Comunicat de presă APC România: 11 întrebări pentru Mars România, ANPC și ANSVSA referitoare la înghețata contaminată cu oxid de etilenă!

12 august 2021

Asociația Pro Consumatori, organizație de utilitate publică, cu o activitate de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor prin prezenta vă solicită să răspundeți la următoarele întrebări cu privire la informațiile oferite consumatorilor prin notele de retragere din data de 17 iulie 2021 când ați dispus retragerea a 2 loturi de înghețată Bounty din cele 66 magazine Lidl, 5 loturi de înghețată Snickers din cele 66 magazine Lidl, 20 iulie 2021 când ați dispus retragerea a 8 loturi de înghețată Bounty din cele 280 de magazine Penny, 5 loturi de înghețată Twix din cele 280 de magazine Penny, 10 loturi de înghețată Snickers din cele 280 de magazine Penny, 21 iulie 2021 când ați dispus retragerea a 14 loturi de înghețată Bounty din cele 34 magazine Auchan, 14 loturi de înghețată Twix din cele 34 de magazine Auchan, 21 loturi de înghețată Snikers din cele 34 de magazine Auchan. În data de 17 iulie 2021 ați mai dispus retragerea din România, probabil din alte magazine, altele decât cele care aparțin marilor rețele comerciale, a 27 loturi de înghețată Bounty, a 27 loturi de înghețată Twix, a 42 loturi de înghețată Snickers. În data de 27 iulie ați dispus retragerea din cele 12 magazine Cora a 8 loturi de înghețată Bounty, a 10 loturi de înghețată Twix, a 16 loturi de înghețată Snickers.

  1. De ce se practică două modalități diferite de despăgubire a consumatorilor? Astfel, pentru consumatorii care au achiziționat mărcile de înghețată Snickers, Twix, Bounty, din magazinele Cora și Penny se oferă contravaloarea produselor achiziționate, în timp ce pentru cei care au achiziționat mărcile de înghețată Snickers, Twix, Bounty din magazinele Auchan, Lidl, Peny sau alte magazine decât cele menționate se oferă vouchere de cumpărături a căror valoare este egală cu cea a înghețatei achiziționate! În numele consumatorilor pe care îi reprezentăm vă solicităm să le oferiți posibilitatea acestora să aleagă între oferirea unui voucher și contravaloarea produselor!
  2. Cum se numește ingredientul din compoziția înghețatelor Snickers, Twix și Bounty care conține oxid de etilenă?
  3. Care a fost cantitatea de oxid de etilenă depistată în acel ingredient?
  4. Care este limita maxim admisă de legislația europeană pentru oxidul de etilenă din acel ingredient?
  5. Cine a realizat analiza de laborator pentru ingredientul în care s-a descoperit oxid de etilenă peste limita maxim admisă de legislația europeană?
  6. Cum se numește furnizorul de la care ați cumpărat acel ingredient în care cantitatea de oxid de etilenă era peste limita maxim admisă de legislația europeană?
  7. În ce țară își are punctul de lucru furnizorul de la care ați cumpărat acel ingredient în care s-a identificat oxid de etilenă peste limita maxim admisă de legislația europeană?
  8. Ce cantitate din ingredientul cu oxid de etilenă folosiți la fabricarea înghețatelor Snickers, Twix și Bounty?
  9. Câți consumatori au achiziționat înghețata Snickers, Bounty și Twix din acele loturi înainte de a fi retrase de la vânzare?
  10. Câți consumatori au primit contravaloarea înghețatelor achiziționate din loturile contaminate cu oxid de etilenă?
  11. Câți consumatori au primit vouchere pentru înghețatele achiziționate din loturile contaminate cu oxid de etilenă?

Redăm mai jos pasaje din notele de retragere de la vânzare de pe site-ul ANSVSA a loturilor de înghețată Bounty, Snickers și Twix fabricate de Mars România.

„Mars recheamă din România produsele noastre de înghețată menționate mai jos. Acest lucru se datorează prezenței oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizorii noștri, la niveluri mai mari decât cele permise de legislația UE. Acest fapt are impact cu privire la Mars precum și alți producători. ESTE IMPORTANT că, deși nivelul de oxid de etilenă din ingredientul afectat este peste limitele legale pentru Europa, noi folosim doar o cantitate mică din acest ingredient în produsele noastre de înghețată. Ca urmare, nivelul de oxid de etilenă din înghețată este minimal și mult sub limitele legale din Europa pentru ingredient. Consumarea produsului nu este nocivă. Vă vom rambursa un voucher de cumpărături de valoarea produselor achiziționate. Vă rugăm să păstrați ambalajul fizic al produsului până la data la care primiți voucherul.” Sursa: Nota de retragere de la vânzare a 7 loturi de înghețată mărcile Snickers și Bounty din data de 17 iulie din cele 66 magazine Lidl.

“Vă informăm că producătorul MARS ROMÂNIA, a inițiat retragerea de la comercializare a produselor menționate mai sus, ca măsură de prevenție, existând suspiciunea potențială de prezență a oxidului de etilenă (OET) întrunul din ingredientele utilizate în fabricarea produselor.” Sursa: Nota de retragere de la vânzare din 20 iulie 2021 din cele 284 magazine Penny a 8 loturi de înghețată Bounty, a 5 loturi de înghețată Twix și a 10 loturi de înghețată Snickers

„Retragerea produsului de pe piață și rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanșate la solicitarea furnizorului, constatându-se rezultate necorespunzătoare la analizarea unui ingredient utilizat la fabricarea produselor, având un nivel peste limitele legale de oxid de etilenă.” Sursa: Nota de retragere a produsului 48717 Snickers Înghețată 7 pack 336 g din magazinele Mega Image din data de 9 august 2021. Nu reiese din această notă de retragere dacă consumatorii primesc contravaloarea înghețatei achiziționate sau un voucher de o valoare egală cu a produsului achiziționat!

„Într-o țară în care instituțiile statului cu responsabilități în domeniul protecției consumatorilor ar funcționa, după astfel de valuri de retrageri a sute de mii de produse, imediat s-ar fi declanșat verificarea tuturor mărcilor de înghețată care au în compoziție acel ingredient contaminat cu oxid de etilenă! Din păcate, în România niciuna din cele două instituții ale statului care au astfel de responsabilități, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, respectiv Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, nu este interesată să asigure protecția consumatorilor prin realizarea unor analize de laborator a tuturor mărcilor de înghețată care conțin acel ingredient ce a fost contaminat  cu oxid de etilenă peste limita maxim admisă de legislația europeană în cazul mărcilor Snickers, Bounty și Twix. Asociația Pro Consumatori solicită ANPC-ului și ANSVSA-ului în baza articolului 37, litera i) din O.G. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor realizarea de îndată a unor analize de laborator pentru toate mărcile de înghețată comercializate în România care conțin ingredientul care a fost contaminat cu oxid de etilenă la înghețatele Snickers, Bounty și Twix!” conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte Asociația Pro Consumatori.

Lasă un răspuns