilor de depozitate adecvate, centrele de transfuzii sunt nevoite să arunce anual între 20.000 și 60.000 de litri de plasmă.
  • Centrele de transfuzii din rețeaua Ministerului Sănătății nu sunt acreditate conform normelor europene. În plus, echipamentele existente sunt învechite și trebuie înlocuite.
  • România este în continuare dependentă de importul de produse derivate din plasmă, în condițiile în care majoritatea țărilor europene au dezvoltat sisteme de colectare și prelucrare locală a plasmei umane, asigurându-și astfel cantitățile necesare consumului intern.
  • În astfel de condiții, în lipsa unor măsuri urgente, țara noastră va ajunge să importe medicamente derivate din plasmă în cantități insuficiente și la prețuri exorbitante, lăsând bolnavii fără tratament. În România, cel puțin 20.000 de pacienți ar putea ajunge să depindă exclusiv de tratamentul cu medicamente derivate din plasmă. Vorbim despre persoane cu imunodeficiențe primare și boli genetice, cum ar fi deficitul de alfa-1 antitripsină și hemofilie.


https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24615503-romania-este-dependenta-importuri-medicamente-fabricate-din-plasma-care-vin-cantitati-insuficiente-preturi-exorbitante-timp-centrele-transfuzii-din-tara-arunca-anual-pana-60-000-litri-plasma.htm

Lasă un răspuns